:

Hvordan laver man sine egne oliven?

Delilah King
Delilah King
2025-07-11 23:11:52
Count answers : 5
0
Oliven høstes hen på efteråret når frugterne begynder at skifte farve fra ”klar” grøn til mere rødlige og mørke. De høstede oliven er utroligt bitre og skal gennem en udvanding og fermenterings process for at blive spiselige og velsmagende. Græske oliven udvandes straks i koldt vand i 2-3 dage. Vandet skiftes en gang om dagen for at fjerne de værste bitterstoffer. Efter den første udvanding kommes oliven i en 10 12% saltlage hvor der eventuelt tilsættes mælkesyre kultur og gær. Saltlagen skiftes med 5-7 dages mellemrum. De friske oliven optager noget af salten og væsken måles så en koncentration på ca. 5% salt opnås. Efter at lagen er skifter 4 – 5 gange øges salt koncentrationen til ca. 8%. Glasset stilles køligt og gemmes et par måneder hvorefter der kan smages. Spanske oliven er en lidt mere kemisk process end græske oliven men til gengæld meget hurtigere. Metoden er baseret på en lud behandling af de friske oliven. Kaustisk Soda opløses i vandet som efterfølgende køles af. Oliven tilsættes og står 8 timer. En oliven fiskes op og skylles grundigt uden at få væsken på fingrene. Den skyllede oliven skæres igennem og frugt kødet skal nu gerne være grønt hele vejen ind til stenen. Er det ikke tilfældet forsættes processen endnu et par timer og en ny oliven testes. Nu skylles de behandlede oliven grundigt i vand til alt basen er væk. Oliven Kommes på et glas og der hældes rent vand over så alt er dækket. Efter 8 timer hældes vandet fra og erstattes med nyt rent vand. Processen gentages 4 – 6 gange og det sikres at der ikke er noget “slim” tilbage i krukken. Nu tilsættes en 10% saltlage samt gær og mælkesyre bakterie som ved Græske oliven. Det hele står nu ca. 1,5 måned indtil saltningen og smag er passend. Lettest at teste ved at smage på dem. Oliven høstes først når frugterne har skiftet farve til sorte dvs. oktober/november i min udestue. Oliven vaskes og snittes med et snit fra top mod bund helt ind til stenen. De snittede oliven udvandes 3 -4 dage med ofte udskiftning af vandet. De ud vandede oliven lægges i et tyndt lag i en gryde og dækkes med salt, citron skræller og krydderurter (timian, rosmarin etc.) og står mindst 10 dage køligt og trækker. De saltede oliven vaskes nu rene for overskyden salt og tørres i en ovn ved 75 ºC i nogle timer. De tørrede oliven kommes på et sterilt glas sammen med olie og evt. krydderurter (skal være sterile)
Zander Ankunding
Zander Ankunding
2025-07-05 03:05:54
Count answers : 2
0
Du har tre valg der er grundlæggende: metode, smagsgivere og oliven. Metoder 1. - den nemmeste Et glas oliven med væde - uden tilsatte urter mv. Find de urter du vil have som smagsgiver. Det kan fx være: citronskal, hvidløg og timian. Put de valgte smagsgivere ned i glasset, luk låget tæt til og lad det trække 12-48 timer i køleskabet. Så er de klar til at servere - jo længere de trækker, jo mere smag i dine marinerede oliven. 2. - med olivenolie Forskellige oliven, grønne og mørke, eller vælg én slags Bland i en skål med valgte smagsgivere og en sjat citronsaft eller vineddike. Hæld på glas og hæld en god olivenolie over til det dækker, skru låget godt på og ryst glasset, stil på køl min. 12 timer - de bliver bedre hvis de står lidt længere. Glassene bør skoldes/skoldes med atamon inden. Hvis de skal holde kort tid er det tilstrækkeligt at bruge skollede glas, men hold dem på køl. Hvis de skal holde længere bør de skoldes med atamon. 3. - med vand Forskellige oliven, grønne og mørke, eller vælg én slags Bland i en skål med valgte smagsgivere og evt. en sjat citronsaft eller vineddike. Hæld på glas og tilsæt vand: kogt og helt afkølet (de skal dækkes helt) stil på køl min 12 timer - de bliver bedre hvis de står lidt længere. Glassene behandles som beskrevet ovenover! Du kan også blande ost, ansjoser, andre syltede grøntsager i - enten fra starten, eller lige inden servering.
Joanny Effertz
Joanny Effertz
2025-06-23 13:23:46
Count answers : 1
0
1. Olivenfrugterne vaskes i koldt vand tilsat lidt hvidvins eddike, for at få eventuelle urenheder væk. 2. Olivenfrugterne lægges i en gryde, bradepande eller andet og dækkes med saltet, citronskræl og urter. Sættes på et koldt sted i 10 dage – vend dem en gang om dagen. 3. Olivenfrugterne vaskes rene for salt og lægges på en ovnplade og tørres i ovnen på 75 grader i et par timer. 4. De lægges på sterile glas og overhældes med god ekstra jomfru olivenolie og lidt tørret chili, hvidløgsfed og urter efter eget valg – vi brugte timian. Hjemmesyltede oliven – det skal du bruge 1. mørke letmodne oliven 2. Groft salt, skræl fra en økologisk citron og urter 3. Flere friske (skyllede) urter, hvidløgsfed, tørret chili og Ekstra jomfru olivenolie
Gay Nicolas
Gay Nicolas
2025-06-23 13:12:42
Count answers : 3
0
Du skal bruge: En cola flaske, oliven, salt, vand og en lille kniv. Vask olivene grundigt og skær en rille ned igennem olivenfrugten så væsken nemmere kan trænge ind. Læg olivene i en stor cola flaske, fyld med vand. Skift vandet 1-2 gange dagligt de første 48 timer. Efter 48 timer fylder du nyt vand i, sammen med 10% salt. Lad blandingen stå i min. 1 uge, måske 2 uger – Smag den til undervejs for at se, om de er som du gerne vil have. Du kan efterfølgende regulere smagen på dine oliven med at skifte vandet og tilføje mere eller mindre salt, alt efter, hvordan du bedst kan lide dine oliven.
Petra Robel
Petra Robel
2025-06-23 12:07:04
Count answers : 5
0
Hvis man, som mig, er vild med oliven, så kender man formentlig også til de mange forskellige varianter, der findes i diverse delikatesseforretninger. Men efterhånden har jeg fundet ud af, at det er faktisk er ret nemt at lave marinerede oliven. Og at man relativt hurtigt kan peppe et glas neutrale og kedelige supermarkedsoliven op. Det er næsten kun fantasien, der sætter grænser, når man skal lave sine egne, marinerede oliven. Man kan enten bruge grønne oliven, sorte oliven eller en blanding. Og man bruger selvfølgelig bare de oliven, som man allerbedst kan lide. Citronskal kan erstattes af lime eller appelsinskal. Der kan bruges hele krydderier som fennikelfrø, korianderfrø og allehånde i marinaden. Hæld vandet fra olivenerne og lad dem afdryppe. Rør hvidløg, friskhakket rosmarin, citronskal, citronsaft og olivenolie sammen til en hvidløgs-citronmarinade. Vend de afdryppede oliven i marinaden og lad dem trække i minimum 15 minutter men gerne længere.
Brennon Jacobson
Brennon Jacobson
2025-06-23 11:15:50
Count answers : 4
0
Opløs salten i eddiken og tilsæt vand. Rens og skyld de friske oliven under vand. Snit derefter riller i olivene eller bank hård på olivene, så de flækker. Olivene hældes i en beholder og saltvand tilføjes. Skift vandet hver 24. time i 3 døgn. Efter 4. døgn hældes vandet fra og olivene skylles godt. Fyld olivene over i en beholder af passende størrelse og tilsæt de øvrige ingredienser i hvad der svarer til de kilo. Tilføj endnu engang saltet vand og eddike. Lad olivene stå og trække ca. 1 mdr.
Keagan Parker
Keagan Parker
2025-06-23 09:42:37
Count answers : 5
0
Skyl olivenerne grundigt. Giv hver oliven et lille dask med en hammer eller lignende, så kødet åbner sig, men ikke så hårdt at stenen knækker. Læg de revnede oliven i en beholder af glas eller porcelæn. Opløs det tvekulsure natron i 3 liter vand og lad olivenerne stå i væsken i 1 dag. Hæld væsken fra, fyld op med rent vand og lad olivenerne stå i 2-3 dage mere. Skift vandet omtrent hver 12. time. Hæld vandet fra olivenerne og lad dem dryppe af. Knus halvdelen af hvidløgsfeddene i en morter sammen med krydderurterne og krydderierne. Læg oliven, urtepasta, hvidløgsskiver og chiliringe lagvis i en beholder af glas eller porcelæn. Opløs saltet i eddiken og tilsæt ¾ liter vand. Hæld saltvandsopløsningen over olivenerne og læg en tallerken eller lignende over så alle ingredienserne er dækket. Lad det stå køligt i mindst en uge.