Hvordan kan man gøre marmelade tykkere?

Sid Bechtelar
2025-08-06 19:32:41
Count answers
: 4
Når du laver marmelade af meget saftige frugter, kan det være nødvendigt at si noget af saften fra.
Ellers bliver marmeladen for tynd.
Pektin er frugter og bærs naturlige geléstof.
Det findes især i æbler, men også i andre friske bær og frugter.
Pektin og sukker sørger for, at syltetøjet og marmeladen stivner.
Hvis syltetøjet (eller marmeladen) bliver meget tyndt, kan noget af saften hældes fra.
Det kan også koges igen med mere sukker eller koges op og tilsættes et fortykningsmiddel.
Vær dog opmærksom på, at jo længere syltetøjet koger, jo færre vitaminer vil det indeholde.
Vil du gøre syltningen nemmere, kan du bruge syltesukker, der indeholder pektin og dermed får marmeladen til at stivne hurtigere.
TIP: Det meste syltetøj indeholder meget sukker, da det foruden at smage godt virker konserverende og fortykkende.
Hvis du ønsker et lavere sukkerindhold og en kortere indkogningstid, kan du tilsætte et fortykningsmiddel.
Følg doseringen på pakken, og nedsæt sukkermængden med ca. 100-200 g.
Ofte er det kun nødvendigt at koge frugten op, til den er mør.

Dejuan Farrell
2025-08-06 18:55:26
Count answers
: 1
Hvis marmeladen er for tynd, tilsættes ekstra geleringsmiddel blandet med sukker.
Kog marmeladen igennem, og kontroller konsistensen igen.
Tilsæt hellere for lidt geleringsmiddel end for meget.
Ellers risikerer du, at marmeladen, syltetøjet eller geléen bliver for stiv.
Du kan altid tilsætte mere geleringsmiddel og efterhånden ramme den rette konsistens.
Syre er også med til at aktivere pektinen i frugt og bær, således at marmeladen, syltetøjet og geléen får den ønskede konsistens.
Når du er i gang med at koge din gelé og den er for tynd kan du gøre to ting.
Enten kan du tilsætte 1-2 tsk. citronsyre pr. liter gelé, og bring geléen i kog igen ved kraftig varme.
Syren vil hjælpe pektinen med at forme en gelé.
Alternativt kan du tilsætte mere geleringspulver til geléen, geléen skal være kold når du tilsætter det ekstra geleringspulver blandet med lidt sukker, hvorefter den igen varmes op.

Forrest Witting
2025-08-06 18:47:08
Count answers
: 6
Det kan skyldes, at bærrene/frugten har indeholdt for lidt pektin, eller at sukkermængden ikke har været tilstrækkelig. Lad syltetøjet koge ved stærk varme i et par minutter mere for at koge lidt af væsken bort, eller giv syltetøjet et opkog under tilsætning af Melatin ifølge anvisningerne på emballagen.
Der kan evt kommes til gelepulver i når det koges op igen, læs anvisning på posen.
Bemærk venligst også at den nye kogetid, får noget af væsken til at koge ind, og dermed vil marmeladen få en anden konsistens.
Benyt altid skeprøven, den giver fin indikation af konsistensen.

Marilyne Schoen
2025-08-06 16:56:08
Count answers
: 4
Hvis marmeladen er for tynd, giv marmeladen et opkog ved stærk varme, så overskydende væske koges væk, eller brug lidt Melatin til at justere konsistensen med - Melatin er et pektinpulver, der kan købes i almindelige supermarkeder.

Earnest Pagac
2025-08-06 15:59:40
Count answers
: 1
For at gøre marmelade tykkere, kan man anvende melatin. Der findes forskellige slags melatin, såsom rød, gul, grøn og blå melatin, som kan anvendes til marmelade, syltetøj og gele. Rød melatin er et geleringspulver med konserveringsmiddel, som er god uanset hvor meget sukker du har i din marmelade. Gul melatin er et geleringspulver med konserveringsmiddel lavet af frugtpektin, som tykner sammen med sukker og kan anvendes til gelé og marmelade af bær og frugt, der ikke indeholder så meget pektin. Grøn melatin er et geleringspulver med konserveringsmiddel, og det er tilsat sødemidlet stevia, som kan anvendes til at lave marmelade og syltetøj uden brug af sukker. Blå melatin er også et geleringspulver med konserveringsmiddel, som er en mellemting mellem den grønne med stevia og den almindelige røde melatin, og kan anvendes til at lave marmelade med et lavere indhold af sukker. En tallerkentest kan også anvendes til at kontrollere konsistensen af marmeladen, hvor man hælder en teskefuld marmelade på en kold tallerken og lader den stå to minutter i køleskabet for at se, hvor tyk eller tynd den endelige marmelade bliver.

Justus Keeling
2025-08-06 14:05:04
Count answers
: 5
Du skal altid teste din marmelade ved at sætte en tallerken på køl inden du starter med at lave marmelade. Når det har fået 2-5 min tager du gryden af varmen, og lægger en teske fuld marmelade på den kolde tallerken. Efter kort tid vil du kunne se konsistensen. Er det for tyndt, koger du det op igen, indtil skeprøven har den rette konsistens.
Du kan starte med at sætte en underkop i køleskabet med en teske på. Herefter kan du koge marmeladen op igen, når du synes, den har den rette konsistens, så tager du gryden af. Prøv at tage en teskefuld marmelade, teskeen fra køleskabet, og læg teskeen tilbage, og lad den køle på underkoppen i 5 minutter. Herefter kan du se om kogningen har hjulpet på konsistensen. Hvis ikke kan du evt tilsætte lidt mere syltesukker, med samme procedure efter kogning.
Read also
- Hvordan laver man hjemmelavet marmelade?
- Hvad er forskellen på marmelade og syltetøj?
- Hvor lang tid holder hjemmelavet marmelade?
- Hvornår sætter man låg på marmelade?
- Hvorfor bliver min marmelade ikke stiv?
- Hvor meget frugt skal der være i marmelade?
- Hvad kan man tykne marmelade med?
- Kan man lave marmelade af frosne bær?