Hvad er forskellen på marmelade og syltetøj?

Vincenza Hoeger
2025-08-06 19:20:12
Count answers
: 2
Syltetøj er en blanding af sukker, hele frugter og frugtstykker med en flydende og tyndere konsistens. Den består normalt af mindst 45 % frugt. Marmelade er en blanding af sukker og frugtpuré med en passende tyktflydende og geléagtig konsistens. Den består normalt af mindst 35 % frugt. Marmelade er desuden tykkere og mere jævn i konsistensen end syltetøj.

Alexander Jerde
2025-08-06 18:47:13
Count answers
: 5
Før et produkt på supermarkedshylden må kalde sig ”syltetøj”, skal det indeholde hele stykker af frugt, og frugtindholdet skal være mindst 45 %, hvorimod marmelade kun skal indeholde mindst 35 % frugt. Marmelade er en blanding med passende geléagtig konsistens.
Historisk set har marmelade været forbundet med en mere tyk og geléagtig konsistens, mens det omvendte gælder for syltetøj.
I praksis ikke den store forskel.
Konsistens og smag flyder ofte sammen i en gråzone, hvor marmelade og syltetøj ikke rigtigt kan skelnes fra hinanden.

Kayley Hermann
2025-08-06 17:36:29
Count answers
: 1
Syltetøj er frugt, der er kogt sammen med en sukkerlage. Syltetøj er tyndere end marmelade og indeholder mindre frugt. Marmelade er udkogt frugt, som koges til en tykkere konsistens end syltetøjet. Man kan tilsætte lidt vand og noget pektin – det danner gelé, som gør marmeladen tykkere. Man kan også bruge bær og frugter, der har et naturligt højt indhold af pektin – fx citrusfrugter og æbler.

Noe Hane
2025-08-06 16:31:34
Count answers
: 4
For selvom syltetøj og marmelade begge består af frugt, der oftest er kogt og sødet, er der dog forskelle. Generelt er der flere krav til syltetøj end til marmelade. En af de største forskelle på syltetøj og marmelade er kravene til indholdet af frugt. Ifølge Marmeladebekendtgørelsen skal syltetøj generelt indeholde mindst 45 procent frugt, mens marmelade kan nøjes med at indeholde mindst 35 procent frugt. En anden forskel på syltetøj og marmelade er, at syltetøj skal indeholde hele frugter eller frugtstykker, mens marmelade kan laves på ren frugtpuré. Desuden er marmelade traditionelt tykkere i konsistensen end syltetøj. Ifølge Marmeladebekendtgørelsen skal marmelade have en ”geléagtig konsistens”, mens syltetøj skal have en ”tyktflydende konsistens”.

Gregorio Brakus
2025-08-06 14:30:33
Count answers
: 3
Forskel i konsistens
Den største forskel på syltetøj og marmelade er konsistensen. Syltetøj er tyndere end marmelade.
Ifølge Miljø- og Fødevareministeriets Marmeladebekendtgørelse er syltetøj tyktflydende i konsistensen, imens marmelade er af geléagtig konsistens.
Det er dog et vurderingsspørgsmål at fortolke de to konsistenser.
Forskel i mængden af frugt
Der er også et krav til indholdet af frugt i både syltetøj og marmelade.
Syltetøj skal indeholde mere frugt end marmelade.
Ifølge Marmeladebekendtgørelsen skal syltetøj indeholde 450 g frugt pr. 1000 g færdigt produkt, dvs. 45 % frugt.
Marmelade skal kun indeholde 35 % frugt.
Forskel på frugtindholdet
Der er også forskel på, hvorvidt syltetøj og marmelade skal indeholde hele frugter.
Det er et krav, at syltetøj skal indeholde hele frugter, mens marmelade kan laves på ren frugtpuré.
Frugtpuré defineres som "den spiselige del af hele frugten, som om nødvendigt er skrællet eller befriet for kerner, og som er pureret ved sining eller lignende."
Er du ikke til hele frugtstykker, kan du derfor med fordel gå efter marmelade, som ikke nødvendigvis indeholder hele frugtstykker — det er i hvert fald ikke et krav.
Read also
- Hvordan laver man hjemmelavet marmelade?
- Hvordan kan man gøre marmelade tykkere?
- Hvor lang tid holder hjemmelavet marmelade?
- Hvornår sætter man låg på marmelade?
- Hvorfor bliver min marmelade ikke stiv?
- Hvor meget frugt skal der være i marmelade?
- Hvad kan man tykne marmelade med?
- Kan man lave marmelade af frosne bær?