:

Hvordan laver man en opbagt sovs?

Damian Dickinson
Damian Dickinson
2025-08-09 18:20:44
Count answers : 12
0
Når man er opvokset i Vestjylland, så er opskriften på opbagt sovs noget, man får ind med modermælken. Opbagt sovs er en klassisk opskrift eller teknik, hvor man bruger smør og mel til at danne basen for både smag og konsistens på en senere sovs. Man skal blot bruse smørret op, røre melet ud i smørret og brune det lidt af. Bruningen gør, at man fjerner smagen af ubagt mel, som kan trænge igennem hele vejen til den færdige sovs – derefter tilsætter man væsker til opbagningen, indtil man har en jævn sovs. Væskerne kan enten være mælk, stegesky, bouillon eller fond. Smelt smørret i en gryde, og lad det bruse op - lad det gerne få lidt brunlig farve for mere smag, men det er ikke nødvendigt. Hæld mel i og pisk det ud i smørret, indtil du har en tyk, klumpet masse - lad det brune lidt af, inden du tilsætter væsken. Tilsæt lidt væske ad gangen, indtil du har den ønskede konsistens. Smag til med salt og peber.
Carlee Jerde
Carlee Jerde
2025-08-01 07:12:34
Count answers : 13
0
Man kalder en sovs, der er fremstillet på smør og mel og mælk, fløde, fond eller bouillon for en opbagt sovs. Det kan være eksempelvis bechamel sauce, persillesovs eller brun sovs. Varm fonden eller bouillonen op og stil den til side. Smelt herefter smørret ved middelvarme i en gryde. Hæld herefter lidt varm fond i, mens du stadig rører eller pisker. Du hælder herefter lidt efter lidt mere og mere væde i og rører grundigt, lige indtil sovsen har den ønskede tykkelse. Smag herefter sovsen til med salt og peber, tilsæt et par dråber kulør, til den har den ønskede brune farve, og så klæder det ofte en julesovs med en klat æblegele.

Read also

Hvad er de 4 grundsaucer?

Den, espagnole, tomatsauce, béchamel og sauce hollandaise er de fem grundsaucer i det franske køkken Read More

Hvordan laver man en god sovs?

Pandesovs laves bedste fra en pande der er brugt til fx at stege frikadeller, medister, bøffer eller Read More

Hiram Price
Hiram Price
2025-07-24 15:10:06
Count answers : 15
0
Løget svitses i det smeltede smør, melet røres i, og væsken tilsættes under piskning. Smages til og koges igennem ca. fem minutter. Tilsæt kulør og smag saucen til med salt og peber. Væsken kan være kogevand fra kartofler eller grønsager eller vand fra hanen, i så fald tilsættes saucen en bouillonterning eller to. Kogevand fra kød, suppe/bouillon behøver ingen terning. Mælk kan udgøre ca. halvdelen af væsken.
Flavie Feeney
Flavie Feeney
2025-07-24 14:40:23
Count answers : 25
0
Selvom den opbagte metode skaber en fyldig og blød sovs, kan du tage smagen til næste niveau ved at tilsætte stegesky fra flæskestegen. Skyen tilfører umami og en autentisk dybde, der gør sovsen endnu mere velsmagende og perfekt afstemt til stegen. Hvis du elsker at eksperimentere i køkkenet, hvorfor så ikke prøve begge varianter af flæskestegssovs, hvor den opbagte version er fyldig og cremet, mens den klassiske flæskestegssovs er lettere og mere enkel i konsistensen, men lige så velsmagende.

Read also

Hvad er ægte saucer?

Ægte saucer regnes for særligt fornemme og betegnedes tidl. »ægte saucer«. De varme emulgerede sauce Read More

Hvordan gør man en sauce tyk?

Man kan jævne sovs med både æggeblommer, kartoffelmel og hvedemel m.m. Sovse og supper kan blandt an Read More

Elinor McClure
Elinor McClure
2025-07-24 14:23:59
Count answers : 17
0
Smelt fedtstoffet i en lille gryde, og tilsæt mel under omrøring. Start med to spiseskefulde, og kom mere i, hvis opbagningen bliver for tynd. Det skal have en dejagtig konsistens. Tilsæt væsken lidt ad gangen under piskning. Sørg for at væsken er pisket helt sammen med opbagningen, før der tilsættes mere væske. Fortsæt med at tilsætte væske under piskning, til sovsen har den rigtige tykkelse. Kog sovsen godt igennem – ca. 10 minutter – til melsmagen er væk. Smag til med citronsaft, sukker, salt og peber.
Marge Herzog
Marge Herzog
2025-07-24 12:52:50
Count answers : 12
0
En klassisk opbagt sovs laves af en opbagning, der består af lige meget smør og hvedemel. Dertil tilsættes så væske, som kan være mælk, bouillon eller stegesky. Når væsken piskes ind i opbagningen, bliver sovsen jævnet, og du tilsætter væske indtil den rette konsistens opnås. Smør smeltes i en gryde. Pisk derefter hvedemelet i og lad det bage af. Så piskes væsken i. Anvendes mælk er det en god idé at varme den først. Pisk og tilfør væske indtil sovsen har den rette konsistens. En opbagt sovs skal nu koges i ca. 5 minutter, så du fjerner smagen af hvedemel i sovsen.

Read also

Er sovs og sauce det samme?

Sovs eller sauce er en væske med smag, eventuelt jævnet med mel, der bruges som tilbehør til forskel Read More

Hvad er der i bearnaisesauce?

Start med at komme smørret op i en lille gryde på lav varme, og lad det smelte helt forsigtigt. I me Read More