Hvordan gør man en sauce tyk?

Jana Emmerich
2025-07-24 11:24:42
Count answers
: 3
Man kan jævne sovs med både æggeblommer, kartoffelmel og hvedemel m.m. Sovse og supper kan blandt andet jævnes med æggeblommer eller forskellige typer af mel for at opnå den rette konsistens. Når man jævner med mel, udnytter man stivelsens evne til at ’forklistre’. Når man jævner med æg, udnytter man enten æggeblommers evne til at ’fortykne’ under opvarmning og/eller deres såkaldte ’emulgerende’ evne til at binde fedtstof og vand.
En sovs, der jævnes med hvedemel, skal altid koge i yderligere tre til fem minutter, efter jævningen er tilsat.
Der skal altid bruges kolde væsker til udrøring af melet. Jævningen rystes bedst sammen i en melryster.
Anvend dobbelt så meget væske som mel. Det er vigtigt, at væsken koger, mens meljævningen tilsættes.
Fløde og creme fraiche med høj fedtprocent kan også anvendes til at jævne eller fortykke en suppe, sovs eller sammenkogt ret, hvis retten efterfølgende får lov til at koge lidt ind.
Hvis man vil undgå de fede mælkeprodukter, kan man med fordel blande lidt majsstivelse i magrere produkter som for eksempel fløde 13 eller creme fraiche 18%, så den ikke skiller ved opvarmning.
Der bruges dobbelt så meget væske som kartoffelmel.
Bring retten i kog, og tag den derefter af ilden.
Hæld hurtigt jævningen i under omrøring.
Herefter må retten ikke opvarmes - ellers bliver den lang og tyggegummiagtig.
Retten kan heller ikke genopvarmes.
Anvend dobbelt så meget væske som maizenamel.
Tilsæt jævningen til den kogende ret, og lad den koge yderligere i to til tre minutter.
Jævning med kartoffelmel anvendes for eksempel til kirsebærsauce eller asiatiske retter, hvor man ønsker at bevare en klar farve, selv om der tilsættes jævning.
Jævning med maizenamel bruges for eksempel til kagecreme, frugtgrød, saucer og sammenkogte retter.
Er lidt lettere at arbejde med end kartoffelmel blandt andet, fordi maizenamel tåler at koge, men det bevarer ikke helt den samme klare farve som ved en kartoffelsmelsjævning.
Read also
- Hvad er de 4 grundsaucer?
- Hvordan laver man en god sovs?
- Hvad er ægte saucer?
- Er sovs og sauce det samme?
- Hvad er der i bearnaisesauce?
- Hvordan laver man en opbagt sovs?
- Hvad er en blanquette sauce?
- Hvad er forskellen på Worchester sauce og engelsk sauce?
- Hvor lang tid skal rødvin koges?
- Hvad er de fem grundsaucer?
- Hvad er en grundsovs?
- Hvad betyder roux?
- Kan man bruge hvedemel i stedet for majsstivelse?
- Hvad er der i fishsauce?