:

Er sovs og sauce det samme?

Roma Harris
Roma Harris
2025-07-24 13:21:35
Count answers : 1
0
Sovs har siden 1600-tallet haft plads i de danske kogebøger. Faktisk har sovs, savs, sauce og andet dyppelse altid fyldt meget i den danske madkultur. Sovsen er det, der binder måltidet sammen. Det ville være umådelig tørt at komme igennem mange måltider uden. Vi spiser faktisk langt mere sauce, dyppelse eller pålægssovs, end vi tror. Det er en spise, som altid vil fylde meget på tallerkenen. Sovs og sauce er nøjagtig det samme.
Ignacio Considine
Ignacio Considine
2025-07-24 12:09:22
Count answers : 1
0
Sovs og sauce er ikke nødvendigvis det samme, selvom begreberne ofte bruges om hinanden. Sovs kan være en tyk, cremet væske, der serveres til retten, mens sauce kan være en mere flydende og smagfuld væske, der bruges til at tilføje smag til retten. Der er både gode og dårlige måder at lave sovs på, og det er vigtigt at have styr på den autentiske brune sovs, som kan laves godt, men er tidskrævende at lave fra bunden. Udgangspunktet for en sovs er fond eller bouillon, en flydende smagfuld væske kogt på fjerkræ, kød, fisk, skaldyr, grønsager, krydderier evt. med vin, eddike m.m. Eller udgangspunktet kan være mælk. Væsken jævnes til sovs. De klassiske franske saucer tager alle udgangspunkt i en grundsauce, der tilsmages på forskellige måder. Sovserne er de seneste år blevet lettere og tyndere i konsistensen. Det kan være meget lækkert lige at blende sovsen luftig før den serveres. På mange finere restauranter får man skum. Sovserne skummes op med en tryksprøjte med gaspatron og bliver til florlet skum. Man kan skelne mellem sovsen i retten og sovsen til retten.
Justice Nicolas
Justice Nicolas
2025-07-24 11:54:38
Count answers : 7
0
Sovs eller sauce er en væske med smag, eventuelt jævnet med mel, der bruges som tilbehør til forskellige madretter. Både sovs og sauce brugtes på dansk allerede i midten af 1800-tallet. Sovsen kan være tyndt- eller tyktflydende og bruges som tilbehør sammen med eksempelvis kartofler, pasta eller ris. Det franske ord sauce kommer af det middelalderlatinske ord salsa fra latin salsus med betydningen 'saltet, salt'. Jørgen Fakstorp antager fordanskningen sovs er skabt under påvirkning fra det plattyske saus.