Hvorfor må danske æg ikke vaskes?

Ruth Gutmann
2025-06-26 08:08:15
Count answers
: 4
Hvorfor står æggene ikke på køl i de spanske butikker og supermarkeder? Det gør de ikke, for at forhindre eventuelle salmonellabakterier i at trænge ind i ægget. Sætter man æg på køl, opstår der fugtighed, som er med til at åbne de porrer, æggets skal har. Det betyder, at den salmonella, der eventuelt kan sidde i skallen, vil kunne trænge ind i æggets indre. Det samme gør sig gældende, hvis man vasker æggene, når man kommer hjem. Ønsker man alligevel at opbevare dem på køl, for at forlænge æggets holdbarhed, kan man vaske dem med vand og sæbe og efterfølgende desinficere dem for så at sætte dem på køl. Helst bør de opbevares i en hermetisk beholder.

Cecile Windler
2025-06-26 07:43:04
Count answers
: 9
Når vi siger, at æg skal opbevares ved maks 12 grader i butikker og andre fødevarevirksomheder, så er det, fordi det giver en bedre fødevaresikkerhed.
Selvom der i dag er en meget lav risiko for salmonella i danske æg, så er det en risiko, som man skal tage alvorligt, forklarer dyrlæge Cristina Galliano fra Fødevarerstyrelsen afdeling ’Foder og Fødevaresikkerhed’.
Hun henviser til en rapport fra Den Europæiske Fødevareautoritet, EFSA, der tidligere har konkluderet, at salmonella kan formere sig lettere, når temperaturen og opbevaringstiden stiger.
Det er almindelig sund fornuft.
Helt generelt holder ting sig længere, når de er på køl.
Så det er tåbeligt ikke at sætte dem på køl, siger Orla Zinck.
Han forklarer samtidig, at bakterier trives bedre ved højere temperaturer.
Jo varmere, desto hurtigere formering.
Opbevaring på køl minimerer dog antallet af bakterier i æggene - og dermed sandsynligheden for at få salmonella-infektion.
Og selvom risikoen i dag er lille for det, forstår Orla Zinck ikke, at man vil gamble med sikkerheden.
Æg tåler nemlig ikke store temperaturudsving - og det bliver de udsat for, når de kommer fra supermarkedets kølemontre og hjem på køkkenbordet.
Temperatursvinger er problematiske for æg, fordi det skaber fugtighed, som bakterier kan formere sig i - og det er ikke kun salmonella.
Så det er uheldigt, hvis temperaturen svinger for meget, siger Jørgen Nyberg Larsen.

Amya Cartwright
2025-06-26 05:53:47
Count answers
: 8
Hvis man alligevel insisterer på at vaske æggene, er det vigtigt, at man gør det i lunkent vand.
Efter hendes tid i branchen blev metoden stoppet, ikke pga. bakterier, men fordi pulveret kunne stoppe æggenes porer og dermed kvæle ægget.
Æg er jo levende.

Dillon Lind
2025-06-26 05:09:36
Count answers
: 5
Finder du æg med hønsemøg på, er der risiko for salmonella og andre tarmbakterier – og netop derfor er det vigtigt, at du ikke forsøger at skylle dem rene under vandhanen.
Vi har et krav til ægproducenterne om, at de ikke må vaske æg, fordi hvis man vasker dem, kan der trænge bakterier ind. Der er en fin hinde ude på ægget, og den ødelægger man ved vask, så beskidt vand og bakterier kan trænge ind i æggene, forklarer Annette Perge.
Hvis fordærvelsesbakterier og sygdomsfremkaldende bakterier trænger ind i ægget, kan det forringe holdbarheden – og i værste fald gøre dig syg, hvis ægget spises råt.

Ardella Deckow
2025-06-26 03:49:18
Count answers
: 5
Æg skal holdes rene, tørre og fri for fremmed lugt lige fra primærproducenten, under sortering og pakning i ægpakkerier og transport til salg til forbrugeren i detailbutikker. Æggene skal beskyttes effektivt mod stød og direkte sollys. Æggene må ikke rengøres, f.eks. vaskes, aftørres med en fugtig klud, slibes med sandpapir eller lignende, når de skal sælges til forbrugere. Dette gælder også ved direkte levering fra primærproducenten til endelige forbrugere.

Rahul Shields
2025-06-26 03:08:06
Count answers
: 4
Du bør dog bruge pasteuriserede æg, hvis du vil være helt sikker eller laver mad til for eksempel børn, syge eller ældre mennesker.
Opbevar æg på køl.
Både af hensyn til fødevaresikkerheden og holdbarheden af æggene.
Bakterier vokser bedre ved stuetemperatur end ved køleskabstemperatur.
Der er meget lille sandsynlighed for salmonella i danske æg, men skulle der være salmonella, vil bakterien ikke vokse ved køleskabstemperatur.
Det er et krav, at butikkerne opbevarer æg ved max. 12 grader.

Duncan Kemmer
2025-06-26 03:04:18
Count answers
: 2
Du skal ikke vaske æg. Er der hønsemøg på æggene, er der risiko for salmonella og andre tarmbakterier, men du skal ikke begynde at vaske æggene, for så risikerer du, at bakterier kan trænge gennem æggets skal. Det kan både være fordærvelsesbakterier og sygdomsfremkaldende bakterier, som i bedste fald forringer holdbarheden og i værste fald kan gøre dig syg, hvis ægget spises råt. Fjern møget ved forsigtigt at tørskrubbe ægget. Opbevar evt. snavsede æg i en særskilt bakke, uden at fjerne møget. Vask hænder efter du har rørt ved æggene, det kan forhindre smitte til andre fødevarer. Husk også, at ægget, eller den ret ægget indgår i, skal varmes op til 75 grader - så er du sikker på, at evt. salmonellabakterier dræbes.
Read also
- Hvorfor er æg ikke på køl i udlandet?
- Hvad er vandglas æg?
- Er det sundt at spise 2 æg hver dag?
- Hvad er bedst, frilandsæg eller økologiske æg?
- Kan man spise æg, der er 10 dage for gamle?
- Hvad sker der ved at spise for gamle æg?
- Hvorfor flyder et æg ovenpå?
- Hvad betyder det at få æg i sport?
- Hvad symboliserer æg?
- Er der salmonella i spanske æg?
- Hvorfor siger man love i tennis?
- Hvorfor hedder det deuce?
- Hvorfor spiser man skidne æg?
- Hvilket land startede traditionen med at male æg?