:

Hvorfor er æg ikke på køl i udlandet?

Doyle Hammes
Doyle Hammes
2025-07-08 21:54:04
Count answers : 3
0
Danmark udviser her misforstået hensyn og er det eneste land, hvor æggene er på køl - og det er helt håbløst. Danmark er da også det eneste land i Europa, der har regler for, at fødevarevirksomheder skal opbevare æg ved en temperatur på højst 12 grader. Selvom der i dag er en meget lav risiko for salmonella i danske æg, så er det en risiko, som man skal tage alvorligt. Når vi siger, at æg skal opbevares ved maks 12 grader i butikker og andre fødevarevirksomheder, så er det, fordi det giver en bedre fødevaresikkerhed. Vi har i Danmark et finmasket testprogram, men det er jo ikke hvert eneste æg, der bliver testet. Så der kan jo slippe noget igennem - og skulle det ske, så mindskes risikoen ved at sætte æggene på køl. Bakterier trives bedre ved højere temperaturer. Jo varmere, desto hurtigere formering. Opbevaring på køl minimerer dog antallet af bakterier i æggene - og dermed sandsynligheden for at få salmonella-infektion. Æg tåler nemlig ikke store temperaturudsving - og det bliver de udsat for, når de kommer fra supermarkedets kølemontre og hjem på køkkenbordet. Temperatursvinger er problematiske for æg, fordi det skaber fugtighed, som bakterier kan formere sig i - og det er ikke kun salmonella.
Greta Considine
Greta Considine
2025-06-26 03:24:33
Count answers : 2
0
Æg opbevares ikke på køl i udlandet, fordi det kan øge risikoen for salmonella. Sætter man æg på køl, opstår der fugtighed, som er med til at åbne de porrer, æggets skal har, og det betyder, at den salmonella, der eventuelt kan sidde i skallen, vil kunne trænge ind i æggets indre. Ønsker man alligevel at opbevare dem på køl, for at forlænge æggets holdbarhed, kan man vaske dem med vand og sæbe og efterfølgende desinficere dem for så at sætte dem på køl. Helst bør de opbevares i en hermetisk beholder. Orker man ikke denne rengøringsproces, bør man købe et mindre antal, så man er sikker på at få dem spist inden holdbarheden udløber og opbevare dem ved stuetemperatur.
Ian Cummings
Ian Cummings
2025-06-26 02:25:50
Count answers : 7
0
Ifølge dansk lovgivning skal æg opbevares ved maksimalt 12°C, og derfor skal både producenter og supermarkeder opbevare æg på køl. Grunden, til at æggene ikke opbevares på køl i andre EU-lande, er helt enkelt, at de ikke opererer efter samme forsigtighedsprincip, som vi gør herhjemme. - Når vi siger, at æg skal opbevares ved maks 12 grader i butikker og andre fødevarevirksomheder, så er det, fordi det giver en bedre fødevaresikkerhed. Selvom der i dag er en meget lav risiko for salmonella i danske æg, så er det en risiko, som man skal tage alvorligt. Et ægs kvalitet forringes hurtigere, hvis det opbevares varmt, og denne forringelse mindskes altså, når ægget opbevares under 12°C. Det giver således en bedre fødevaresikkerhed, da køligere temperaturer mindsker risikoen for, at eventuelle salmonella-bakterier udvikler sig.
Wilburn Lehner
Wilburn Lehner
2025-06-25 23:21:32
Count answers : 3
0
Æg opererer man med op til fire måneders holdbarhed på æg. I mange lande udenfor EU opererer man med op til fire måneders holdbarhed på æg. I Hong Kong har man fx besluttet, at æg har en holdbarhed på 120 dage. Den danske lovgivning siger, at æg skal opbevares ved max. 12 °C. Danæg anbefaler at du opbevarer æggene i køleskabet ved mellem 5 °C og 12 °C. Så holder æggene længere, og risikoen for smitte med bakterier mindskes. For yderligere at sikre friskheden af æggene anbefales det, at de opbevares i æggebakken med spidsen nedad. Så kan du også se holdbarheden på låget af æggebakken.
Maureen Oberbrunner
Maureen Oberbrunner
2025-06-25 22:53:24
Count answers : 8
0
I udlandet skal æg ikke være på køl, fordi det ikke er nødvendigt, og det kan(endda) have en negativ indvirkning på ægget. I Danmark er det anderledes og æg skal være på køl grundet holdbarhed og fødevaresikkerhed, for at undgå bakterievækst. Æg bør være på køl så hurtigt som muligt for at undgå bakterievækst. Der findes ikke regler for, hvordan du som privat person opbevarer æg fra egne høns, eller æg du køber. Men Fødevarestyrelsen anbefaler, at du opbevarer æg på køl (ved ca. 5 grader, men under 12), både af hensyn til holdbarhed og fødevaresikkerhed. Ifølge Danæg forringes et ægs kvalitet meget langsomt ved en temperatur under 12 grader. I andre lande udover Danmark helper man ikke om opbevaring på køl og ønsker det i stedet på køkkenbord eller rast i rumstemperatur.
Kyleigh Toy
Kyleigh Toy
2025-06-25 22:17:55
Count answers : 5
0
Hvis man opbevarer æg udenfor køl, og der er salmonella i, så kan salmonellabakterierne jo vokse. Det kan de ikke, hvis de er på køl. Salmonellabakterierne kan give diarré og generel utilpashed, men heldigvis er den ved at være sjælden i Danmark. Fødevarestyrelsens vurdering er, at risikoen for salmonella er for stor i detailhandelen, da æggenes rejse til supermarkederne er længere, end når ægget kommer fra samme gård, hvor det sælges fra.