Kan man spise æg, der er 10 dage for gamle?

Drew Hane
2025-07-14 20:40:38
Count answers
: 3
Ja, det kan du ofte godt – så længe de er opbevaret korrekt. Hvis du har haft æggene i køleskabet, kan de som regel holde sig friske længere end datoen antyder. Se: Læg ægget i et glas med vand. Friske æg synker til bunds og ligger fladt. Duft: Slå ægget ud og duft til det. Et friskt æg dufter ikke af noget – et dårligt æg lugter svovlagtigt og skal smides ud. Smag: Hvis det ser og dufter fint, kan du tilberede det og tage en lille bid. Smager det, som det skal, er det fint at spise – ellers ud med det.

Clinton Bahringer
2025-07-10 01:04:04
Count answers
: 3
I Danmark har vi besluttet, at æg kan holde sig i 28 dage, men faktisk er de fine meget længere, hvis bare de opbevares på køl. Stil dem med den buttede side opad, så kan de holde sig i op til fire måneder.

Harmony Treutel
2025-06-26 06:18:43
Count answers
: 2
Æggenes holdbarhed kan du altid aflæse på æggebakken.
Hvis du er i tvivl, om dit æg er for gammelt, kan du bruge den klassiske flyde-test.
Fyld et glas eller en skål med vand og læg det ukogte æg deri.
Hvis ægget synker til bunds, er det friskt.
Hvis ægget flyder i overfladen af vandet, er det ved at være gammelt.
I den Europæiske Union har man vedtaget, at æg er "bedst før" 28 dage efter den dag, de bliver lagt i stalden.
I mange lande udenfor EU opererer man med op til fire måneders holdbarhed på æg.
For gamle æg kan rådne på grund af fugt, og der vil så typisk være mug på indersiden af æggeskallen.
Dårlige æg lugter meget, så din næse vil garanteret hurtigt afsløre et dårligt æg.
Æg skal opbevares ved max. 12 °C.
Danæg anbefaler at du opbevarer æggene i køleskabet ved mellem 5 °C og 12 °C.
Så holder æggene længere, og risikoen for smitte med bakterier mindskes.
Hvis du slår et æg ud, kan et friskt æg kendes på, at det har en høj og buet æggeblomme – og at hviden er delt i to lag, et tykt lag tæt omkring blommen og et tyndt, der ligger yderst.
Hvis blommen er flad og nemt går i stykker eller hviden flyder meget ud, kan der være to årsager: Enten er ægget lagt af en ældre høne - æg lagt af ældre høner er nemlig ikke så spændstige, som æg lagt af yngre høner - eller også er ægget ved at være gammelt.
For yderligere at sikre friskheden af æggene anbefales det, at de opbevares i æggebakken med spidsen nedad.
Så kan du også se holdbarheden på låget af æggebakken.
Read also
- Hvorfor er æg ikke på køl i udlandet?
- Hvad er vandglas æg?
- Er det sundt at spise 2 æg hver dag?
- Hvad er bedst, frilandsæg eller økologiske æg?
- Hvorfor må danske æg ikke vaskes?
- Hvad sker der ved at spise for gamle æg?
- Hvorfor flyder et æg ovenpå?
- Hvad betyder det at få æg i sport?
- Hvad symboliserer æg?
- Er der salmonella i spanske æg?
- Hvorfor siger man love i tennis?
- Hvorfor hedder det deuce?
- Hvorfor spiser man skidne æg?
- Hvilket land startede traditionen med at male æg?