:

Hvorfor må man ikke genfryse bær?

Sharon Medhurst
Sharon Medhurst
2025-09-02 12:15:00
Count answers : 19
0
For at undgå, at man får opkast, kvalme, diarré og i værste tilfælde leverbetændelse, anbefaler Fødevarestyrelsen, at man koger bærrene før de bruges, og er særligt opmærksom på håndplukkede bær som for eksempel hindbær. Fødevarestyrelsen anbefaler, at man altid koger frosne bær i minimum et minut, inden man bruger dem. Bærrene skal boble som tegn på, at de koger.
Elenora Emmerich
Elenora Emmerich
2025-08-27 02:50:55
Count answers : 19
0
Spise-kvaliteten er den ene årsag. Når du putter madvarer i fryseren, så sker der automatisk en ændring af kvaliteten. Det kan både være små eller større ændringer. De kemiske og enzymatiske forringelsesprocesser foregår generelt langsomt i frossen tilstand, men selv ved –18 grader kan man få harskning af fedt og der kan også ske forandringer i form af udtørring, misfarvning og kedelig tekstur. Ved hurtig nedfrysning bliver fryseskaderne mindre. En lavere og stabil temperatur i din fryser beskytter maden bedre mod udtørring og ilt. Der dannes kun små iskrystaller. Iskrystallerne bliver langt større, hvis madvaren optøs og igen fryses ned. Teksturen bliver ødelagt og der vil være dryptab. Bakterier overlever nedfrysning. Bakterier bliver dog sat på standby under frysning. Men de fleste bakterier overlever en tur i fryseren og så starter bakterievæksten igen, når du optøer madvarer. Det sker, når temperaturen tillader det og nogle bakterier kan atter starte sin vækst ved 1-5 grader.

Read also

Er frugt smoothie sundt?

Frugtsmoothies er fyldt med sukker. En smoothie er ikke så sund, som den tit udgiver sig for at være Read More

Kan man blende frosne bær?

Du bør derfor droppe isterningerne og istedet bruge frosne bær, frugter eller grøntsager. Den frosn Read More

Burnice Kshlerin
Burnice Kshlerin
2025-08-19 16:12:21
Count answers : 20
0
Man må ikke genfryse bær, fordi skaden sker allerede første gang, du udsætter din mad for nedfrysning og optøning, men smag eller konsistens bliver ikke bedre af at gentage processen. Du vil typisk opleve, at grøntsager er langt mere slatne efter optøning, og at kød og fisk bliver mere tørt. Temperaturen er afgørende for, om bakterier kan vokse, og om disse evt. dræbes under tilberedning. Fødevaren skal enten være helt oppe på kogepunktet eller gennemsteges – eller også skal den være under 10 grader. Det er generelt en dårlig ide at tø fødevarer op ved stuetemperatur, fx på køkkenbordet. Det farlige er at have retter, som bliver stående på bordet. I dét sekund du bliver enig med dig selv om, at det her vil jeg ikke spise mere af, skal maden i køleskabet eller i fryseren. Der er to ting, man skal være opmærksom på: Er det her noget, der skal opvarmes, inden man spiser det, og er det her noget, der har været opbevaret ved stuetemperatur. Den helt store risikofaktor ved fødevarer er opbevaring fra 15-20 grader og op til til 50-60 grader. Det er i dét temperaturinterval, at forskellige bakterier kan vokse.
Jakayla Macejkovic
Jakayla Macejkovic
2025-08-11 05:26:19
Count answers : 21
0
Man må ikke genfryse bær, da de kan være inficeret med virus, som ikke bliver inaktive ved frysningsprocessen. Alle bær kan overleve i fryseren i op til et år, uden smag og konsistens ændres synderligt. Men trods den lange holdbarhed skal man kan tage sine forholdsregler, når det gælder de købte bær fra frost. Det skyldes, at særligt én hårdfør virus desværre godt kan overleve de mange frostgrader, og særligt novovirus, eller Roskildesyge, har tidligere givet problemer i frosne hindbær. Derfor anbefaler Fødevarestyrelsen, at man koger frosne bær, så de ”bobler” mindst et minut, inden de skal i maden, for det kan virussen ikke holde til.

Read also

Er smoothie godt til vægttab?

Folk, der følger en smoothie kur, har rapporteret at have tabt mellem 1,5-5 kg i den 21-dages period Read More

Hvad er den sundeste frugt man kan spise?

Blåbær er spækket med antioxidanter, især anthocyaniner, som beskytter dine celler mod skader og ald Read More

Shemar Bogisich
Shemar Bogisich
2025-08-11 00:29:20
Count answers : 23
0
Når man ikke anbefaler at fryse madvarer ned flere gange, så er der flere grunde: 1) Ved hver fryse/tø-cyklus ødelægger man proteiner og aromastoffer, så en del af oplevelsen ved maden går tabt. 2) Ved nedfrysning stopper man ikke de biologiske processer, der nedbryder fødevaren - man gør dem kun langsommere. 3) Ved hver frysning skal man altid være forsigtig med, at maden har været opbevaret rigtigt, Det vil sige, at selv om man har genopvarmet resterne til 75 grader, så maden i princippet er steril, så kommer der hurtigt bakterievækst igen, når temperaturen falder. Der kan også være det problem, at nogle bakterier laver giftstoffer, som ikke nødvendigvis bliver inaktiveret ved at varme maden op, og dem bliver vi syge af.