Hvad er forskellen på postej og paté?

Estella Hegmann
2025-06-19 16:28:29
Count answers: 8
Leverpostejen er smørbar og typisk finere hakket end patéen, der nemmere kan skæres i skiver og har en grovere struktur. Leverpostejen er baseret på lever og spæk, hvilket også er gængse ingredienser i en paté, men den indeholder også kød ex. brystflæsk eller kalvekæd. I en paté tilsættes typisk smagsgivere, som peber, hvidløg eller en form for spiritus. Dette giver patéen en mere markant smag end den almindelige leverpostej. Hun har tilberedt den således, at den er en smule mere cremet end ellers – dog uden at være så cremet som en leverpostej, da den stadig kan skæres i fine skiver.

Nadia Roob
2025-06-19 16:27:45
Count answers: 6
Postej modsvarer den franske paté. Paté er afledt af det middelalder-franske pasté, i betydningen “en bagt skal”. Oprindeligt betød ordet en bagt dej-skal, som fyldtes med en stuvning af kød, indmad eller fisk. I dag er en brød-skal ikke nødvendig for at betegne en paté som en paté. Definitionen dækker således bredt: en ensartet masse, der tilberedes i en form.

Rosalia Boehm
2025-06-19 16:26:11
Count answers: 3
Paté er en bagt masse bestående af kød, fisk eller grønsager eller en kombination af en eller flere af disse. Den er krydret og serveres oftest kold og skåret i skiver – hvad man på dansk kalder en postej. Patéer indeholder ofte lever og bruges på dansk synonymt med ordet postej og adskiller sig derved fra en terrine.
En terrine er en bagt, krydret fars med indhold af vidt forskellig art.
Oprindelig var paté en bagt dejskal, som kunne fyldes med en stuvning, kød eller fisk i hele stykker eller mere eller mindre findelt.
Men ordet bruges i dag snarere om fyldet og har da omtrent samme betydning som terrine.

Zula Ondricka
2025-06-19 15:54:00
Count answers: 3
En postej er traditionelt en bagt ret bestående af dej med et fyld af fars, større kødstykker, fisk, skaldyr, grøntsager eller frugt og ofte en sauce. I dag dækker udtrykket også bagte retter uden dejhylster, på dansk paté og leverpostej. Dejhylstret kan fremstilles enkelt af rugmel og vand, men kan også fremstilles af hvedemel, kogende vand og evt. lidt smør, hvis det skal være fint. En sådan dej er ikke beregnet til at spise, den skal kun holde sammen på fyldet. Postejer har udviklet sig til patéer og tærter ud over de klassiske postejer. Retter som indbagt mørbrad er en art postej. Dejhylstret udelades på nogle retter.

Marilie Wintheiser
2025-06-19 13:49:22
Count answers: 4
Engang skelnede man mellem pateer, postejer og terriner, men i dag er der sådan set ikke den store forskel i betydningen.
Det drejer sig, kort sagt, om noget, der er hakket, hældt i en form og bagt i ovnen.
En af de danske nationalspiser er naturligvis leverpostejen, som vi oftest serverer på et stykke rugbrød med en syltet rødbede eller agurk på toppen.
Hvis leverpostejen er god, er det en herligt og velsmagende stykke smørrebrød, som alle kan være tjent med.
Men postejer, pateer og terriner er også meget andet, og de kan være særdeles…

Danielle Bechtelar
2025-06-19 12:42:13
Count answers: 6
Men hvad er egentlig forskellen mellem leverpostej og paté.

Marina McCullough
2025-06-19 11:18:14
Count answers: 4
Oprindeligt betød ordet en bagt dejskal, som kunne fyldes med en stuvning, kød el. fisk i hele stykker el. mere el. mindre findelt, men ordet dækker nu snarere fyldet og har samme betydning som terrine.
En bagt masse bestående af kød, fisk el. grønsager el. en kombination af en el. flere af disse, krydret og oftest serveret kold skåret i skiver – hvad man på da. kalder en postej.
Patéer var allerede i middelalderens Europa meget populære, og opskriftmaterialet fra o. 1300 og frem er rigt på fantasifulde opskrifter på krydrede postejer.