Hvad betyder roux?

Jaycee Will
2025-07-26 13:52:11
Count answers
: 7
Roux er mel opvarmet i fedtstof, det anvendes som tykningsmiddel i saucer og supper.
Roux giver også farve og smag til de retter, det anvendes i.
Ordet er fransk, 'rødgul, ræverød', af latin russus 'rød'.
Mel kan opvarmes i fedtstof.
Under opvarmning sker en gradvis brunfarvning under vandfraspaltning på grund af Maillard-reaktioner.
Disse produkter, der kan tilsættes saucer, supper of færdigretter uden, at det klumter.
Det er en klassisk teknik i det franske køkken og kaldes roux.
Man skelner mellem tre typer roux.
Roux blanc, som tilberedes ved lav temperatur og bestandig omrøring, og som bruges til sauce béchamel og andre hvide eller lyse saucer.
Roux blond, som opvarmes længere ved højere temperatur til gylden farve.
Roux brun, i hvilken melet får lov at branke.
Den mørke roux er basis for den klassiske sauce espagnole.

Jayson Beier
2025-07-26 13:30:58
Count answers
: 4
Roux er en blanding af hvedemel og fedtstof, der opvarmes og bruges til jævning.
Den jævner en sauce, nuancerer smagen og farver retten.
En klassisk opskrift på roux foreskriver lige dele fedstof og mel.
Smør er et klassisk valg til rouxen, og her anvendes som oftest klaret smør.
Svine-, okse- eller andefedt egner sig også.
Roux udgør første del af opskriften på en opbagt sauce.
Roux anvendes også som jævning i supper og stuvninger.
Roux er jævningsmetoden i tre af de klassiske franske saucer: sauce béchamel, sauce velouté og sauce espagnole.

Korbin Welch
2025-07-26 11:23:33
Count answers
: 1
Roux d.s.s. opbagning, mel kogt i fedtstof, tykningsmiddel for saucer og supper.
Man skelner mellem 1. Roux blanc, som tilberedes ved lav temperatur og bestandig omrøring, og som bruges til sauce béchamel og andre hvide el. lyse saucer.
2. Roux blond, som opvarmes længere ved højere temperatur til gylden farve.
3. Roux brun, i hvilken melet får lov at branke.
Den mørke roux er basis for den klassiske sauce espagnole.

Wyman Connelly
2025-07-26 09:34:39
Count answers
: 2
Roux er en blanding af hvedemel og fedtstof, der opvarmes og bruges til jævning. Den jævner en sauce, nuancerer smagen og farver evt. retten. En roux er begyndelsen til en opbagt sauce. En klassisk roux foreskriver lige dele fedtstof og mel. Forskellen mellem en lys roux og mørk roux er opvarmningen af melet og fedstoffet. En mørk roux laves ved høj varme og anvendes fx i den klassiske "sauce espagnole", mens en lys roux er grundlaget for veluté. En blond roux er en roux fremstillet af mel og smør og anvendes klassisk til bla. Sauce Bechamel. Roux anvendes også som jævning i supper og stuvninger. En roux jævner tre af de klassiske franske saucer: sauce béchamel, sauce velouté og sauce espagnole.

Ozella Hirthe
2025-07-26 09:05:33
Count answers
: 3
En Roux er egentlig en opbagning af saucen. En blond Roux er perfekt, når du laver bechamelsauce, mornaysauce eller fortykker en mælke- eller flødesauce. Smøret smeltes, tilsættes mel og afbages let ved svag varme. Opbagningen afkøles til lun og tilsættes den afmålte kogende væske, piskes ud og koges igennem under piskning.
Read also
- Hvad er de 4 grundsaucer?
- Hvordan laver man en god sovs?
- Hvad er ægte saucer?
- Hvordan gør man en sauce tyk?
- Er sovs og sauce det samme?
- Hvad er der i bearnaisesauce?
- Hvordan laver man en opbagt sovs?
- Hvad er en blanquette sauce?
- Hvad er forskellen på Worchester sauce og engelsk sauce?
- Hvor lang tid skal rødvin koges?
- Hvad er de fem grundsaucer?
- Hvad er en grundsovs?
- Kan man bruge hvedemel i stedet for majsstivelse?
- Hvad er der i fishsauce?