Hvorfor må man ikke spise æg hver dag?

Rahsaan Kovacek
2025-07-31 20:16:39
Count answers
: 3
Hvorfor var man tidligere bekymret for indtag af æg? Æg, rogn og lever har historisk set været meget udskældt, da det er madvarer som har et højt indhold af kolesterol. Tidligere troede man også, at æggets høje indhold af kolesterol var årsagen til at blodets kolesteroltal blev for højt. Især i 1980’erne blev dette en udbredt læresætning, og derfor blev personer med forhøjet kolesterol dengang rådet til at begrænse æg. Men i dag ved vi, at årsagen til forhøjet kolesterol er mættet fedt. Kolesterolniveauet i blodet afhænger derfor af kostens indhold af mættet fedt dvs. fedt fra dyreriget, og ikke af madens indhold af kolesterol. Du må derfor gerne spise æg, selvom dit kolesteroltal er højt. Spar i stedet på det mættede fedt.

Arnulfo Carter
2025-07-18 02:00:48
Count answers
: 4
Mange forbinder desværre stadig æg med forhøjet kolesteroltal, men for raske mennesker vil æg flere gange om ugen ikke føre til flere hjerte-kar-sygdomme.
Æg er i det hele taget en lille ernæringsbombe, der indeholder rigtig mange af de næringsstoffer, man skal bruge, som for eksempel B12- og D-vitamin samt selen.
Derudover indeholder æg rigtig meget protein, der bidrager til muskelopbygningen og mæthed.
Og så er æg i det hele taget en klimaeffektiv kilde til protein.
Voksne danskere spiser i gennemsnit 17 gram æg pr. dag.
Det betyder at et æg bidrager med omtrent 1 pct. af det daglige energiindtag hos danskerne.
Fedt fra æg udgør 2 pct. af det samlede daglige indtag af fedt, mens protein fra æg udgør 3 pct af det samlede daglige indtag af protein.

Hester Donnelly
2025-07-18 00:50:03
Count answers
: 4
Man skal naturligvis levere plads til at kunne spise andre ting som grøntsager, kulhydrater, fibre og det gode fedt.
Det er en myte, at æg er dårligt for kolesteroltallet.
Forskningen viser, at det har været helt forkert at forbinde højt kolesteroltal med æg.
Det i kosten, der påvirker et menneskes kolesteroltal, er indtaget af mættet fedt som i f.eks. smør, fløde og bacon.
Fødevarestyrelsens kostråd omkring æg lyder dog fortsat, at maksimalt et æg om dagen generelt er en passende mængde at spise.
Det er vigtigt at huske, at kostrådene henvender sig til raske personer og tager hensyn til hele kosten med henblik på en samlet sund kost.

Herminio Reynolds
2025-07-17 23:05:22
Count answers
: 7
Man skal max. spise et æg pr dag. Fødevarestyrelsen anbefaler, at vi kun spiser et æg om dagen - det vil sige syv ugentligt. Det er dels begrundet i, at æggeblommen har et højt fedtindhold, dels ud fra et forsigtighedsprincip, da nogle kan tåle langt flere æg om ugen, og andre færre. Mennesker med forhøjet kolesterol frarådes at spise mere end tre-fire æg om ugen. Type 2-diabetikere skal også holde igen med æg-spisning.

Reva Zulauf
2025-07-17 22:29:43
Count answers
: 7
Du må derfor gerne spise æg, når dit kolesteroltal er højt.
1-2 æg om ugen indgår fint i en sund, varieret hjertekost.
Det handler om at skrue ned for indholdet af mættet fedt i din kost.
Kolesterol i blodet afhænger af indholdet af mættet fedt i maden og ikke af madens indhold af kolesterol, som man måske skulle tro.

Clotilde Kshlerin
2025-07-17 20:35:37
Count answers
: 2
Selv om æg indeholder meget kolesterol, vil et indtag på op til 7 æg/uge for den raske befolkning ikke føre til øget risiko for udvikling af hjerte-karsygdom. Hvis kosten i øvrigt følger anbefalingerne om et øget indtag af frugt og grønt og et begrænset indtag af fede mejeri- og kødprodukter, så vil indtaget af kolesterol i kosten falde. Derfor sættes der ikke en grænse for indtaget af kolesterol i de nordiske næringsstofanbefalinger. En klimaeffektiv kilde til protein Fødevarestyrelsen har formuleret en række kostråd som rettesnor til at få en sund og klimavenlig balance i det, du spiser og drikker. Et råd fra Fødevarestyrelsen lyder bl.a.: ”Varier dine måltider med æg, fx et par gange om ugen. 2 æg om ugen er passende i en planterig og varieret kost.” Æg er en lille ernæringsbombe, der indeholder rigtig mange af de næringsstoffer, man skal bruge, som for eksempel B12- og D-vitamin samt selen. Derudover indeholder æg rigtig meget protein, der bidrager til muskelopbygningen og mæthed. Æg er i det hele taget en klimaeffektiv kilde til protein. Proteinindholdet fra tre æg, svarer til ca. 100 gram magert kød eller 1,2 kg grønne bønner.
Read also
- Hvorfor er æg ikke på køl i udlandet?
- Hvad er vandglas æg?
- Er det sundt at spise 2 æg hver dag?
- Hvad er bedst, frilandsæg eller økologiske æg?
- Kan man spise æg, der er 10 dage for gamle?
- Hvorfor må danske æg ikke vaskes?
- Hvad sker der ved at spise for gamle æg?
- Hvorfor flyder et æg ovenpå?
- Hvad betyder det at få æg i sport?
- Hvad symboliserer æg?
- Er der salmonella i spanske æg?
- Hvorfor siger man love i tennis?
- Hvorfor hedder det deuce?
- Hvorfor spiser man skidne æg?
- Hvilket land startede traditionen med at male æg?
- Hvor længe kan æg holde sig efter?
- Hvad kan æg symbolisere?
- Hvorfor får jeg det dårligt, når jeg spiser æg?
- Hvordan ved man om et æg er for gammelt?