:

Hvorfor skal grønne bønner koges?

Nicola Herman
Nicola Herman
2025-06-24 07:57:25
Count answers : 4
0
Lektin er et protein, som findes i planter. De tørrede havebønner, limabønner og hestebønner har et højt indhold af lektiner. Lektinerne nedbrydes ved iblødsætning og ødelægges helt ved grundig kogning. De førnævnte typer af bønner skal derfor lægges i blød i 10-12 timer og derefter koges i mindst 30 minutter. Spiser man friske, grønne bønner rå, kan nogle mennesker få kvalme og ondt i maven. Symptomerne på akut forgiftning er opkastning, diarré og i alvorlige tilfælde mavekramper og blødning. Ubehaget kommer ofte inden for et par timer, efter man har spist bønnerne.
Erick Farrell
Erick Farrell
2025-06-19 05:46:48
Count answers : 4
0
Grønne bønner skal tilberedes, inden du kan spise dem. Grønne bønner skal være knitrende sprøde og knaldgrønne i farven. Kog de grønne bønner i letsaltet vand i ca. 4-5 minutter, så de stadig har lidt bid. Smid dem derefter i iskoldt vand, som stopper kogningen. De grønne bønner er også gode i ovnen. Vend bønnerne i lidt olie, og bag dem i ovnen i ca. 30 minutter, eller indtil de er sprøde. De grønne bønner kan også fint steges på panden. Steg bønnerne i 5-10 minutter sammen med fx hvidløg og frisk chili.
Brooke Franecki
Brooke Franecki
2025-06-07 11:03:09
Count answers : 3
0
Der er en god grund til, at haricots verts ikke er gnavegrønt. De indeholder nemlig proteinet lektin, der kan give kvalme og ondt i maven, hvis du spiser dem rå. Derfor skal friske grønne bønner altid koges eller steges.
Bradford Considine
Bradford Considine
2025-06-07 09:15:25
Count answers : 6
0
Lad bønnerne ligge i det kogende vand i 3-4 minutter, tag dem op med en hulske og læg dem i isvand med det samme for at standse kogningen. Når det spilkoger, lægger du bønnerne i vandet og lægger låg på. Vandet taber lidt af pusten, men koger igen efter 1 minuts tid. Bring en gryde med vand og godt med groft salt i kog.
Lelah Quigley
Lelah Quigley
2025-06-07 07:28:36
Count answers : 8
0
Grønne bønner skal koges, fordi de ellers kan give ondt i maven på grund af lektiner, som findes i bønner. Kog ikke grønne bønner for længe, for så mister de sprødheden og bliver kedelige. Bønner indeholder lektiner, og derfor skal de tilberedes, så man undgår at få ondt i maven. Lektiner findes dog mest i tørrede bønner, og altså ikke udpræget i de friske, men alligevel er det bedst at koge dem for at være helt sikker.
Aniyah Eichmann
Aniyah Eichmann
2025-06-07 07:19:47
Count answers : 4
0
Det kan ikke kåres et svar fra artiklen da beskriver hvordan man skal gøre for at undgå sygdomme men ikke peger direkte på at grønne bønner skal koges.