Hvordan bliver mælk til yoghurt?

Lyda O'Connell
2025-08-08 15:05:03
Count answers
: 5
Mælken til fremstilling af syrnede mælkeprodukter homogeniseres.
Homogeniseringen er med til at gøre det færdige produkt mere tyktflydende.
Mælk og fløde, der anvendes til syrnede mælkeprodukter, pasteuriseres ved en højere temperatur og i længere tid end almindelig drikkemælk, fordi mælken derved får en bedre syrningsevne og en øget vandbindingen i det færdige produkt.
Efterfølgende ledes mælken eller fløden ind i en syrningstank, og der tilsættes en mælkesyrekultur.
Blandingen skal stå i et bestemt antal timer og ved en bestemt temperatur - alt efter, hvilken mælkesyrekultur, der tilsættes, og dermed hvilket produkt, der skal produceres.
Det kontrolleres, om syrningen er forløbet korrekt ved løbende at holde øje med produktets pH-værdi, og ved at bedømme produktets udseende, lugt og smag.

Fleta Koss
2025-08-08 14:29:10
Count answers
: 2
Yoghurt er et populært fermenteret mælkeprodukt og en kilde til protein, calcium, phosphor, jod, vitamin B2 og B12. Der kan bruges sød-, let- eller skummetmælk til at producere yoghurt. Mælken homogeniseres, pasteuriseres og afkøles. Der tilsættes en bakteriel syrningskultur, som omdanner en del af laktosen til mælkesyre, som dermed syrner mælken. Andre syringsbakterier bidrager til smag og aroma. Det giver yoghurten den tykke, bløde konsistens og karakteristiske smag.

Nayeli Durgan
2025-08-08 14:26:51
Count answers
: 1
Yoghurt fremstilles ved, at mælk tilsættes levende mælkesyrebakterier – typisk Lactobacillus bulgaricus og Streptococcus thermophilus. Bakterierne omdanner mælkesukkeret til mælkesyre, hvilket får mælken til at tykne og giver yoghurten sin karakteristiske smag og konsistens. Opvarm mælken til ca. 72 °C i min. 15 sek. for at dræbe uønskede mikroorganismer. Afkøl mælken til 42-45 °C. Tilsæt yoghurtkultur – du kan enten tilsætte lidt færdig yoghurt med levende bakterier eller en købt kultur. Hold temperaturen stabil ved ca. 40°C i 4-6 timer. Alternativt kan du lade yoghurten stå ved lavere temperatur i længere tid. Køl yoghurten ned og opbevar den i køleskab. Den bliver fastere i konsistensen efter afkøling.
Read also
- Hvordan laver jeg selv yoghurt?
- Hvilken mælk er bedst til yoghurt?
- Hvordan producerer man yoghurt?
- Kan man tykne yoghurt?
- Kan man fryse yoghurt naturel?
- Hvad er sundest, yoghurt eller skyr?
- Hvordan laver man selv tykmælk?
- Hvad er forskellen på græsk yoghurt og almindelig yoghurt?
- Hvorfor bliver yoghurt tykt?