:

Hvordan producerer man yoghurt?

Clarabelle Lindgren
Clarabelle Lindgren
2025-09-09 09:21:25
Count answers : 13
0
Yoghurt er fremstillet af mælk, som er syrnet med en mælkesyrekultur. Man syrner produktet for at give det en længere holdbarhed og en tykkere konsistens. Produktionen af yoghurt foregår på et mejeri, hvor man anvender forskellige bakteriekulturer, alt efter hvilke specifikke egenskaber der ønskes. Grundprincipperne i fremstilling af yoghurt minder om produktionen af andre surmælksprodukter: Mælken varmes op til ca. 37° C og tilsættes en mælkesyrebakterie, herefter står den i 3-4 timer og bliver syrlig og tyk.
Lazaro Bergnaum
Lazaro Bergnaum
2025-08-31 14:09:58
Count answers : 23
0
Varm mælken op til 85 grader, det ændrer strukturen på mælkens proteiner, og slår eventuelle bakterier ihjel. Lad det køle af til 41 grader. Rør den friske yoghurt ud i mælken. Lad det stå 6-12 timer ved 40-45 grader, jo længere det står og jo tættere temperatur er på 45 grader, jo mere sur bliver yoghurten. Kør det igennem en sigte for at fjerne eventuelle klumper. Hæld det op i en sigte dækket med ostelærred, et rent viskestykke, kaffeflitre eller lignende. Lad vallen dræne fra i 12 timer, jo længere det får lov at dræne jo mere fast bliver yoghurten. Rør det godt rundt, det giver en rigtig dejlig cremet konsistens.

Read also

Hvordan laver jeg selv yoghurt?

Du kan nemt lave yoghurt derhjemme, du skal bare bruge ganske få ingredienser og lidt tålmodighed. O Read More

Hvilken mælk er bedst til yoghurt?

En sund tarmflora med høje niveauer af mælkesyrebakterier spiller en stor rolle for bevarelse af sun Read More

Clifton Schroeder
Clifton Schroeder
2025-08-27 21:18:16
Count answers : 10
0
Yoghurt fremstilles ved, at mælk tilsættes levende mælkesyrebakterier – typisk Lactobacillus bulgaricus og Streptococcus thermophilus. Bakterierne omdanner mælkesukkeret (laktose) til mælkesyre, hvilket får mælken til at tykne og giver yoghurten sin karakteristiske smag og konsistens. Opvarm mælken til ca. 72 °C i min. 15 sek. for at dræbe uønskede mikroorganismer. Afkøl mælken til 42-45 °C. Tilsæt yoghurtkultur – du kan enten tilsætte lidt færdig yoghurt med levende bakterier eller en købt kultur. Hold temperaturen stabil ved ca. 40°C i 4-6 timer. Alternativt kan du lade yoghurten stå ved lavere temperatur (lun stuetemperatur) i længere tid. Køl yoghurten ned og opbevar den i køleskab. Den bliver fastere i konsistensen efter afkøling. Yoghurt kan holde sig i ca. en uge i køleskab. Gem evt. lidt af yoghurten som starterkultur til næste portion. Før man havde moderne køleskabe og laboratorie-kulturer, blev yoghurt typisk lavet ved at lade frisk mælk syrne ved stuetemperatur, ofte med hjælp fra resterne af tidligere syrnet mælk. Bakteriekulturerne opstod naturligt i den omgivende flora, i mælkens egne bakterier og i de beholdere, mælken blev opbevaret i.
Earnestine Nolan
Earnestine Nolan
2025-08-15 22:24:42
Count answers : 17
0
Har du tid og lyst, kan du lave din egen yoghurt. Det er sjovt, og med denne grundopskrift er det faktisk også ret nemt. Trækketid: 8-10 timer eller natten over. Hvis du ikke har en flamingokasse, kan du i stedet stille yoghurten i et varmt fyrrum, i en termotaske eller oven på radiatoren. Bliver du bidt af selv at fremstille yoghurt, kan du købe en yoghurtmaskine eller et yoghurtkit.

Read also

Kan man tykne yoghurt?

Yoghurt har mange anvendelsesmuligheder og findes i et hav af smagsvarianter. Græsk yoghurt er et f Read More

Kan man fryse yoghurt naturel?

Jeg gør det at jeg ind imellem fryser en portion af min egen youghurt ned i en isterninge pose. Der Read More

Kathryne Kovacek
Kathryne Kovacek
2025-08-08 12:41:29
Count answers : 13
0
Yoghurt er et populært fermenteret mælkeprodukt og en kilde til protein, calcium, phosphor, jod, vitamin B2 og B12. Der kan bruges sød-, let- eller skummetmælk til at producere yoghurt. Mælken homogeniseres, pasteuriseres og afkøles. Der tilsættes en bakteriel syrningskultur, som omdanner en del af laktosen til mælkesyre, som dermed syrner mælken. Andre syringsbakterier bidrager til smag og aroma. Det giver yoghurten den tykke, bløde konsistens og karakteristiske smag. Der kan derefter tilsættes sukker, sødestoffer, frugt eller smag. Yoghurten emballeres derefter og opbevares ved < 5°C.
Jett Torphy
Jett Torphy
2025-08-08 12:29:10
Count answers : 17
0
Yoghurt er fremstillet af mælk, som er syrnet med en mælkesyrekultur. Der anvendes blot en anden type mælkesyrekultur til yoghurt, som giver den karakteristiske yoghurtsmag. Man syrner mælkeprodukter for at give dem en længere holdbarhed, give dem en tykkere konsistens, give produkterne en syrlig og frisk smag. Produktionen af yoghurt foregår på et mejeri, hvor man anvender forskellige bakteriekulturer alt efter, hvilke specifikke egenskaber der ønskes. Mælken varmes op til ca. 37° C og tilsættes en mælkesyrebakterie. Herefter står den i 3-4 timer og bliver syrlig og tyk. Smagen afhænger af to ting: De mælkesyrebakterier man bruger og mælkens fedtindhold.

Read also

Hvordan bliver mælk til yoghurt?

Yoghurt er et populært fermenteret mælkeprodukt og en kilde til protein, calcium, phosphor, jod, vit Read More

Hvad er sundest, yoghurt eller skyr?

Græsk yoghurt er ikke nødvendigvis fra Grækenland – det er snarere en metode end en geografisk beteg Read More