Du kan gøre din suppe tykkere ved hjælp af forskellige metoder.
Meljævning er en måde, hvor du rører eller ryster en jævning af hvedemel og kold væske, og så tilsætter jævningen i en tynd stråle under kraftig omrøring, til retten begynder at tykne.
Brug meljævning til at tykne fede sovser og supper med kraftig smag.
En anden måde er opbagning, hvor du smelter smør i en gryde og tilsætter samme mængde mel under omrøring, og så tilsætter den væske, der skal jævnes, i en tynd stråle under kraftig omrøring.
Du skal bruge 2-3 spsk. mel til ½ liter væske.
Smørbolle er også en mulighed, hvor du bruger fingrene til at blande lige dele smør og mel til en bolle, og så lægger bollen ned i den småkogende væske, der skal jævnes, og rører forsigtigt, til smørbollen er opløst, og væsken begynder at tykne.
Majsstivelse er en anden mulighed, hvor du rører eller ryster en jævning af majsstivelse og kold væske, og så tilsætter jævningen i en tynd stråle under kraftig omrøring.
Kartoffelmel kan også bruges, hvor du rører eller ryster en jævning af kartoffelmel og kold væske, og så tilsætter jævningen under kraftig omrøring.
Havregryn indeholder stivelse, der kan jævne supper og madretter, og du drysser ganske enkelt rå havregryn i retten og lader det koge med, til grynene er opløst.
Æggeblommer kan også bruges til at tykne en væske, hvor du pisker et par æggeblommer med fløde og tilsætter en smule af den varme væske, der skal jævnes.
Piskefløde kan tilsættes til retten, der skal jævnes, og lad den koge lidt ind, og cremefraiche 38% kan også bruges på samme måde.
Husblas kan også bruges til at tykne kolde retter, hvor du udbløder blade af husblas i masser af koldt vand og så smelter husblassen langsomt over et vandbad og køler den ned til ca. samme temperatur som den væske, den skal tykne.
Uanset hvad du ønsker at jævne, er den vigtigste ingrediens: Tålmodighed!
Det tager tid og kræver lidt øvelse at ramme præcis den rigtige konsistens: Ikke for tynd, ikke for tyk, bare lige tilpas.
Hvis din madret stadig er for tynd, så prøv at tilsætte lidt mere jævning.
Er retten for tyk, så tilsæt lidt mere vand eller anden væske.
Bare rolig, det skal nok lykkes.
Øvelse gør mester.