:

Hvorfor skiller mit hjemmebagte rugbrød?

Margot Dickinson
Margot Dickinson
2025-08-07 14:38:01
Count answers : 4
0
Rugbrødet hygger sig for længe. Du synes ikke helt rugbrødet er hævet nok, giver det lige en halv time mere på langs? Rugbrød skal ikke hæve op i hele formen, men fylde cirka 70 procent af formen. Lader du brødet hæve for længe kan det blive klæg i midten eller du opnår den klassiske løftede skorpe. Dette sker på grund af at porrerne i glutenetværket når over spændingspunktet, de brister og kan derfor ikke holde på luften i dejen. Surdejsmængden er ikke tilpasset. Surdej er levende og nogle dage er den mere frisk, andre dage mere syrlig. Så glem opskriften og følg din surdejs lyster. Lidt mere surdej når den er frisk, lidt mindre når den er sur. Dit rugmel er vådt. Nogle år er høsten af rugmel mere fugtig og melet vil derfor have brug for mere surhed i dejen. Kom lidt ekstra surdej i, erstat lidt af vandet med kærnemælk eller udskift lidt fuldkornsmel med hvedemel. Rugbrødet bliver over- eller underbagt. Stik et stegetermometer i banditten, omkring 96-98 grader, så er brødet klar. Utålmodighed. Vent med at skære i rugbrødet til det er kølet af ellers føles det helt sikkert klæg.