Hvorfor bliver hjemmebagt rugbrød klægt?

Lilyan Bogan
2025-08-07 15:44:29
Count answers
: 3
Når du bager rugbrød, skal du stole på din intuition og erfaring.
Derfor kan det godt være, du skal prøve et par gange, før det lykkes.
Det skal du ikke lade dig slå ud af, mener madskribent, -stylist og kok Louisa Lorang, som selv bager al sit rugbrød.

Eleonore Kohler
2025-08-07 15:17:59
Count answers
: 2
Mine rugbrød faldt som regel lidt sammen efter bagningen og blev lidt klæge. Jeg prøvede at skrue op for temperaturen, give brødene længere tid i ovnen, lave dejen lidt mere bastant og hvad jeg ellers mente kunne give et bedre rugbrød. Lige meget hjalp det.
Dejen er ikke sur nok – brug kærnemælk i stedet for vand/øl
Erstat noget af rugmelet med hvedemel
Lad dejen hæve indtil der kommer fem – seks små luftbobler på overfladen – det er nemmest at styre, hvis dejen hæver i køleskab i en otte timers tid og derefter på køkkenbordet, hvor man kan holde øje med den – hvis dejen hæver for meget kolapser den.
Undgå for høj temperatur, det kan nemlig også få dejen til at falde sammen.
Jeg havde brugt jogurt i stedet for kærnemælk, men kan det virkelig gøre en forskel ????

Houston Zemlak
2025-08-07 14:00:55
Count answers
: 2
Rugbrød er noget af den mest vanskelige at bage, for det er mere "levende" end andre brødtyper. Rugbrødet hygger sig for længe, du synes ikke helt rugbrødet er hævet nok, giver det lige en halv time mere på langs, men rugbrød skal ikke hæve op i hele formen, men fylde cirka 70 procent af formen. Lader du brødet hæve for længe kan det blive klæg i midten eller du opnår den klassiske løftede skorpe. Dette sker på grund af at porrerne i glutenetværket når over spændingspunktet, de brister og kan derfor ikke holde på luften i dejen - rugbrødet falder sammen. Surdejsmængden er ikke tilpasset, surdej er levende og nogle dage er den mere "frisk", andre dage mere syrlig, så glem opskriften og følg din surdejs lyster. Dit rugmel er "vådt", nogle år er høsten af rugmel mere fugtig og melet vil derfor have brug for mere surhed i dejen. Rugbrødet bliver over- eller underbagt, stik et stegetermometer i banditten, omkring 96-98 grader, så er brødet klar. Vent med at skære i rugbrødet til det er kølet af ellers føles det helt sikkert klæg.