Æg er faktisk meget sunde at spise.
Det skyldes især deres høje næringsværdi.
Den høje næringsværdi i æg skyldes, at det indeholder alle de stoffer, som er nødvendige for at udvikle en kylling.
De mange næringsstoffer befinder sig hovedsageligt i blommen, mens hviden primært indeholder protein.
Æg er derfor fyldt med alt det, din krop skal bruge.
Det indeholder simpelthen næsten alle essentielle næringsstoffer, men som nævnt med undtagelse af C-vitamin, og samtidig indeholder et æg 11 gram fedt pr. 100 gram, hvoraf 57 % er umættede fedtsyrer.
Protein og fedt udgør nemlig de energigivende næringsstoffer i æg, mens indholdet af kulhydrat kun ligger på omkring 1 gram pr. 100 gram æg du spiser.
Æg er desuden en god kilde til D-vitamin, som vi ellers kun får i fede fisk og sollys, hvilket jo er endnu en god grund til at få masser af æg i vinterhalvåret, hvor vi danskere typisk mangler det vigtige D-vitamin.
Æg har et højt indhold af B12-vitamin, som bidrager til en normal nervefunktion og dannelse af blodceller.
Æg indeholder også mange andre vitaminer, som f.eks. A-vitamin, B2-vitamin og E-vitamin og mineraler som f.eks. jern, zink og selen.
Æggets sammensætning af aminosyrer er tæt på det optimale, hvilket er grunden til at æggets proteinindhold ofte bruges som reference ved bedømmelse af andre proteiners næringsmæssige værdi.
Æg indeholder nemlig de otte essentielle aminosyrer: Valin, leucin, isoleucin, threonin, tryptofan, phenylalanin, mehtionin og lysin.
I alt indeholder et æg ca. 12 gram protein pr. 100 gram, hvilket betyder at et enkelt æg faktisk dækker op til 15 pct. af det daglige proteinbehov hos en voksen.
Æg indeholder en del forskellige typer af fedtsyrer, hvilket er en rigtig god ting i forhold til optagelsen af de fedtopløselige vitaminer i ægget, nemlig vitamin A, D, E og K.
Æg indeholder den almindelige linolensyre og begge de essentielle fedtsyrer omega-3 og omega-6.
Monoumættede og polyumættede fedtsyrer udgør ca. 2/3 af fedtsyrerne i blommen.
Al fedt i ægget befinder sig i æggeblommen i form af triglycerider, kolesterol og lecithin.
Kroppen danner selv den største andel af kolesterol, men tilføres også kolesterol med kosten.
Selvom æg indeholder en del kolesterol, viser de nyeste undersøgelser faktisk, at æg ikke forhøjer kolesterolmængden i blodet hos sunde og raske mennesker*.
Det betyder, at du roligt kan spise et æg om dagen som en del af en varieret kostplan, uden at der er risiko for forhøjede kolesterolværdier.
100 gram æg har et næringsindhold fordelt som følgende:
Kalorier: 570 kJ/137 kcal
Fedt: 9,4 gram
Kulhydrat: 1,1 gram
Protein: 12 gram
Vær opmærksom på, at et ægs næringsindhold kan variere, da det påvirkes af bl.a. hønens foder.
Gennemsnitligt vejer 1 æg ca. 60 gram.
Indholdet af jod og selen i æg ligger på samme niveau, som indholdet i fisk med omkring 21 mikrogram pr. 100 gram.
Undersøgelser viser, at hvis vi spiser 1 æg om dagen, vil vi få ca. 21 % af den anbefalede daglige mængde D-vitamin.