:

Er 4 æg om dagen for meget?

Ernestine Gerlach
Ernestine Gerlach
2025-06-22 23:17:25
Count answers : 7
0
Når det kommer til æg, er der mange, som har en mening. De hvide og gule protein-bomber havde en hård periode, hvor alle mistænkte dem for at gøre skade på folk. Men den idé vil PhD. i ernærings-biokemi John Berardi gerne gøre op med. Han skriver i Huffington Post, at grunden til, man har frygtet, at æg er dårlige for en, er fordi æg har meget kolesterol i sig. Et stort æg indeholder omkring 185 mg kolesterol, og i USA anbefaler man, at man ikke indtager mere end 300 mg om dagen. Der er dog en vigtig grund til, at disse anbefalinger måske ikke giver særlig god mening. Berardi forklarer, at menneskekroppen selv producerer kolesterol. Kroppen producerer faktisk et sted imellem 1 og 2 gram kolesterol om dagen, hvilket (5 til 10 gange så meget, som der findes i et stort æg). Grunden til, at det måske slet ikke er så skidt at spise æg tit, er, at kroppen selv indstiller produktionen af kolesterol efter, hvor meget man spiser. Derfor ender der med, at være den rette mængde kolesterol i systemet, fordi kroppen tilpasser sig. Derudover siger John Berardi, at alle undersøgelser efterhånden har vist, at det ikke er usundt at spise æg ofte. Tre æg om dagen, er slet ikke så slemt. Faktisk har man undersøgt en gruppe mennesker, som spiste tre æg om dagen i en forbindelse med en slankekur, og det havde overraskende resultater. Gruppen endte med at tabe sig, æggene virkede antiinflammatorisk og endnu mere imponerende var det, at de vedligeholdte eller sænkede deres niveau af kolesterol i blodet. John Berardi siger dog, at der er nogle grupper, hvor det er bedst at skrue ned for æg-indtaget. Hvis man enten har diabetes eller den sjældne lidelse hyperkolesterolæmi, så skal man ikke spise særligt mange æg. Berardi påpeger dog til sidst, at man skal huske, at æggeblommen er fyldt med ernæringsrigtige ting. Han spiser dog ikke selv æg, og han anbefaler ikke nødvendigvis, at folk kaster sig frådende over dem. Han ønsker bare at gøre op med idéen om, at æg skulle være farlige for mennesker. Det er nemlig en sund spise.
Damian Dickinson
Damian Dickinson
2025-06-14 13:06:40
Count answers : 1
0
For almindelige danskere er der ingen øvre grænse for, hvor mange æg, man må spise. Det er der ingen evidens for. Æg har ganske rigtigt et højt indhold af kolesterol, men kolesterolen fra vores mad går ikke direkte i vores blod, viser forskningen. Derfor kan man i princippet spise alle de æg, men vil, siger Nina Geiker. Fødevarestyrelsens kostråd omkring æg lyder dog fortsat, at maksimalt et æg om dagen generelt er en passende mængde at spise. Det er vigtigt at huske, at kostrådene henvender sig til raske personer og tager hensyn til hele kosten med henblik på en samlet sund kost. Nina Geiker ville snildt selv spise et til to æg om dagen og på andre dage spise en omelet om aftenen med tre æg.
Warren Kassulke
Warren Kassulke
2025-06-06 00:52:42
Count answers : 4
0
Forskerne fandt ikke nogle negative effekter af at spise op til tre æg om dagen. De så ikke nogen stigning i dårligt kolesterol eller tegn på inflammation. Æg har længe haft et dårligt ry, men nu er der altså godt nyt til alle æg-elskere. Blandt personer, der spiser op til et æg om dagen, finder vi ingen klar sammenhæng med udvikling af hjerte-kar-sygdomme, diabetes eller kræft.
Lee Rice
Lee Rice
2025-06-05 23:32:30
Count answers : 5
0
De nyeste studier på æg, kolesterol og hjerte-kar-sygdom konkluderer at personer med forhøjet kolesterol, velbehandlet hjertesygdom eller diabetes kan spise op til 7 æg om ugen, uden det øger risikoen for hjertesygdom. Om man spiser 4 æg om dagen vil det ifølge denne artikel sandsynligvis ikke have nogen større betydning, selvom det ikke direkte nævnes i artiklen, kan det kun udledes ud fra de generelle anbefalinger, der gives. Hvis man har et højt kolesteroltal, skal man Spar i stedet på det mættede fedt. Æg, rogn og lever har historisk set været meget udskældt, da det er madvarer som har et højt indhold af kolesterol. Tidligere troede man også, at æggets høje indhold af kolesterol var årsagen til at blodets kolesteroltal blev for højt. Men i dag ved vi, at årsagen til forhøjet kolesterol er mættet fedt. Kolesterolniveauet i blodet afhænger derfor af kostens indhold af mættet fedt dvs. fedt fra dyreriget, og ikke af madens indhold af kolesterol, som man ellers skulle tro. Du må derfor gerne spise æg, selvom dit kolesteroltal er højt.
Verna Ernser
Verna Ernser
2025-06-05 21:48:42
Count answers : 1
0
For raske mennesker vil et indtag på op til 7 æg/uge ikke føre til øget risiko for udvikling af hjerte-karsygdom. 2 æg om ugen er passende i en planterig og varieret kost. Der er ingen kvantitativ anbefaling eller restriktioner for indtag af æg i flere lande, såsom Sverige, Norge, UK, USA og Australien. En klimaeffektiv kilde til protein som æg betragtes som et næringsrigt levnedsmiddel. Der er faktisk så meget sund ernæring i æg, og det er et fint supplement til en planterig og varieret kost. Selv om æg indeholder meget kolesterol, ikke føre til øget risiko for udvikling af hjerte-karsygdom for den raske befolkning.