Hvor mange danskere laver selv mad?

Eldora Bashirian
2025-07-26 23:42:04
Count answers
: 3
44 % af danskerne spiser aftensmad lavet fra bunden på en typisk dag.
Denne andel er faldet støt lige siden 2015, hvor 55 % af aftensmåltiderne helt og aldeles hjemmelavede.
Færdigretter og take-away udgør stadig en lille del af aftensmåltiderne.
Men andelen er steget markant – fra 5 % færdigretter og 4 % take-away i 2015 til hhv. 8 % og 9 % i 2021.

Jarrett Hammes
2025-07-26 23:17:33
Count answers
: 3
I Danmark bruger vi i snit 47 minutter om dagen på at lave mad og vaske op.
Dog ligger vi en smule over kurven og er altså lidt mere aktive i køkkenet, end hvad man ellers kunne forvente ud fra vores indkomstniveau.
Men den overordnede tendens i Danmark er den samme som i andre velstående lande: Mindre hjemmelavet mad – mere af det hurtige og nemme.
Det følger det globale mønster.
Vi danskere følger en global megatrend om, at mad skal være hurtigt og nemt, mens det hjemmelavede måltid får trangere og trangere kår.
”Jo mere økonomisk velstand vi har, jo mindre mad laver vi selv.
Vi køber flere retter, der bare skal opvarmes, og vi bestiller mere take-away.
Det er en global trend.
Og den følger Danmark også,”
siger seniorrådgiver Henning Otte Hansen fra Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi på KU, der blandt andet forsker i megatrends inden for fødevaremarkeder.
Den udvikling bekræfter den seneste rapport om danskernes madvaner fra organisationen Madkulturen som bl.a. viser, at andelen af færdigretter, takeaway og mad spist ude er vokset fra at udgøre hvert sjette aftensmåltid i 2016 til at udgøre næsten hver fjerde i 2022.
Jeg tror kun, at kurven vil fortsætte i samme retning.
Udespisning er samtidig en stigende trend – på trods af krise og konjukternetgang.
Cirka halvdelen af måltiderne i USA bliver spist uden for hjemmet.
Og nu ser man lejligheder i New York og London, der bliver bygget uden køkkener.
Jeg tror, at Danmark og resten af verden vil følge udespisnings-trenden, ligesom vi har fulgt trenden med burgerbar-kulturen.

Alexandre Beahan
2025-07-26 23:10:44
Count answers
: 5
47 minutter bruger en dansker i gennemsnit på at stege, bage, koge og vaske op i løbet af en dag. Jo mindre tid, der bliver brugt i hjemmet på at lave mad, jo flere måltider spises der samtidig ude. I USA er det næsten halvdelen af måltiderne, der bliver spist uden for hjemmet. Tal fra organisationen Madkulturen viser, at andelen af færdigretter, takeaway og mad spist ude i Danmark er vokset fra at udgøre hvert sjette aftensmåltid i 2016 til at udgøre næsten hvert fjerde i 2022. Judith Kyst, direktør i Madkulturen, mener, at danskernes begrænsede tid i køkkenet er problematisk: Maden taber i kampen om tid. Hun anerkender dog også, at danskerne nok ikke kommer tilbage til kødgryderne. Heligvis er der mange grønne og sunde løsninger, man kan benytte sig af i en travl hverdag. Man kan for eksempel godt opleve stor tilfredshed med et hjemmelavet måltid, selvom grøntsagerne er købt færdighakkede.

Jenifer Swaniawski
2025-07-26 22:15:38
Count answers
: 4
30 pct. af danskerne bruger under 15 minutter på at lave mad en typisk aften. 35 pct. svarer, at de ser madlavning som en pligt, og 24 pct. svarer, at deres madlavningsevner ikke er tilstrækkelige. Det stigende takeaway-forbrug er jo i virkeligheden drevet af en hurtigere og hurtigere madkultur. Vi planlægger vores måltider meget tættere på, hvornår vi skal spise, og vi bruger kortere tid på at lave mad.
Read also
- Kan man sælge hjemmelavet mad?
- Er hjemmelavet mad sundt?
- Er kvinder bedre til at lave mad?
- Hvad kan man lave på 30 minutter?
- Hvordan får man tilladelse til at sælge mad?
- Hvad må man sælge i en vejbod?
- Hvilken mad er mest slankende?
- Er havregryn forarbejdet?
- Hvorfor tager kvinder varmere bade end mænd?
- Hvad er den mest populære aftensmad i Danmark?