:

Hvordan spiser danskerne?

Kyler Ernser
Kyler Ernser
2025-07-26 12:56:00
Count answers : 7
0
Danskernes frokost er i høj grad forskellig fra hinanden. Hovedingredienserne i frokosten er rugbrød og kødpålæg kombineret med klassiske grøntsager som tomater, agurk, løg, gulerødder og peberfrugt. Det er især blandt de ældre forbrugere, at rugbrødet samt kødpålægget bliver spist til frokost, mens de yngre i højere grad spiser grøntsager, og kød som ikke er pålæg. Danskere beskriver deres frokost som nem/hurtig at tilberede, mættende og med god smag. Når kødpålægget kommer på brødet, er det især leverpostej, spegepølse og rullepølse, der bliver spist. Madpakker beskrives oftere end gennemsnittet som ’nem/hurtig at tilberede’, ’nem at tage med’ og ’mættende’.
Jena McCullough
Jena McCullough
2025-07-26 12:41:32
Count answers : 0
0
Danskerne starter oftest dagen med yoghurt, brød med ost eller havregryn – medmindre de faster. Hele 75 procent af os spiser typisk det samme hver morgen. Yoghurt, skyr, brød med ost eller havregryn er de helt store morgenmadsfavoritter i de danske hjem. Danskerne spiser typisk yoghurt/skyr, brød med ost, havregryn og brød med pålæg til morgenmad i hverdagen. 60 procent af danskerne spiser morgenmad hver dag, mens 12 procent aldrig spiser morgenmad. 20 procent af de danskere, som ikke spiser morgenmad hver dag, springer morgenmaden over, fordi de faster.
Heber Nikolaus
Heber Nikolaus
2025-07-26 12:39:07
Count answers : 6
0
De mest spiste retter til aftensmad i Danmark i 2024 er "rugbrød med pålæg", der også er den mest udbredte ret til frokost. På en typisk dag i 2024 får 7 % rugbrød med pålæg til aftensmad. Når danskerne spiser kød, er pizza på førstepladsen som det mest spiste aftensmåltid. Når danskerne spiser vegetarisk, altså retter uden kød og fisk, indtager rugbrød med pålæg førstepladsen over de mest populære retter. Sandwich og pastaretter er også at finde i toppen af listen, når vi zoomer ind på måltiderne uden kød og fisk.
Ignatius Harvey
Ignatius Harvey
2025-07-26 12:19:49
Count answers : 1
0
Danskere spiser gennemsnitligt 52 kg kød om året. Rødt kød udgør to-tredjedele af indtaget. Det daglige indtag af kød fra okse, kalv, svin og lam i en gennemsnitskost er således 120 gram, mens det gennemsnitlige indtag er 142 gram, når fjerkræ er inkluderet. Tal fra den seneste DANSDA for 2011-13 viser, at en dansker i gennemsnit spiser knap 44 kilo kød fra okse, kalv, svin og lam om året. Heraf er 66% svinekød og 32% okse-/kalvekød. Dertil kommer et årligt indtag af fjerkræ på otte kilo, hvilket giver et samlet årligt kødindtag for en gennemsnitsdansker på 52 kilo.
Antonietta Swaniawski
Antonietta Swaniawski
2025-07-26 12:10:21
Count answers : 5
0
Danskernes frokost er i høj grad forskellig fra hinanden. Blot 15 pct. har i gennemsnit spist den traditionelle madpakke til frokost dagen før, mens 20% af danskerne ikke spiste frokost. Hovedingredienserne i frokosten er rugbrød og kødpålæg kombineret med klassiske grøntsager som tomater, agurk, løg, gulerødder og peberfrugt. Det er især blandt de ældre forbrugere, at rugbrødet samt kødpålægget bliver spist til frokost, mens de yngre i højere grad spiser grøntsager, og kød som ikke er pålæg. Madpakken består, i forhold til den gennemsnitlig frokost, lidt oftere af rugbrød med kødpålæg. Når kødpålægget kommer på brødet, er det især leverpostej, spegepølse og rullepølse, der bliver spist. Danskere beskriver deres frokost som nem/hurtig at tilberede, mættende og med god smag.
Zola Rowe
Zola Rowe
2025-07-26 11:37:18
Count answers : 3
0
Kun 1-2 % af danskerne lever efter et af disse kostprincipper. Det mest udbredte kostprincip i Danmark er i stedet at spise fedtfattig mad, hvilket 21 % i undersøgelsen angiver, at de gør. 21% bestreber sig på at spise fedtfattigt. Spørger man danskerne generelt, så mener 14 % at deres aftensmaddagen forinden var usund. Når maden er hjemmelavet, er vi helt oppe på 71 %, der vurderer, at den er sund. Hele 48 % af dem, der spiser takeaway, og 39% af dem, der spiser færdigretter, vurderer at maden er usund.
Marjorie Hauck
Marjorie Hauck
2025-07-26 10:52:37
Count answers : 3
0
De mest populære retter/tilbehør anno 2022 er salat uden kødtopping, kylling, rugbrød og andet brød med pålæg, hakket snittet grønt, pizza, pasta og steg. De yngre forbrugere spiser oftere udenlandske retter, mens de ældre oftere spiser traditionelle danske retter. De drikker oftest vand til maden efterfulgt af sodavand. De yngre forbrugere drikker oftere vand uden brus og sodavand til maden end de ældre, som til gengæld oftere drikker vin. Et flertal af de danske forbrugere spiser kød eller fisk hver eller næsten hver dag til aftensmad. Kun 2 pct. angiver aldrig at spise kød/fisk. I gennemsnit spises der kød/fisk 5,3 dage om ugen. Mænd spiser lidt oftere kød end kvinder og de ældre forbrugere lidt oftere end de yngre. Grisekød er den mest populære kødtype hos danskerne – næsten 1/3 fik grisekød til aftensmad. Dernæst følger oksekød, som blev spist af hver fjerde og kylling, som blev spist af hver femte. Forbrugerne beskriver først og fremmest deres aftensmad som god smag, hjemmelavet, mættende og nem/hurtig at tilberede. Danske råvarer er vigtigere for de ældre end for de yngre forbrugere. Det mest almindelige er et hjemmelavet måltid, hvor alle delene er lavet fra bunden af, men der er også mange, som søger lettere løsninger i form af færdige delkomponenter, færdigretter, takeaway og udespisning. Det er især de ældste forbrugere, som laver aftensmad fra bunden af, mens de yngre oftere søger de lettere løsninger.
Kamren Weissnat
Kamren Weissnat
2025-07-26 10:10:02
Count answers : 4
0
Danskerne spiser varieret, og det vigtigste er, at maden smager godt, og de bruger først og fremmest ord som god smag, nem at tilberede, hjemmelavet og mættende om deres aftensmad. Salat, kylling og smørrebrød er de retter danskerne oftest spiser til aftensmad. Mænd spiser oftere end kvinder retter med kød og kvinder spiser oftere vegetariske retter. De yngre generationer spiser oftere udenlandske retter, mens de ældre oftere spiser traditionelle danske retter. Danskerne spiser kød til aftensmaden godt 5 dage om ugen. Gris og oksekød er de oftest spiste kødtyper til aftensmaden. Flertallet spiser aftensmad sammen med deres partner, mens hver fjerde dansker spiser aftensmad alene.