Hvilke madtraditioner er der i Danmark?

Mackenzie Casper
2025-07-26 11:50:02
Count answers
: 5
Danskerne bruger først og fremmest ord og veninder som god smag, nem at tilberede, hjemmelavet og mættende om deres aftensmad.
Salat, kylling og smørrebrød er de retter danskerne oftest spiser til aftensmad.
Mænd spiser oftere end kvinder retter med kød og kvinder spiser oftere vegetariske retter.
De yngre generationer spiser oftere udenlandske retter, mens de ældre oftere spiser traditionelle danske retter.
Danskerne spiser kød til aftensmaden godt 5 dage om ugen.
Gris og oksekød er de oftest spiste kødtyper til aftensmaden.
Danske råvarer har også en relativ stor betydning - især for de ældre forbrugere.

Hiram Price
2025-07-26 11:44:04
Count answers
: 1
De mest populære retter til aftensmad er de samme, der går igen i vores top-10 år efter år. På førstepladsen over mest spise retter i Danmark i 2024 finder vi fortsat ”rugbrød med pålæg”, der også er den mest udbredte ret til frokost. Når danskerne spiser kød, er pizza på førstepladsen som det mest spiste aftensmåltid. Når danskerne spiser vegetarisk, altså retter uden kød og fisk, indtager rugbrød med pålæg førstepladsen over de mest populære retter. Sandwich og pastaretter er også at finde i toppen af listen, når vi zoomer ind på måltiderne uden kød og fisk.

Tad Altenwerth
2025-07-26 08:41:05
Count answers
: 2
Danmark er et landbrugsland, og selv om landbrugserhvervet beskæftiger en stadig mindre del af arbejdsstyrken, er vores selvforståelse i dag i høj grad bundet op på fortællinger om bondebevægelsens politiske slagkraft, andelstanken og danske landbrugsprodukter som en unik og succesfuld eksportvare. I de efterfølgende årtier begyndte mange danskere i højere grad at forbinde madlavning med fritid. Stigningen er imidlertid ikke sket med samme hast blandt alle befolkningsgrupper. En dansk nationalret? I 2014 var mere end 60.000 danskere med til at kåre Danmarks nationalret. Flertallet stemte på stegt flæsk med persillesovs, der dermed vandt over bl.a. karbonader og æbleflæsk. Skulle danskerne stemme med deres pengepung, ville sejren imidlertid være tilfaldet rugbrød med pålæg, kylling og pizza. Disse indtog hhv. første-, anden- og tredjepladsen, da Madkulturen – en organisation under Miljø- og Fødevareministeriet – i 2018 undersøgte, hvad danskerne hyppigst spiser til middag.