Er solsikkekerner kræftfremkaldende?

Jordane Zulauf
2025-06-30 03:11:54
Count answers
: 2
Man skal hverager spise hørfrø eller solsikkekerner i store mængder.
Jeg har dog hørt og læst om, at det pga. et højt indhold af cadmium kan være skadeligt for nyrer og lever.
Jaqueline har spist ca. 2 teskefulde hørfrø på sin yoghurt hver morgen i 5 år.

Hester Donnelly
2025-06-30 02:54:49
Count answers
: 4
Det skyldes, at de er rige på kostfibre, men også, at de er så svært fordøjelige, at de simpelthen prikker til tarmens inderside og herigennem sætter gang i den peristaltik, som skubber indholdet videre i systemet. Moderne forskning peger i retning af, at frøene potentielt kan forebygge kræft i visse dele af kroppen, særligt bugspytkirtlen. De ristede frø smager godt i salaten, men den mest oplagte brug er nu på bagværk. Her vil antioxidanterne kunne forebygge dannelsen af potentielt kræftfremkaldende stoffer, der opstår under bagningen.

Ambrose Hayes
2025-06-30 01:27:20
Count answers
: 3
Solsikkekerner er særligt kendt grundet deres højde og flotte gule farve. Solsikkefrø, der også er kendt som solsikkeplantens frugter, har en række forskellige anvendelser blandt andet i bagværk, snacks eller salater. Afhængigt af solsikkens oprindelse kan solsikkefrøene indeholde en betydelig mængde tungmetaller, heriblandt cadmium. Cadmium er det 48. grundstof i det periodiske system og er et tungmetal, der findes overalt på jorden. Stoffet kan give kroniske nyreskader og er desuden mistænkt for at forårsage kræft. Fødevarestyrelsen anbefaler, at man indtager solsikkekerner i et begrænset omfang, og således undgår at anvende solsikkekerner f.eks. til fremstilling af mælkeerstatning til mælkeallergikere. Man kan dog sagtens bruge solsikkekerner f.eks. i brød, da mængden af cadmium så vil være relativt lille. Anvender man i stedet solsikkekerner i form af solsikkeolie, vil cadmium ikke udgøre et problem, da stoffet vil forblive i presseresten.

Olga Abernathy
2025-06-30 01:20:03
Count answers
: 3
Cadmium, der er et kræftfremkaldende tungmetal findes blandt andet i solsikkerkerner, men man skal ifølge Klarlund ikke frygte brød med solsikkekerner, da mængden er for lille til at skade. For en del år siden var der en stor artikel i Politiken om cadmiumindholdet i kernerne, og det fremgik, at man ikke bør få for meget af det.

Olga Waelchi
2025-06-29 23:07:38
Count answers
: 2
Er solsikkekerner kræftfremkaldende?
Solsikkefrø, muslinger, rejer og mørk chokolade kan også bidrage væsentligt hvis du spiser meget af det.
Cadmium er et tungmetal, som findes overalt i jorden.
Cadmium ophobes i nyrerne og leveren med en halveringstid på 10-30 år.
Højt indtag af cadmium kan give nyreskader.
Det tilrådes derfor ikke at udskifte store mængder hørfrø eller solsikkefrø med græskarkerner.

Marjorie Hauck
2025-06-29 22:55:28
Count answers
: 3
Cadmium er et tungmetal, som findes overalt i jorden. Solsikkekerner har et højt indhold af cadmium. Solsikkekerner: bør ikke spises i større mængder. Højt indtag af cadmium kan give nyreskader. Cadmium ophobes i nyrerne og leveren med en halveringstid på 10-30 år.

Gabriella Huel
2025-06-29 22:07:08
Count answers
: 4
Er solsikkekerner kræftfremkaldende?
Solsekerner og hørfrø er sunde fordi de ligesom andre nødder og kerner indeholder gode fedtstoffer og protein.
Men ligesom andre kerner indeholder de også så meget af det giftige tungmetal cadmium, at vi frarådes at spise dem i større mængder.
Til gengæld indeholder hørfrøolie og solsikkekerneolie slet ikke cadmium.
Man skal bare huske at spise varieret og bruge forskellige slags.
Man kan godt spise både hørfrø og solsikkekerner i brød og bruge dem i salater.