:

Vin og mad parring

Anahi O'Keefe
Anahi O'Keefe
2025-09-09 10:34:30
Count answers : 17
0
Vælg en vin, der matcher madens smagsprofil. Match vinens farve med rettens farve. Hvidvin egner sig til fisk og skaldyr. Rødvin egner sig til tunge retter som bøffer eller gryderetter. Der er ikke nogen facitliste, når det kommer til at kombinere vin og mad. Syren i vinen skærer igennem fedtet og krydderierne og giver en friskhed, der balancerer rettens smag. Tanninerne har en lignende effekt og giver en mere struktureret smagsoplevelse. Hvidvin er ofte frisk og lys i farven og har en høj syre, der kan balancere fedtet i både fisk og skaldyr.
Duane Funk
Duane Funk
2025-09-04 13:30:37
Count answers : 16
0
To overordnede måder at matche mad og vin på. Syre vil fremhæve vinens fylde, frugtighed og sødme. Sødme vil få vinen til at smage mere bitter, stram og syrlig. Salt giver fylde og krop til vinen, da både syre, tanniner og bitterhed afrundes af saltet. Umami giver en god mundfylde og kan findes i eksempelvis bacon, asparges, æg, tangsalat, tomater og skaldyr. Vælg en vin med mere syre end i maden. Smager din ret meget af én ingrediens, så prøv at find det samme i vinen.

Read also

Hvad er forskellen på håndmadder og smørrebrød?

Forskellen på håndmadder og smørrebrød er, at smørrebrødet er det højt belagte, og håndmadderne er d Read More

Hvad består smørrebrød af?

Et stykke smørrebrød består af en skive brød – som regel rugbrød – smurt med smør og toppet med pålæ Read More

Jake Dietrich
Jake Dietrich
2025-08-23 07:36:27
Count answers : 21
0
Salt kræver sødme. Fed mad kræver alkohol. Stærk og spicy mad kræver sødme.
Esperanza Stehr
Esperanza Stehr
2025-08-23 04:52:41
Count answers : 13
0
Man bør som udgangspunkt parre en let, frisk og elegant ret med en vin der besidder de samme komponenter. Har man derimod en fyldig og struktureret vin, vil det rette valg af mad, være en ret der er ligeså. En syrefattig ret, såsom brændende kærlighed (uden syltede rødbeder), bør derfor mødes af en ikke alt for syrerig vin. Et godt eksempel er laks med hollandaise-sauce som er perfekt til en cremet, fedmefuld, men syrerig hvidvin. Sødmen i en ret eller i en vin er en anden vigtig spiller i mad og vinparring. Derfor bør en ret med udtalte sødmefulde elementer, såsom BBQ-retter, mødes af vine med moden frugt, et sødmefuldt islæt og en relativ lav tanninstruktur. Her bekræftes ideen om "lokal vin til lokal mad" ligeså. Foie gras og sød botrytiseret vin (sauternes, tokaji, trockenbeernauslese) er et klassisk ”clash”. Et andet godt eksempel er chilidominerede retter, serveret med sødmfuld riesling. Et tredje klassisk match er Blue Stilton og Vintage portvin.

Read also

Hvordan brygger man den bedste kop kaffe?

Det er helt et spørgsmål om personlig smag og temperament. Om, hvad der er rigtigt for dig. Kaffe Read More

Hvilken kaffe er bedst for nybegyndere?

Start med Single Origin-kaffe, da det giver dig mulighed for at smage unikke karakteristika fra én b Read More