Hvordan behandler man oliven?

Evans Jacobi
2025-07-12 02:42:17
Count answers
: 3
Oliven høstes hen på efteråret når frugterne begynder at skifte farve fra ”klar” grøn til mere rødlige og mørke. De høstede oliven er utroligt bitre og skal gennem en udvanding og fermenterings process for at blive spiselige og velsmagende.
De høstede oliven udvandes straks i koldt vand i 2-3 dage. Vandet skiftes en gang om dagen for at fjerne de værste bitterstoffer.
Efter den første udvanding kommes oliven i en 10 12% saltlage hvor der eventuelt tilsættes mælkesyre kultur og gær.
Saltlagen skiftes med 5-7 dages mellemrum.
De friske oliven optager noget af salten og væsken måles så en koncentration på ca. 5% salt opnås.
Efter at lagen er skifter 4 – 5 gange øges salt koncentrationen til ca. 8%.
Glasset stilles køligt og gemmes et par måneder hvorefter der kan smages.
Oliven vaskes og snittes med et snit fra top mod bund helt ind til stenen.
De snittede oliven udvandes 3 -4 dage med ofte udskiftning af vandet.
De udvandede oliven lægges i et tyndt lag i en gryde og dækkes med salt, citron skræller og krydderurter og står mindst 10 dage køligt og trækker.
De saltede oliven vaskes nu rene for overskyden salt og tørres i en ovn ved 75 ºC i nogle timer.
De tørrede oliven kommes på et sterilt glas sammen med olie og evt. krydderurter.

Antonio Schowalter
2025-07-01 10:05:47
Count answers
: 3
De modne oliven lægges i blød i rent, koldt vand i 12 dage, og vandet skiftes hver dag.
Derpå fremstilles en saltlage af rent vand med 100 gram groft havsalt per liter vand.
Saltlagen koges i knap 5 minutter.
Når saltlagen er helt afkølet, lægges alle oliven deri, der tilføjes en gren fennikel, og låget lægges på.
Efter godt 3 uger smages der på en oliven, og såfremt smagen endnu er for bitter, fortsættes lagringen.
Hvis saltlagen er svundet ind, skal der tilføjes saltlage.
Når smagen er passende, afskummes lagens overflade, og alle oliven kommes i glas og dækkes med saltlagen.

Aurore Kozey
2025-06-23 03:27:35
Count answers
: 6
Man skyller olivenerne grundigt. Man giver hver oliven et lille dask med en hammer eller lignende, så kødet åbner sig, men ikke så hårdt at stenen knækker. Man lægger de revnede oliven i en beholder af glas eller porcelæn. Man hælder den væske fra, der samler sig i bunden. Man opløser det tvekulsure natron i 3 liter vand og lægger olivenerne i væsken i 1 dag. Man hælder væsken fra, fylder op med rent vand og lader olivenerne stå i 2-3 dage mere. Man skifter vandet omtrent hver 12. time.
Man kan også lade dem stå i saltvand i 3 dage og skifte vand hver 12. time.
Man hælder vandet fra olivenerne og lader dem dryppe af.
Man kan også komme dem i en let saltlagtet og lægge et låg af god olivenolie over efter saltlage der skiftes jævnligt i 3 dage.

Asha Simonis
2025-06-23 03:17:49
Count answers
: 4
Når oliven er blevet plukket, skal de fermenteres.
Der er flere metoder:
Frugterne udvandes et par dage og lagres derefter i saltlage i et års tid.
Oliven lagres i salt i en måned.
Derefter skylles de i olivenolie.
Oliven lægges i vand tilsat kautisk soda for at fremskynde modningen.

Clifford Windler
2025-06-23 02:09:07
Count answers
: 6
For år tilbage solgte Antalyas kommune billigt oliventræer til befolkningen.
Det skal du bruge: En cola flaske, oliven, salt, vand og en lille kniv.
Vask olivene grundigt og skær en rille ned igennem olivenfrugten så væsken nemmere kan trænge ind.
Læg olivene i en stor cola flaske, fyld med vand.
Skift vandet 1-2 gange dagligt de første 48 timer.
Efter 48 timer fylder du nyt vand i, sammen med 10% salt.
Lad blandingen stå i min. 1 uge, måske 2 uger – Smag den til undervejs for at se, om de er som du gerne vil have.
Du kan efterfølgende regulere smagen på dine oliven med at skifte vandet og tilføje mere eller mindre salt, alt efter, hvordan du bedst kan lidt dine oliven.
Når olivene er klar, kan du også hælde nogle af den over i et mindre glas, med olivenolie og krydderier, f.eks chiliflager eller oregano.

Buck Reinger
2025-06-22 22:47:22
Count answers
: 2
Olivenfrugterne vaskes i koldt vand tilsat lidt hvidvins eddike, for at få eventuelle urenheder væk.
Olivenfrugterne lægges i en gryde, bradepande eller andet og dækkkes med saltet, citronskræl og urter.
Sættes på et koldt sted i 10 dage – vend dem en gang om dagen.
Olivenfrugterne vaskes rene for salt og lægges på en ovnplade og tørrer i ovnen på 75 grader i et par timer.
De lægges på sterile glas og overhældes med god ekstra jomfru olivenolie og lidt tørret chili, hvidløgsfed og urter efter eget valg – vi brugte timian.