:

Hvornår dør bakterier i mad?

Trace Stanton
Trace Stanton
2025-08-08 03:04:13
Count answers : 1
0
Når vi fryser vores mad, sker der derfor blot det, at vi sætter væksten af bakterier i stå, så de gror utroligt langsomt, men de er der stadigvæk. Det betyder så også, at når vi tør maden op igen, skal vi stadig opbevare den rigtigt, f.eks. tø maden op i køleskab, da bakterierne ellers vil begynde at gro kraftigt, når maden bliver omkring 20-40 grader varm. Den eneste måde at dræbe bakterier på er at varme dem tilstrækkeligt op, så alle bakterier dør. Hvad 'tilstrækkeligt' er afhænger lidt af, hvilken type bakterie der er tale om, men de fleste bliver dræbt ved 75 grader. Normalt bliver mammale celler frostsprængt, når de fryser, fordi vand, når det fryser, danner krystaller i cellerne. Det ødelægger typisk cellemembranen, så cellen dør. Bakterier kan i princippet også invaderes af frost, men de har en tykkere cellemembran, som kan tåle mere. Derfor bliver de ikke ødelagt ved frysning på samme måde som mammale celler, hvis de får iskrystaller i sig. Der kan være enkelte stammer eller enkelte celler i en given stamme, der kan frostsprænges, men hovedreglen er, at bakterier sagtens kan klare frost.
Edward Schuppe
Edward Schuppe
2025-08-08 02:45:16
Count answers : 5
0
Bakterier, skimmel og gær nedbryder vores mad Når vores mad bliver fordærvet, kan det både være på grund af bakterier, skimmelsvampe eller gærsvampe, som angriber maden og begynder at nedbryde det. Fordærvende bakterier: Jo flere bakterier der vokser i maden og nedbryder den, jo mere fordærvet og ulækker bliver den. Bakterierne dør imidlertid, hvis man varmer maden op som ved normal madlavning, f.eks. når man tilbereder en kylling i ovnen. Når der er over 100 millioner bakterier pr. gram kød, vil kvaliteten derimod være så dårlig, at kødet ikke er til at spise.
Lawrence Stokes
Lawrence Stokes
2025-08-07 21:58:44
Count answers : 3
0
Bakterier dør, når de udsættes for varme. Vegetative celler af Bacillus cereus, Clostridium perfringens og Clostridium botulinum dør ved 75 °C. Clostridium botulinum toksiner inaktiveres ved 80 °C i 10 minutter. Clostridium botulinum sporer, non-proteolytiske, inaktiveres ved 90 °C i 10 minutter, og Clostridium botulinum sporer, proteolytiske, samt Clostridium perfringens sporer og Bacillus cereus sporer inaktiveres ved 121 °C i 3 minutter. Bacillus cereus emetisk toksin er meget varmeresistent og kan overleve i mere end 90 minutter ved 126 °C.