Man får godt hygiejne ved at vaske hænder regelmæssigt og grundigt i ca. 20 sekunder.
Håndvask er kernen i daglig hygiejne – både for os selv og folk omkring os.
Bakterier let kan overføres til genstande og andre personer via vores hænder.
Man bør vaske sine hænder når man kommer hjem, når man har været på toilettet eller skiftet en blen, når man har pudset næse, nyst eller hostet, når man har rørt ved dyr, også kæledyr, eller rengjort deres bure, før og efter håndtering af rå fødevarer, inden spisning eller håndtering af fødevarer, før og efter behandling af et (snit)sår.
Sensorstyrede vandhaner er særligt nyttige.
På den måde kan du bidrage til at forbedre hygiejnen på hele dit badeværelse.
Hvis du ikke har adgang til sæbe og vand, når du er ude, kan du også anvende desinficerende geleer.
Hvis du ikke føler dig rask, er det afgørende, at du ikke spreder bakterier eller vira.
For at forhindre at smitte andre via dråbeinfektion anbefales, at du overholder følgende regler, når du hoster og nyser:
Dæk din mund og næse til med et lommetørklæde eller dit ærme (ikke dine hænder).
Smid omgående brugte papirlommetørklæder ud i en skraldespand.
Vask dine hænder bagefter.
Hvis du bor sammen med eller passer en syg person, anbefales, at I prøver at holde 2 meters afstand til hinanden, vasker hænder regelmæssigt i mindst 20 sekunder og overholder de normer for hoste og nys, der er beskrevet ovenfor.
Det bedste at gøre, hvis du er syg, er at undgå at gå ud og i stedet holde dig i ro hjemme, indtil du har det bedre og ikke længere smitter.
Vær opmærksom på hygiejnen i hjemmet.
Hvad enten det gælder madlavning, rengøring, tøjvask eller pasning af kæledyr, er der også nogle regler for hygiejnen i husstanden, som bør følges.
Det er blandt andet anbefalet, at du fokuserer din rengøring på bakteriefyldte steder (f.eks. i køkkenet og badeværelset) og rengør dem regelmæssigt efter brug, rengør badekar og vasker hyppigt og anvender desinfektionsmidler, hvis de har været benyttet af syge, bruger engangsservietter eller papirservietter så vidt muligt og vasker genanvendelige klude ved 60˚C (140˚F) eller desinficerer dem efter brug hver gang, sørger for, at overflader er rene, inden du laver mad og rengør dem igen straks efter brug, anvender separate skærebrædder til rå fødevarer (f.eks. råt kød) og mad, der ikke behøver tilberedning, vasker og tørrer dine hænder, når du har håndteret mad, såsom råt kød, vasker dine hænder, når du har rørt ved dyr, deres mad, legetøj, bure eller bakker.