:

Hvilken vin til krydret mad?

Rachel Cruickshank
Rachel Cruickshank
2025-08-06 12:50:12
Count answers : 5
0
Krydret mad kræver vine med frugt, friskhed og balance. Undgå tunge, tanninrige vine – de kan forstærke krydderstyrken. Gå i stedet efter: Frugtdrevne og aromatiske vine Lav til moderat alkohol Vin med sødme eller restsukker (til stærk mad) Frisk syre, som balancerer varme og fedme Hvidvin er generelt det bedste match til stærk og krydret mad – særligt hvis retten er asiatisk eller har mange lag af krydderier: Riesling (halvtør): Den klassiske go-to til asiatisk mad. Sødmens blødhed dæmper chilien, mens syren renser ganen. Gewürztraminer: Aromatisk, krydret og floral – perfekt til indisk mad med karry, kanel og kardemomme. Chenin Blanc: Frisk, afrundet og alsidig – god til krydret svinekød, marokkansk kylling eller thai-retter. Pinot Gris (Alsace): Med mere krop og krydret karakter end sin italienske fætter – egner sig godt til vietnamesisk eller kinesisk køkken. Rødvin kan fungere til krydret mad – men det kræver omhu. Vælg bløde, frugtige og lav-tannin vine: Zinfandel: Frugtig og krydret – kan stå imod stærk BBQ, texmex og grillede retter med sød-syrlig glaze. Grenache/Garnacha: Saftig, rund og med varme – god til nordafrikanske eller mellemøstlige krydderiblandinger. Pinot Noir: Let, elegant og bærfrugtig – god til mildere krydderier eller asiatisk and med hoisin eller ingefær. Rosé er en undervurderet makker til krydret mad – især når den har lidt frugt og fylde: Provence-rosé: Let og tør – god til thai-salat, let chili og urtekrydrede retter. Spansk eller sydfransk rosé: Med mere fylde og bær – kan klare sig godt mod marineret kød og krydrede grøntsager. Bobler er oplagte til krydret mad! De renser ganen og giver friskhed: Moscato d’Asti: Let perlende, sød og aromatisk – fantastisk til chili, kokos og koriander. Brut Champagne eller Cava: Frisk, mineralsk og alsidig – god til sushi med wasabi eller asiatisk mad med syre og spice. Kort sagt: Krydret mad elsker vine med frugt, friskhed og finesse. Drop tunge vine – og vælg i stedet en vin, der balancerer varmen og løfter smagsoplevelsen.
Josiah Walsh
Josiah Walsh
2025-08-06 10:59:07
Count answers : 0
0
Når menuen står på krydret mad, så skal vinen have smag og kraft - og eventuelt en lille smule sødme. Hvis kødet har fedme eller der serveres en fed sauce til menuen, kan det være en fordel at vælge en vin med en god syre som f.eks. Rhône. Stærkt krydret mad fra Østen komplimenteres fint af parfumeret, sødlig og kraftig hvidvin serveret iskold.