:

Hvor længe må brød hæve?

Mariah Grimes
Mariah Grimes
2025-07-12 16:33:48
Count answers : 7
0
Lad dejen hæve i 1-2 timer eller lad dejen hæve til dobbelt størrelse. Kig til din dej efter én time. Derefter skal du kigge til den hver halve time. Når din dej ikke længere har vokset eller forandret sig siden dit sidste kig til den, er det tid til, at du finder ud af, om den har hævet længe nok og har den struktur, den skal have. Når du prikker til dejen, skal du holde øje med, hvordan dejen svarer dig. Når dejen ikke længere virker så fedtet i måden den slipper på, sammenlignet med de andre gange, du har prikket til den, er den ved at være klar. Når dejen ikke virker fedtet og ikke længere ændrer sig i måden, den slipper på, så er den klar til, at du arbejder videre med den.
Danny Halvorson
Danny Halvorson
2025-07-02 22:47:15
Count answers : 4
0
Når du bager med fuldkornsmel kræver det længere æltetid at danne et stærkt glutennetværk, da melet indeholder kim- og skaldele, som 'skærer' netværket over. Glutennetværket er det, der gør at brødet 'samler sig' og jo stærkere netværket er, jo luftigere brød får du. Ved 4° går gærprocessen næsten i stå. Når dejen koldhæves i køleskabet, hvor der som regel er 5°, foregår gærprocessen altså meget langsomt og mælkesyrebakterierne fra melet og surdejen for dermed lov til stille og roligt at udvikle smagen i dejen. Start med at hæve dejen en times tid ved stuetemperatur, for at få lidt liv i dejen og sæt den så i køleskabet til den fylder ca. 50% mere. Hvis dejen ikke er hævet det den skal mens den har stået på køl, kan du lade den hæve et par timer mere ved stuetemperatur inden du bager brødet. Koldhæv dejen mindst 8 timer.
Gilbert Hagenes
Gilbert Hagenes
2025-06-27 19:01:11
Count answers : 4
0
Jo mindre gær, jo længere hævetid, men som hovedregel skal en koldhævet dej hæve i 8-12 timer. En koldhævet dej kan holde sig på køl i op til 24 timer. Efter 24 timer er gærsmagen helt væk, og du får et smagfuldt brød med en fin struktur. Når du laver dejen om til koldhævning, skal gærmængden reduceres med 50-75%. En opskrift med 50 g gær kan skæres ned til 12-15 g, hvis dejen hæver koldt i 8 timer eller mere. Du kan evt. bruge en hævekurv, som både holder på dejen og giver et flot mønster på dit brød. Næste dag tager du dejen ud, gerne 1 time før bagning, så den kan nå at "vågne", inden du former og bager den. Dejen skal være hævet til det dobbelte. Dejen skal være let og lækker, og når du hælder den ud på køkkenbordet, skal den flyde en lille smule ud — og så stoppe.
Cody Breitenberg
Cody Breitenberg
2025-06-18 17:25:03
Count answers : 4
0
Hævetid i skål kan være 15 minutter til 4 timer, alt efter gærmængden. Hævetid i skål kan være 15 minutter til 4 timer, alt efter gærmængden. En gærmængde på 50g kan ikke anbefales med mindre du har meget travlt. Hvis du kommer meget salt i dejen, skal du øge hævetiden med ca. 1/3. Har du brug for at det går stærkt, så er der to metoder til at fremskynde hævningen på. Varm vandet op til 60 grader og du kan halvere tiderne i tabellen. Hvis du tilsætter mælk eller sukker til din dej, skal den hæve lidt længere, typisk 1/4 længere i forhold til tabellen. Hævning er netop det, første hævning efter du har mikset ingredienserne. Efterhævning er, når du har formet dit brød eller dine boller og stiller dem til side. Hvis du tilsætter eddike til dejen, kan du skære ca. 1/3 af tiden i ovenstående tabel. Tilsætter du både varmt vand og eddike, bliver tiden ca. 3 gange så hurtig. Hvis du bruger 50g gær, kan hævetiden være 15 minutter og efterhævning 10-15 minutter. Hvis du bruger 25g gær, kan hævetiden være 30 minutter og efterhævning 20 minutter. Hvis du bruger 12-15g gær, kan hævetiden være 60 minutter og efterhævning 40-60 minutter. Hvis du bruger 6-7g gær, kan hævetiden være 2 timer og efterhævning 60-80 minutter. Hvis du bruger 3-4g gær, kan hævetiden være 4 timer og efterhævning 80-100 minutter.