Hvad er en grundsovs?

Patricia Conn
2025-07-26 10:33:13
Count answers
: 2
Opbagt sovs er en klassisk opskrift eller teknik, hvor man bruger smør og mel til at danne basen for både smag og konsistens på en senere sovs. Det kan være brun sovs, persillesovs, sovs til boller i karry og meget andet. Opbagt sovs er den velkendte klassiker, som bruges til mange klassiske danske retter – flæskesteg, stuvede grønærter, gammeldags kylling og meget mere. Herunder får du grundopskrift på opbagt sovs og tips til, hvordan du arbejder videre på sovsen til andre sovse. Opskrift Ingredienser Hvedemel 2 spsk. Smør 50 gram Væske til sovs (stegesky, mælk, bouillon, etc.) 4 dl Salt + peber 0.50 tsk Fremgangsmåde Smelt smørret i en gryde, og lad det bruse op - lad det gerne få lidt brunlig farve for mere smag, men det er ikke nødvendigt. Hæld mel i og pisk det ud i smørret, indtil du har en tyk, klumpet masse - lad det brune lidt af, inden du tilsætter væsken. Til persillesovs og stuvede grønærter tilsættes eksempelvis 2 deciliter mælk og 2 deciliter bouillon. Til brun sovs tilsættes kraftig kalvefond og eventuelt lidt piskefløde. Til boller i karry-sovsen tilsættes karry under bruningen og derefter mælk og bouillon - tilsæt lidt væske ad gangen, indtil du har den ønskede konsistens. Smag til med salt og peber.
Read also
- Hvad er de 4 grundsaucer?
- Hvordan laver man en god sovs?
- Hvad er ægte saucer?
- Hvordan gør man en sauce tyk?
- Er sovs og sauce det samme?
- Hvad er der i bearnaisesauce?
- Hvordan laver man en opbagt sovs?
- Hvad er en blanquette sauce?
- Hvad er forskellen på Worchester sauce og engelsk sauce?
- Hvor lang tid skal rødvin koges?
- Hvad er de fem grundsaucer?
- Hvad betyder roux?
- Kan man bruge hvedemel i stedet for majsstivelse?
- Hvad er der i fishsauce?