:

Hvad er danske råvarer?

Matt Gleason
Matt Gleason
2025-08-31 23:09:03
Count answers : 17
0
RÅVARER Forneden finder du et opslagsværk over det danske landskabs vilde råvarer. Du kan sortere efter sæson, type eller alfabetisk. Hver en råvare er beskrevet udførligt, og du kan både læse om deres naturlige omgivelser, hvordan de smager og dufter samt hvordan du bruger dem i køkkenet. Vi gør dig også opmærksom på eventuelle risici for forvekslinger med andre planter, og foreslår opskrifter.
Cecile Windler
Cecile Windler
2025-08-26 17:26:18
Count answers : 22
0
Danmark har fire årstider, og hver sæson har sine egne unikke frugter og grøntsager. Om foråret kan man nyde rabarber, asparges og en masse lækre urter, der kan sankes i naturen. Om sommeren er der et væld af frugter og grøntsager at vælge imellem. Tomater, agurker og salat er populære grøntsager, mens jordbær, hindbær, blåbær og kirsebær er nogle af de mest populære frugter. Efteråret bringer æbler, pærer, blommer og græskar. Derudover er det også sæson for kål, roer og rodfrugter, som er sunde og fyldt med næringsstoffer. Om vinteren kan man glæde sig til at nyde rodfrugter, der er lækre i supper og gryderetter og derudover fyldt med vitaminer. Uanset hvilken årstid det er, er der altid lækre og sunde frugter og grøntsager at vælge imellem i Danmark. Det er vigtigt at spise sæsonens råvarer, da de er fyldt med næringsstoffer og smag, og samtidig er mere bæredygtige og miljøvenlige.

Read also

Hvad er friske råvarer?

At vælge råvarer i sæson er en af de bedste måder at nyde friske og smagfulde fødevarer på. Sæsonbes Read More

Hvilke råvarer er i sæson?

Hele året rundt er der danske frugter og grøntsager i sæson. Det er ofte friskere og billigere. Se Read More

Meghan Waters
Meghan Waters
2025-08-16 19:26:06
Count answers : 17
0
Dansk Gartneri står bag den tidligere side ”Sæson”, som er et overblik over dansk frugt og grønt i sæson. Plakaterne viser et udsnit af de frugter og grøntsager, som er i sæson for enten en årstid eller en måned. Plakaterne er lavet i samarbejde med Dansk Gartneri, der står bag den tidligere side ”Sæson”, som er et overblik over dansk frugt og grønt i sæson.
Kurtis Gibson
Kurtis Gibson
2025-08-09 06:16:25
Count answers : 18
0
Danmark har en lang række lokale råvarer, der kan benyttes i madlavningen. I januar er der fx grønkål, gulerod, hvidkål, jordskok, julesalat, kartofler, kinakål, kålrabi, løg, pastinak, persillerod, porre, rosenkål, rødbede, rødkål, savojkål, selleri og østershat. I februar kan man bruge grønkål, gulerod, hvidkål, jordskok, julesalat, kartofler, kålrabi, løg, pastinak, persillerod, porre, rosenkål, rødbede, rødkål, savojkål, skorzonerrod, selleri og østershat. I marts er der fx brændenælde, feldsalat, grønkål, gulerødder, hvidkål, jordskok, julesalat, kartofler, kålrabi, løg, pastinak, persillerod, porre, ramsløg, rosenkål, rødbede, rødkål, skvalderkål, selleri og østershat. I april kan man bruge brændenælde, bøgeblad, gulerod, hvidkål, jordskok, kartofler, kørvel, løg, løvstikke, mælkebøtte, persille, peberrod, porre, purløg, rabarber, radiser, ramsløg, rosenkål, rødbede, rønnebærskud, salat, selleri, skvalderkål, spinat og tomat. I maj er der asparges, bøgeblad, forårsløg, grønne jordbær, gulerod, havesyre, kørvel, løg, løvstikke, majroe, peberrod, persille, rabarber, radiser, skovmærke, slikporrer, spidskål, spinat, salat og tomat. I juni kan man bruge agurk, asparges, bladbeder, blomkål, broccoli, fennikel, glaskål, gulerod, hyldeblomst, jordbær, kartofler, kinakål, løg, løvstikke, mynte, peberrod, persille, rabarber, radiser, salat, sommerporre, spidskål, spinat, stikkelsbær, tomat og ærter. I juli er der agurk, bladbeder, blomkål, blåbær, broccoli, dild, fennikel, glaskål, gulerod, hindbær, jordbær, jordskok, kantarel, kartoffel, kinakål, kirsebær, løg, majs, mynte, persille, peberrod, rabarber, radise, ribs, salat, skorzonerrod, solbær, sommerporre, spidskål, stikkelsbær, squash, tomat og ærter. I august kan man bruge aubergine, agurk, bladbeder, bladselleri, blomkål, blommer, broccoli, brombær, fennikel, glaskål, grønne bønner, gulerod, hindbær, hyben, hyldebær, hvidkål, jordskokker, kantarel, kartofler, kinakål, løg, majs, mirabelle, peberrod, persille, porrer, pærer, rabarber, radiser, rødbeder, rødkål, rørhat, salat, skorzonerrod, solbær, sommerporre, spidskål, spinat, squash, tomater, vindruer, æbler og ærter. I september er der agurk, bladbeder, bladselleri, blomkål, blommer, broccoli, brombær, glaskål, grønkål, grønne bønner, græskar, gulerod, havtorn, hvidkål, hyldebær, jordskok, kantarel, karljohan, kartofler, kinakål, løg, majs, pastinak, peberrod, persille, persillerod, porre, pære, radiser, rosenkål, rødbeder, rødkål, salat, selleri, skorzonerrod, spinat, squash, tomater, vindruer og æbler. I oktober kan man bruge bladbeder, bladselleri, blomkål, broccoli, græskar, grønkål, gulerod, hvidkål, hyldebær, jordskok, kartofler, kastanje, kinakål, kvæde, kålrabi, løg, majs, nødder, pastinak, peberrod, persille, persillerod, porre, pære, radise, rosenkål, rødbede, rødkål, salat, selleri, skorzonerrod, spidskål, spinat, squash, svampe, tomater, tyttebær, vindruer og æbler. I november er der blomkål, græskar, grønkål, gulerod, hvidkål, jordskok, julesalat, kartofler, kinakål, løg, pastinak, persillerod, porrer, pærer, rosenkål, rødbeder, rødkål, salat, selleri, tomat og æbler. I december kan man bruge blomkål, grønkål, græskar, gulerod, hvidkål, jordskok, julesalat, kartofler, kinakål, løg, nødder, pastinak, peberrod, persillerod, porre, pære, rosenkål, rødbede, rødkål, selleri, slåenbær, æbler og østershat.

Read also

Hvad er råvarer?

Her får du Danmarks store råvareguide. En nem og overskuelig oversigt over alle råvarer, så du nemt Read More

Hvad er forskellen på råvarer og fødevarer?

Forskellen på råvarer og fødevarer kan ses i Nova-klassifikationen, der inddeler vores mad i fire ka Read More

Foster Bogisich
Foster Bogisich
2025-08-07 04:36:02
Count answers : 29
0
Da danske råvarer kan være meget varierede, kan det være svært at definere, hvad der eksakt er en dansk råvare. Når du vælger sæsonens frugt og grønt, hjælper du både pengepung og miljø. Med Råvarekalenderen har vi gjort det nemt at få et overblik over årstiderne, således at du altid kan fylde kurven med årstidens råvarer.
Dusty Lynch
Dusty Lynch
2025-07-25 02:42:44
Count answers : 12
0
Hele året rundt er der danske frugter og grøntsager i sæson. Det er ofte friskere og billigere. Grønt: Grønkål, gulerødder, hokkaido, hvidkål, hvidløg, jordskokker, kartofler, kalette, knoldselleri, løg, pastinakker, persillerod, porrer, rosenkål, rødbeder, rødkål Frugt: Æbler Grønt: Agurk, asparges, bladbeder, bladselleri, blomkål, broccoli, dild, fenikkel, forårsløg, glaskål, gulerødder, hestebønner, hvidkål, hvidløg, kartofler, kinakål, koriander, løg, persille, purløg, radiser, rucola, rødbede, salat, spidskål, spinat, squash, sukkerærter, ærter Frugt: Jordbær, rabarber, stikkelsbær Grønt: Agurk, bladbeder, bladselleri, blomkål, broccoli, dild, fenikkel, forårsløg, glaskål, grønkål, grønne bønner, gulerødder, hestebønner, hvidkål, hvidløg, kartofler, kinakål, koriander, løg, majs, persille, porrer, purløg, radiser, rucola, rødbede, salat, spidskål, spinat, squash, sukkerærter, tomater, ærter Frugt: Blommer, blåbær, hindbær, jordbær, kirsebær, melon, ribs, solbær, stikkelsbær Grønt: Agurk, bladbeder, bladselleri, blomkål, broccoli, dild, fennikel, forårsløg, glaskål, grønkål, grønne bønner, gulerødder, (friske) hestebønner, hokaido, hvidkål, hvidløg, kartofler, kinakål, koriander, løg, majs, peberfrugt, persille, persillerod, porrer, purløg, radiser, rucola, rødbeder, rødkål, salat, spidskål, spinat, squash, sukkerært, tomater, ærter Frugt: Blommer, blåbær, brombær, hindbær, jordbær, kirsebær, melon, pærer, ribs, solbær, vindrue, æbler Grønt: Agurk, bladbeder, bladselleri, blomkål, broccoli, bønner (grønne), dild, fenikkel, glaskål, grønkål, gulerødder, hestebønner (friske), hvidkål, hvidløg, hokaido, jordskokker, kartofler, kinakål, knoldselleri, koriander, løg, majs, pastinakker, peberfrugt, persille, persillerod, porrer, purløg, radiser, rucola, rødbeder, rødkål, salat, spidskål, spinat, squash, tomater. Frugt: Blommer, blåbær, brombær, hindbær, pærer, vindruer, æbler Grønt: Bladbede, bladselleri, blomkål, broccoli, fennikel, glaskål, grønkål, gulerødder, hokkaido, hvidkål, hvidløg, jordskokker, kartofler, kinakål, knoldselleri, løg, majs, pastinakker, peberfrugt, persille, persillerod, porrer, radiser, rosenkål, rucola, rødbeder, rødkål, salat, spidskål, spinat, squash, tomater Frugt og nødder: Hasselnødder, kastanjer (spise), pærer, valnødder, æbler Grønt: Bladselleri, blomkål, broccoli, grønkål, gulerødder, hokaido, hvidkål, hvidløg, jordskokker, kartofler, kalette, kinakål, knoldselleri, løg, pastinak, persille, persillerod, porre, radise, rosenkål, rucola, rødbede, rødkål, spidskål Frugt: Pærer, æbler Grønt: Bladselleri, broccoli (vinter), grønkål, gulerødder, hokkaido, hvidkål, hvidløg, jordskokker, kartofler, kalette, kinakål, knoldselleri, løg, pastinakker, persillerod, porrer, rosenkål, rødbede, rødkål Frugt: Pærer, æbler

Read also

Er fisk kød?

Fisk, kød, æg og bælgfrugter er godt for dit barns sundhed, da kroppen ikke kan undvære de mange nær Read More

Hvilke råvarer er i sæson i marts?

Når du vælger sæsonens frugt og grønt, hjælper du både pengepung og miljø. Med Råvarekalenderen har Read More

Clotilde Kshlerin
Clotilde Kshlerin
2025-07-25 01:39:58
Count answers : 20
0
Danske råvarer er fx danske hestebønner, Ingrid ærter, gråærter og ærtemel. Vi har samlet et udpluk af smagfulde retter med frugt og grønt i sæson i september. I denne måneds madplan vil du finde lækre og mættende hverdagsretter for hele familien med sæsonens danske tomater, agurk, gulerødder, kartofler, aubergine, squash, spinat, salat, persille, dild, løg og efterårets sødmefulde og syrlige bær og frugt. Pure Dansk gør det nemmere at få linser, ærter og bønner på tallerkenen og få dem så lokalt som muligt, nemlig dyrket på de danske marker. Hele vejen fra jord til bord foregår i Danmark, hvor de høstes, renses og pakkes, før de lander på dit spisebord.