:

Hvad er forskellen på råvarer og fødevarer?

Tyreek Schulist
Tyreek Schulist
2025-08-12 05:35:53
Count answers : 10
0
At vælge råvarer i sæson er en af de bedste måder at nyde friske og smagfulde fødevarer på. Sæsonbestemte råvarer høstes på det tidspunkt, hvor de er mest modne, hvilket betyder, at de har deres optimale smag og ernæringsværdi. Når frugter og grøntsager høstes på deres naturlige modningstidspunkt, bevares de fleste vitaminer, mineraler og antioxidanter, hvilket gør dem til et sundere valg. I modsætning til fødevarer, der er dyrket uden for sæsonen, hvor vitaminer, mineraler og antioxidanter kan gå tabt under opbevaring og transport. Sæsonbetonede råvarer er generelt mere næringsrige end fødevarer, der er dyrket uden for sæsonen.
Samara Kemmer
Samara Kemmer
2025-08-03 10:43:00
Count answers : 13
0
Råvareoversigten viser jer, hvad der er vigtigt, når I skal vælge råvarer i en sund madlavning, der samtidig tager hensyn til klimaet. Det gælder både hvilke fødevarer, der er gode at vælge, samt hvilke fødevarer du skal begrænse inden for hver fødevaregruppe. Kornprodukter og kartofler Rugbrød, hvedebrød, knækbrød, mel, pasta, cous cous, bulgur, ris, gryn, mysli, morgenmadsprodukter og alle slags kartofler. Mælkeprodukter og ost Alle mælke- og mejeriprodukter brugt i madlavningen, som drikkemælk eller pålæg. Mælkeprodukter og ost.

Read also

Hvad er friske råvarer?

At vælge råvarer i sæson er en af de bedste måder at nyde friske og smagfulde fødevarer på. Sæsonbes Read More

Hvilke råvarer er i sæson?

Hele året rundt er der danske frugter og grøntsager i sæson. Det er ofte friskere og billigere. Se Read More

Rashawn Wunsch
Rashawn Wunsch
2025-07-25 00:16:03
Count answers : 13
0
Forskellen på råvarer og fødevarer kan ses i Nova-klassifikationen, der inddeler vores mad i fire kategorier efter forarbejdningsgrad. Gruppe 1 består af hele råvarer og minimalt forarbejdet mad, som bær, frugt, grøntsager, kød, mælk og æg. Råvarer kan også betragtes som uforarbejdede, hvilket inkluderer alt det, der har vokset på et træ, er høstet på en mark, har svømmet i havet eller er opvokset i en stald. Fødevarer kan være forarbejdede, som i Gruppe 3, hvor fødevarerne forarbejdes for at forbedre holdbarheden og kvaliteten af gruppe 1-fødevarer, eller ultraforarbejdede, som i Gruppe 4, der er industriproducerede med mange ingredienser og tilsætningsstoffer. Gruppe 2 består af forarbejdede kulinariske ingredienser baseret på fødevarer fra Gruppe 1, som sukker, smør, madolie og honning. Det er vigtigt at vælge mest fra Gruppe 1 og begrænse eller skære ned på Gruppe 4-fødevarer, da de kan tage pladsen fra Gruppe 1.