:

Hvor meget olie kan en æggeblomme binde?

Meghan Champlin
Meghan Champlin
2025-07-10 00:09:26
Count answers : 4
0
Normalt kan en æggeblomme max. Binde 3 dl olie, men det variere. Æggeblommen svarer til et halvt bæger pasteuriseret æggeblomme. ca.2½ dl neutral olie, f.eks. solsikkeolie.
Jordane Zulauf
Jordane Zulauf
2025-06-30 11:57:02
Count answers : 2
0
Æggeblommen indeholder lecitin, der er en særlig type fedtstof, som har den egenskab, at det kan binde væsker, der ikke normalt er blandbare, som f.eks. olie og vand, til en ensartet masse. Dette kaldes at emulgere. Den ensartede masse kaldes en emulsion. Æggeblommer kan derfor bruges som emulgeringsmidler i madvarer. Denne evne benyttes bl.a. ved fremstilling af mayonnaise og ægte saucer som hollandaise og bearnaise.
Cathy Vandervort
Cathy Vandervort
2025-06-30 11:23:37
Count answers : 2
0
Et æg kan binde dobbelt så meget væske som dets egen volume. Et æg kan binde op til otte gange sin egen vægt. Dette er særligt nyttigt, når man laver mayonnaise, hvor der ofte anvendes en stor mængde olie, ægget 'binder'. Det samme gælder for sauce, for eksempel bearnaise. Her er det blandt andet takket være æggeblommens evne til at emulgere med fedtstof, at man kan lave en velsmagende sauce. Æggeblommens evne til at emulgere er meget anvendelig, når man laver mayonnaise, dressing eller sauce.
Tad Altenwerth
Tad Altenwerth
2025-06-30 10:54:45
Count answers : 2
0
Æggeblomme kan binde 7-8 gange sin egen vægt af olie til en holdbar emulsion. Mayonnaise indeholder 80 procent planteolie. Derfor kan æggeblommen lave denne forbløffende cremede konsistens, som er en af mayonnaisens fortræffeligheder. Når olien tilsættes, bliver æggeblommen langsomt tykkere. Bliver den for tyk, fordi der tilsættes mere olie, end æggeblommen kan binde, vil mayoen også skille.
Breanne Barton
Breanne Barton
2025-06-30 09:59:38
Count answers : 2
0
En æggeblomme kan binde olie og eddike sammen, så det bliver til mayonnaise. Det skyldes stoffet lecitin, som er en type fedt, der findes i blommen. Emulgeringen sker ved, at æggeblommen piskes, så der opstår flere små protein/fedtkugler. Kuglerne vokser ved langsomt at optage mere og mere fedt, og da de er blandbare i vandfasen emulgeres fedtet på denne måde. I modsætning hertil vil en pisket æggeblomme ikke forøge sin størrelse i særlig høj grad. Det skyldes, at blommen har et højt indhold af fedt, som forhindrer proteinerne i at danne et netværk.
Lenore Brakus
Lenore Brakus
2025-06-30 09:53:02
Count answers : 5
0
Du kan sagtens gange mængderne op med 3 for en stor portion af 1 liter olie, hvis du fx skal have gæster. Du behøver stadigvæk kun 1 æggeblomme. Det er meget nemmere i en røremaskine, men derudover er princippet det samme. Kom æggeblomme og salt i en skål. Hæld en lille smule olie ved og rør det til en ensartet creme. Tilsæt sennep. Rør godt rundt med piskeris indtil det begynder er blive tykt. Pisk fra den side med æggeblommen i, og bevæg dig så langsomt over imod det du tilsætter. Hæld olien i en lille portion af gangen. Når majonæsen begynder at blive tyk og ensartet i konsistensen, så tilsæt citronsaften. Fortsæt så med at røre mere olie i af gangen.