Er tun en sund fisk?

Favian Ruecker
2025-07-05 06:45:01
Count answers
: 4
Tun er en mager og proteinrig fisk med vigtige vitaminer og mineraler som jod, jern og selen samt A-, D- og E-vitamin. Så som udgangspunkt er tun en sund spise. Det korte svar er: både ja og nej. Tun er en mager og proteinrig fisk, der også indeholder sunde vitaminer og mineraler, især A-og D-vitamin, jern, jod og selen. Som udgangspunkt; ja. Tunen er en rovfisk, der spiser mindre fisk, og derfor kan tun indeholde store mængder kviksølv. Ifølge DTU Fødevareinstituttet er de positive sundhedsmæssige effekter ved at spise fisk generelt større end de skadelige effekter af forureningen i fisken.

Isobel Barton
2025-07-05 06:25:43
Count answers
: 4
Er tun på dåse sundt? Det korte svar er, at tun på dåse skam er sundt og godt. Med den tilføjelse, at den konserverede tun ikke er lige så sund som friske fisk. Der er dog ikke den store forskel, så på den baggrund er dåsetun, makrel i tomat og den slags bestemt en god måde at spise fisk på. Det gælder blandt andet i forhold til indholdet af de vigtige omega-3 fedtsyrer, men også andre gode næringsstoffer. Til gengæld indeholder dåsetunen desværre visse mængder af tungmetaller som eks. kviksølv. Konkret anbefaler styrelsen, at børn under tre år sket ikke får tun. Hverken den på dåse eller frisk tun. Årsagen er, at de små børns hjerner udvikler sig, og derfor er de særligt udsatte overfor kviksølv. Samtidig anbefaler myndighederne, at kvinder, der enten planlægger at blive gravide, er gravide eller ammer, holder igen med dåsetunen.

Irving Aufderhar
2025-07-05 05:52:13
Count answers
: 3
Tun er en vild rovfisk, der lever i vand med tungmetaller. Jo større og ældre tunen er, desto flere tungmetaller indeholder den. Alle rovfisk indeholder tungmetaller fra forurening af verdenshavene. Tungmetaller ophobes i kroppen, så jo længere oppe i fødekæden man er, jo højere indhold, og derfor indeholder de store rovfisk som tun større mængder end mindre fisk. Tunfisk med en lang livscyklus, som for eksempel den blåfinnede tun, har et større indhold af kviksølv. Kviksølv er særligt skadeligt. Fødevarestyrelsen anbefaler derfor, at man begrænser indtagelsen af tunfisk og generelt spiser fisk af varierende arter. Gravide og små børn bør undgå tun. Fødevarestyrelsen anbefaler gravide kvinder og børn under tre år helt at holde sig fra tunfisk – både frisk tun og den på dåse. Frisk tun og udskæringer af andre, store rovfisk bør gravide og ammende kvinder og børn under 14 år helt undgå ifølge Fødevarestyrelsen.

Janice Dickens
2025-07-05 03:18:21
Count answers
: 5
Det er korrekt at tunfisk indeholder en del kviksølv – og nærmere betegnet methylkviksølv ser ud til at være særligt problematisk. Helt generelt kan indholdet af methylkviksølv i tun variere meget, og det er kontroversielt hvor lidt man egentlig kan tåle. 1 dåse om dagen er altså med god sikkerhed for meget.
Mindre tun har en lavere ophobning af tungmetaller, end de større og ældre tunfisk, som man netop bruger til tunsteaks. Derfor er der faktisk mindre kviksølv i dåsetun, end hele tunbøffer.
Tun som er fanget i Atlanterhavet ser ud til at have et højere indhold af kviksølv, end tun som er fisket i det Indiske Ocean.
Der er stor forskel på indholdet af methylkviksølv i forskellige tunarter, hvor yellowfin ser ud til at have det laveste indhold. Skipjack har et højere indhold, og den store albacore tun har op til 5 gange så højt et indhold af methylkviksølv som yellowfin.

Lavern Langosh
2025-07-05 03:01:12
Count answers
: 3
Tun er en fisk, som også kan spises, og den er nævnt som en mulighed for at opnå det anbefalede indtag af fisk. Fisk er rige på de sunde omega-3 fedtsyrer, protein, D-vitamin, jod og selen. Tun er på dåse en mulighed, og når du spiser fisk gør du en aktiv indsats for at bekæmpe åreforkalkning og et forhøjet blodtryk. Hjerteforeningen anbefaler du spiser 350 gram fisk om ugen, og ud af disse 350 gram bør 200 gram være fede fisk.

Sandy Koss
2025-07-05 01:36:19
Count answers
: 3
Er tun en sund fisk? Tun på dåse indeholder 0 kulhydrater men indeholder 23 gram protein pr. 100 gram. Tun er en god kilde til blandt andet omega-3. Dåsetun er en god kilde til omega-3-fedtsyrer. Derudover indeholder tun også mineralerne jern, magnesium, calcium og zink samt A-vitamin, B-vitamin, D-vitamin og E-vitamin. Fødevarestyrelsen anbefaler at du spiser 350 gram fisk om ugen, hvoraf omkring 200 gram helst skal være fed fisk som fx tun.

Angel Prohaska
2025-07-05 01:13:18
Count answers
: 3
Af de kendte vilde spisefisk i Danmark er det blandt andet store tun, som kan have et højt indhold af kviksølv. Fisk er dog generelt sundt, blandt andet fordi det indeholder omega-3-fedtsyrer, som er meget vigtige byggesten for udviklingen af vores hjerner. Tunbøffer er generelt udskæringer fra større tunfisk og har derfor et højere indhold af kviksølv. Fødevarestyrelsen anbefaler, at gravide, ammende, kvinder, der forsøger at blive gravide, og børn i alderen 3-14 år ikke spiser udskæringer af de store vilde fisk som tun, gedde, helleflynder, sværdfisk, aborre, sandart, oliefisk, rokke og haj. Fødevarestyrelsen anbefaler, at børn under 3 år slæt ikke spiser de store fisk som tun, haj og gedde, heller ikke tun på dåse.