Hvilken mælk bruges til fetaost?

Christy Goyette
2025-06-28 22:26:17
Count answers
: 3
Oprindeligt blev feta produceret af fåre- eller gedemælk.
Der skal bruges ca. 10 liter mælk til 1 kg. færdig ost.
I den traditionelle metode indsamles mælken i store tankbiler hos landmanden og køres direkte til mejeriet, hvor den pumpes over i mejeriets tanke, efter at der er taget forskellige prøver af den.
Mælken blandes igen, så den får den rigtige fedt%.
Mælken homogeniseres i en homogenisator, dvs de store fedtkugler i mælken knuses under højt tryk til bitte små fedtkugler for at fremelske ostens karakteristiske smag og give osten et hvidere udseende.
Mælken varmebehandles eller som det også hedder pasteuriseres for at sikre, at den er fri for bakterier.
Mælk til økologiske oste pasteuriseres også.
I UF-metoden indsamles mælken i store tankbiler hos landmanden og køres direkte til mejeriet, hvor den pumpes over i mejeriets tanke, efter at der er taget forskellige prøver af den.
Mælken blandes igen, så den får den rigtige fedt%.
Mælken homogeniseres i en homogenisator, dvs de store fedtkugler i mælken knuses under højt tryk til bitte små fedtkugler for at fremelske ostens karakteristiske smag og give osten et hvidere udseende.
Mælken varmebehandles eller som det også hedder pasteuriseres for at sikre, at den er fri for bakterier.
Mælk til økologiske oste pasteuriseres også.
Mælken ledes videre til UF-anlægget.
Ved ultrafiltreringsprocessen fjernes noget af vandet, mælkesukkeret og forskellige salte – denne væske kaldes permeat.
Den koncentrerede ostemælk, som har en høj fedt- og protein%, homogeniseres og varmebehandles igen.
Pasteuriseringen foregår i et plade-apparat, hvor mælken varmes op til den ønskede temperatur i den ønskede tid, hvorefter den køles ned til ca. 30-42 grader afhængig af den ost, der skal fremstilles.
Ost i brikkarton
Ostemælken syrnes med GDL.
Fordelen med kemisk syrning er at syre, salt og løbe tilsættes samtidig til ostemælken, inden den pumpes direkte over i kartonen.
Kartonerne pakkes og stilles på lager.
I løbet af det næste døgnstid dannes osten i kartonen ved, at ostemælken syrner og stivner til en fast blok samtidig med, at saltet er med til at drive valle ud af osteblokken.
Tilsætninger til ostemælken
GDL – Gluco-Delta-Lacton
Løbe for at få ostemælken til at stivne, men har også betydning for ostens lagring og modning og dermed smag og konsistens.

Ofelia Wyman
2025-06-28 20:39:16
Count answers
: 3
Traditionel græsk feta fremstilles nemlig af fåre- og gedemælk, mens salatost produceret i Danmark hovedsageligt laves på komælk.