Er kogt æg sundt?

Meaghan Sauer
2025-07-07 20:22:09
Count answers
: 3
Så længe du ikke spiser mere end et æg om dagen, er der altså ingen skade sket ved, at det er hårdkogt.
Men du skruer trods alt lige en kende op for sundheden ved at vælge det bløde.
Det kolesterol, der er masser af i æggeblommen, oxiderer når den bliver stegt eller kogt hård.
Og denne oxiderede kolesterol kan forværre en betændelsestilstand i kroppen, som kroppen forsøger at bekæmpe ved at sende mere kolesterol ud i blodet.
Ifølge Marie Steenberger er den mængde oxideret kolesterol, vi indtager gennem hårdkogte æg dog så relativ lille, at det ikke udgør en stor fare for vores helbred.
Hun peger derimod på, at vi generelt skal forsøge at skære ned på fødevarer som sukker, raffinerede fødevarer og transfedtsyrer, ligesom vi skal passe på med ikke at stege vores mad for hårdt og ved for høje temperaturer, da alle disse elementer kan forårsage øget inflammation i kroppen, som øger leverens produktion af kolesterol.
Uden at ville fraråde os at spise hårdkogte eller gennemstegte æg, giver ernæringsekspert Marie Steenberger Lindberg ret i, at blødkogte æg er et sundere valg.

Lura Homenick
2025-06-28 19:46:01
Count answers
: 4
Er det sundt at spise æg? Det korte svar er ja. Æg har hele pakken: Vitaminer, proteiner, mineraler og aminosyrer. Alt det der skal til for at skabe en kylling og meget af det, vi mennesker har brug for i vores kost. Et æg på 52 gram dækker ca. 12 procent af en voksen mands daglige proteinbehov samt en del af en voksens vitamin- og mineralbehov. For eksempel kan et æg dække 87 procent af en voksens behov for B12-vitaminer.
Men som tidligere beskrevet er der visse grupper, hvor det ikke er sundt at spise for mange æg, blandt andet type 2-diabetikere og folk, der har forhøjet kolesteroltal, eller som skal sænke deres kolesteroltal.
Overholder vi de officielle kostråd, kan et raskt menneske uden problemer spise æg og eks. en gammeldags æggekage.
Forskning viser dog, at det er ikke fødevarens indhold af kolesterol, der spiller den største rolle for vores helbred. Derimod er det primært vores samlede indtag af mættet fedt, der påvirker kolesteroltallet.

Dudley Kub
2025-06-28 19:39:40
Count answers
: 5
Æg er en billig og super god kilde til protein. De indeholder samtlige 20 aminosyrer, der findes, som vi blandt andet skal bruge til at opbygge vores muskler med. Proteinholdig mad er godt, når du vil tabe dig, da det mætter mere, og gør, at du får færre usunde cravings. Desuden har protein også en gavnlig effekt på din forbrænding, hvor kulhydrater løfter din forbrænding med fem procent, stiger forbrændingen med 30 procent, når du spiser protein. Ifølge bogen "Zero Belly Breakfast" er den sundeste version af ægget det helt klassiske blødkogte æg, der koges i cirka 6 minutter, til hviden er fast, og blommen er flydende. Når dette er sagt, så er æg generelt meget sunde lige meget hvilken måde, du tilbereder dem på, men det blødkogte æg, er den tilberedning, hvor du undgår at tilføje flere kalorier, hvis du ønsker at tabe dig.

Jayson Beier
2025-06-28 19:20:32
Count answers
: 4
Æg er faktisk meget sunde at spise.
Det skyldes især deres høje næringsværdi.
Æg indeholder simpelthen næsten alle essentielle næringsstoffer, men som nævnt med undtagelse af C-vitamin.
Hvis du forsøger at holde styr på blodsukkeret og undgå for mange kulhydrater i kosten, er æg også den perfekte fødevare.
Protein og fedt udgør nemlig de energigivende næringsstoffer i æg, mens indholdet af kulhydrat kun ligger på omkring 1 gram pr. 100 gram æg du spiser.
Selvom æg indeholder en del kolesterol, viser de nyeste undersøgelser faktisk, at æg ikke forhøjer kolesterolmængden i blodet hos sunde og raske mennesker.
Det betyder, at du roligt kan spise et æg om dagen som en del af en varieret kostplan, uden at der er risiko for forhøjede kolesterolværdier.

Arnold Friesen
2025-06-28 17:39:34
Count answers
: 7
Æg er rig på vitaminer, mineraler og proteiner, samt en billig kilde til sund ernæring. Derfor kan raske mennesker med god samvittighed spise æg flere gange om ugen, ifølge en rapport af DTU Fødevareinstituttet. selv om æg indeholder meget kolesterol, vil et indtag på op til 7 æg/uge for den raske befolkning ikke føre til øget risiko for udvikling af hjerte-karsygdom. Hvis kosten i øvrigt følger anbefalingerne om et øget indtag af frugt og grønt og et begrænset indtag af fede mejeri- og kødprodukter, så vil indtaget af kolesterol i kosten falde. Der er faktisk så meget sund ernæring i æg, og samtidig er det et fint supplement til en planterig og varieret kost, der lever op til Fødevarestyrelsens officielle Kostråd. Æg er i det hele taget en lille ernæringsbombe, der indeholder rigtig mange af de næringsstoffer, man skal bruge, som for eksempel B12- og D-vitamin samt selen.