:

Hvorfor må man ikke spise frossen frugt?

Jensen Schaden
Jensen Schaden
2025-08-10 09:08:40
Count answers : 6
0
Man må ikke spise frosne hindbær, fordi de kan indeholde Novovirus, også kaldet Roskilde Syge, som kan give dårlig mave og andre symptomer. Fødevarestyrelsen anbefaler, at man altid varmebehandler frosne hindbær, så man dræber den virus, der kunne være i bærrene. Især hindbær kan være små virusbomber, man aldrig må spise frosne, da de er meget sarte og ikke skylles grundigt. Hindbærplukkerne kan enten have haft dårlig hygiejne, da bærrene blev plukket, eller også kan hindbærrene være blevet vandet med beskidt vand, og når bærrerne så fryses ned, konserveres virussen faktisk.
Marquis Friesen
Marquis Friesen
2025-08-10 08:34:52
Count answers : 1
0
Man må ikke spise frossen frugt uden at koge den først, da særligt én hårdfør virus desværre godt kan overleve de mange frostgrader, og særligt novovirus, eller Roskildesyge, har tidligere givet problemer i frosne hindbær. Fødevarestyrelsen anbefaler, at man koger frosne bær, så de ”bobler” mindst et minut, inden de skal i maden, for det kan virussen ikke holde til. Problemet med virus gælder ikke de bær, du selv har plukket, hvis du da ellers har haft styr på hygiejnen hele vejen igennem.
Tierra Hackett
Tierra Hackett
2025-08-10 07:15:42
Count answers : 3
0
Frosne bær direkte fra posen fra især udlandet kan nemlig give roskildesyge eller leverbetændelse. For at undgå smitte med virus som leverbetændelse eller norovirus bør du koge færdigpakkede frosne bær, som du har købt i f.eks. supermarkedet. Færdigpakkede frosne bær bør koge mind​st 1 minut Hvis du laver du smoothies eller desserter med færdigpakkede frosne jordbær, blåbær, brombær, hindbær eller andre bær fra supermarkedet, er det en god idé at give bærrene et hurtigt opkog på mindst 1 minut, inden du bruger dem. Bærrene skal ”boble” i mindst 1 minut som tegn på, at de koger. Kogeanbefalingen gælder også restauranter og caféer. Hvis du bruger færdige smoothieblandinger, så står det typisk på posen, om du bør varme indholdet op, før du bruger det i mad, som ikke bliver varmebehandlet. Der er ingen risiko ved bær, som man selv har avlet og frosset ned, hvis hygiejnen under produktionen i øvrigt har været i orden. Hjemmedyrkede bær kan du sagtens spise rå, også selv om de har været frosne – men skyl bærrene grundigt, inden du fryser dem.
Deshaun Johnston
Deshaun Johnston
2025-08-10 07:01:17
Count answers : 2
0
Frosne bær skal altid have et opkog. Bærrene har flere gange vist sig at bære en virus, der kan give opkast, kvalme, diarré og i værste tilfælde leverbetændelse. For at undgå dette anbefaler Fødevarestyrelsen, at du koger bærrene før de bruges, og er særligt opmærksom på håndplukkede bær som for eksempel hindbær. Virussen kan sagtens overleve at blive frosset ned. Fødevarestyrelsen anbefaler, at du altid koger frosne bær i minimum et minut, inden du bruger dem. Bærrene skal boble som tegn på, at de koger.
Foster Bogisich
Foster Bogisich
2025-08-10 05:23:54
Count answers : 6
0
Kog altid frosne jordbær. Spørger man hos Fødevarestyrelsen er rådet, at man altid koger de frosne jordbær. Her er der ingen slinger i valsen, og mere konkret anbefales det, at man koger jordbær fra frost i mindst et minut, hvor det bobler omkring jordbærrene. Årsagen til anbefalingen fra Fødevarestyrelsen er, at man kan risikere at blive ramt af roskildesyge eller leverbetændelse, og her er risikoen størst når man køber de udenlandske jordbær på frost. Det er dog vigtigt at sige, at kogeanbefalingen ikke gælder dine egne jordbær, som du har frosset ned efter høst i haven. Og køber du færdige pakker med frosne bær til smoothies, kan du se på pakken om kogning er nødvendigt. Der kan nemlig være undtagelser.
Savion Adams
Savion Adams
2025-08-10 03:18:46
Count answers : 1
0
Frosne bær kan indeholde norovirus, der kan give roskildesyge, hvis ikke de koges, og man kan blive syg med kvalme, opkast, mavesmerter, diarré og eventuelt feber. Når norovirus havner på hindbærrene, skyldes det altid dårlig hygiejne. Frysning dræber ikke norovirus, faktisk er frysning den bedste måde at bevare virus på. Norovirus på bær er oftest et problem på importerede hindbær, hvor arbejdsforhold og hygiejneforanstaltninger for plukkere kan være ringe.