:

Er blendet frugt sundt?

Jarred Jones
Jarred Jones
2025-09-04 05:27:01
Count answers : 19
0
Når man blender frugt og grønt, sker der et større eller mindre tab af vitaminer afhængig af forholdene. Det skyldes, at blenderen skærer frugterne og grøntsagerne i mindre stykker. Derved bliver vitaminerne langt mere udsat for oxidation og andre påvirkninger fra omgivelserne, end hvis frugten eller grøntsagen er i hel tilstand. I blenderen bliver nogle af vitaminerne nedbrudt fra aktive former til former, der er uden vitaminvirkning. Kroppen får nemmere ved at optage de vitaminer, der trods alt er tilbage, når eksempelvis æblet eller guleroden har været en tur i blenderen, i forhold til hvis man spiser hele frugter og grøntsager. Blenderen ødelægger nemlig cellevæggene, og så bliver vitaminerne tilgængelige og meget nemmere at optage. Efter en tur i blenderen vil de mest fedtopløselige af vitaminerne faktisk blive optaget allerede i mundhulen.
Aubree Okuneva
Aubree Okuneva
2025-08-28 11:51:08
Count answers : 20
0
Selvom nogle vitaminer bliver ødelagt af at komme en tur i blenderen, så er der til gengæld andre vitaminer som bliver lettere for kroppen at optage efter de er blevet ”knust” i blenderen. Det er blevet populært at drikke friskpressede juices og smoothies. Produkterne signalerer sundhed og vitaminboost – men er det nu også sådan det forholde sig. Bliver vitaminerne fx bevaret når frugten og grøntsagerne blendes eller presses, eller bliver de ødelagt i processen. Hvor stor en virkning vitaminerne i maden har, afhænger af flere faktorer, som fx hvordan og hvor længe de opbevares, temperatur, tilberedning, om de udsættes for lys, og hvilket vitamin der er tale om. Især det berømte C-vitamin er et vitamin som lader sig påvirke af at blive blendet. Når C-vitamin ryger en tur i blenderen, nedbrydes det nemlig fra at være en aktiv vitaminform til en vitaminform som ikke har nogen virkning. Du kan derfor ikke lave en smoothie med et højt indhold af C-vitamin i håb om at booste dit immunforsvar. Dette gælder fx de fedtopløselige vitaminer: K, E, D og A vitamin, som efter en tur i blenderen optages allerede i mundhulen. Der er altså både fordele og ulemper ved at blende frugt og grøntsager. Juice og smoothie kan være en god måde af få grønsager på – det er velsmagende, indbydende og nemt at tage med sig. Vær dog opmærksom på at nogle vitaminer og mineraler, herunder vitamin C, ødelægges af at blive blendet. Til gengæld bliver andre lettere optagelige. Her er et par tips hvis du drikker juice og smoothie for sundhedens skyld: – Tilsæt så mange grønsager som muligt – Drik din saft/smoothie med det samme – vitaminernes virkning forsvinder hurtigt – Bevar frugtkødet – ellers sorteres mange vitaminer og fibre fra – Tilsæt evt. en tsk. god olie, fx valnøddeolie eller hørfrøolie, som øger optageligheden af de såkaldt fedtopløselige vitaminer. – Vær opmærksom på at juice og smoothie er kalorietunge! Indholdet af frugtsukker i en gennemsnitlig smoothie er omkring halvanden gange større end sukkerindholdet i en sodavand.

Read also

Kan man tabe sig ved smoothies?

Når du prøver at tabe dig, kan det være svært at vide nøjagtigt, hvad du skal spise, og om du får al Read More

Kan man bruge frossen frugt til smoothies?

Du bør derfor droppe isterningerne og istedet bruge frosne bær, frugter eller grøntsager. På den må Read More

Marilie Wintheiser
Marilie Wintheiser
2025-08-20 12:24:21
Count answers : 22
0
Frugt og grønt skal spises og ikke drikkes. Frugt og grøntsager er sund at spise. Frugt og grønt er en del af en varieret kost. Hovedparten er vand, og vitaminindholdet er begrænset, og koncentreret til særligt at omhandle C-vitamin og A-vitamin i form af stoffet B-caroten. Problemet med at blende sin frugt og grønt er, at de sundhedsmæssige indholdsstoffer er særligt følsomt over for ilt og lys. Ved blendning kan tabet af C-vitamin være helt op 70 procent, og hvad angår de sundhedsfremmende antioxidanter, så kan det være et tilsvarende tab eller endnu mere. Så spis masser af frugt og grønt - og nyd maden frem for at drikke den.
Joanny Effertz
Joanny Effertz
2025-08-10 04:51:41
Count answers : 14
0
Der er stor forskel på, hvilke frugter og grøntsager der er hensigtsmæssige at blende og juice, og hvilke vi bør spise som de er. Gulerødder er et godt eksempel på en grøntsag, som vi har nemmere ved at fordøje, når vi indtager den som en juice eller smoothie. Når guleroden blendes eller juices, slås cellevæggene i grøntsagskødet i stykker, så næringsstofferne bliver frigjort fra cellerne. Omvendt er der nogle frugter og grøntsager, som påvirkes så meget af ilt og lys når de blendes ellers juices, at enzymerne nedbryder vitaminerne og plantestofferne. Eksempelvis er det ikke hensigtsmæssigt at blende eller juice E-vitamin, fordi nogle af næringsstofferne herved vil forsvinde. Generelt er tommelfingerreglen, at jo længere tid der går fra, at du har blendet eller presset frugt og grøntsagerne, jo flere næringsstoffer vil gå tabt. Det bedste råd er derfor at drikke juicen eller smoothien, når den er frisklavet, og ikke opbevare den på køl til dagen efter. Fibrene i frugter og grøntsager sidder i frugtkødet. Når du juicer presser du frugt og grøntsagerne i en juicemaskine, og her bliver skrællen sorteret fra. Når du derimod blender dem, vil skrællen bevares, og du får hermed flere fibre ud af at drikke en smoothie. Fibre øger mæthedsfornemmelsen og sætter gang i fordøjelsen. Sørg for at spis mange forskellige typer af grøntsager og frugter efter sæsonen, i forskellige farver, og på forskellige måder, er du helt sikkert dækket ind på de vitaminer og mineraler du har brug for. Alle frugter og grøntsager bidrager med forskellige næringsstoffer, og det er endnu uklart, hvordan de hver især optages bedst.

Read also

Kan man tabe sig ved at drikke vand med citron?

Vand med citron er ikke udrensende og kan hverken fjerne affaldsstoffer eller kurere din snotnæse. Read More

Hvorfor må man ikke spise frossen frugt?

Kog altid frosne jordbær. Spørger man hos Fødevarestyrelsen er rådet, at man altid koger de frosne j Read More

Abdul Hill
Abdul Hill
2025-08-10 04:48:13
Count answers : 15
0
Frugtsmoothies er fyldt med sukker. En smoothie er ikke så sund, som den tit udgiver sig for at være. Frugten, du putter i blenderen, indeholder nemlig blandt andet sukker i form af fruktose, glukose og sakkarose og dermed kalorier. »Juicer og smoothies indeholder meget sukker fra frugt. Men bare fordi det er naturligt sukker, er det ikke ensbetydende med, at det er sundt,« Sukkerindholdet i en smoothie varierer alt efter, hvad du putter i den. Hvis man ikke spiser frugt eller grønt normalt, er der noget sundt fornuft i at drikke en smoothie. Men smoothien er overvurderet. Der er ikke noget belæg for at sige, at man bliver decideret sundere af at drikke dem. Der er jo også en grund til, at man siger: ‘spis 6 stykker frugt og grønt om dagen’ - og ikke ‘drik 6 stykker frugt og grønt om dagen’. Helt så nervøs for at drikke smoothies mener Pia Knuthsen ikke, at man som forbruger bør være, og henviser til de vitaminer, mineraler og kostfibre, man kan finde i mange smoothies. Ifølge Fødevarestyrelsens anbefalinger kan et glas juice erstatte ét af de seks anbefalede stykker frugt og grønt om dagen.
Marta Kessler
Marta Kessler
2025-08-10 04:19:47
Count answers : 15
0
Smoothies er fantastiske til at få en masse frugt og grønt ind i din kost på en simpel og lækker måde. Blending er en skånsom metode til at forarbejde frugt og grønt. Når frugt og grøntsager blendes, bliver de knust til små stykker ved høj hastighed, hvilket giver en bedre biotilgængelighed af næringsstofferne. I stedet for at fjerne f.eks. uopløselige fibre, som ved juicing, bevarer smoothies og blending hele plantens indhold og substanser i din drik – inklusiv de vigtige fibre, vitaminer og mineraler. Fibrene forbliver intakte i smoothies. De fleste vitaminer bevares under blending - især hvis smoothien nydes umiddelbart efter tilberedning. Selv vandopløselige vitaminer som C-vitamin vil stadig være til stede i betydelige mængder, selvom de som bekendt er følsomme over for lys, varme og ilt. Blender og juicemaskine ødelægger altså cellevæggene, og så bliver vitaminerne tilgængelige og meget nemmere at optage, forklarer professoren. »Efter en tur i blenderen vil de mest fedtopløselige af vitaminerne faktisk blive optaget allerede i mundhulen,« siger han. Ifølge Lars Porskjær Christensen forringer en tur i blenderen derfor ikke frugt og grøntsagers sundhedsværdi. »Tværtimod,« siger han. Smoothies er en næringsrig måde at få frugt og grøntsager på. De gør det nemt at få vigtige vitaminer, mineraler og fibre, og blendingen kan endda forbedre optagelsen af visse næringsstoffer.

Read also

Kan man lave smoothie med frosne bær?

Må man bruge frosne bær i en smoothie? Jeg har gjort det på denne måde i mange år uden at blive syg Read More

Hvilken væske er bedst i en smoothie?

Juice er godt hertil. Juice er lækkert som alternativ til vand, te og lignende for at få væske. Read More