:

Kan man ælte en gærdej for meget?

Virginie Rogahn
Virginie Rogahn
2025-08-26 22:23:22
Count answers : 15
0
KitchenAid anbefaler ikke æltning af brøddej i mere end 2 minutter ved hastighed 2, og at den samlede blande- og æltetid ikke overstiger 4-6 minutter. Æltning med en KitchenAid-køkkenmaskine i 2 minutter svarer til at ælte 10-12 minutter i hånden. Det er vigtigt kun at bruge hastighed 2, aldrig højere eller lavere, når gærdej æltes. Derfor kan æltetiden reduceres betydeligt i de fleste brødopskrifter, så du får lækkert hjemmebagt brød endnu hurtigere. Den planetariske funktion i vores køkkenmaskiner betyder, at det er meget hurtigere at blande og ælte, end hvis det blev gjort i hånden eller på køkkenmaskiner fra andre producenter.
Enid Lueilwitz
Enid Lueilwitz
2025-08-21 23:02:18
Count answers : 17
0
Der findes en del “skrøner” om det, at køre/ælte en dej. Keep it simple. Hvorfor gøre det mere kompliceret, end det egentlig er. Æltes dejen i en køkkenskål, så sørg for at køkkenskålen har den rette størrelse i forhold til dejmængden, ælt dejen til den er sammenhængende, dejen æltes derefter videre på køkkenbordet. Når der i en opskrift eller her på siden står “gem” lidt af melet til at justere med – så er det fordi, at melets evne til at optage vand kan svinge en del, grunden til denne forskel på mel er kvaliteten og opbevaring, står melet et meget tørt sted, vil det alt andet lige suge mere væske, står det på et fugtig sted/lager vil det ikke suge så meget væske. Ved æltning indarbejdes fedtstof, der sammen med gliadin gør gluten sammenhængende og formbar, mens glutenin giver elasticitet. Gliadin og glutenin holder dejen sammen i et tredimensionalt netværk, bl.a. med disulfidbindinger. Gluten er ansvarlig for holdbarheden af den porestruktur, som hævemidlets gasudvikling forårsager. Heldigvis er vores hvedemøller herhjemme dygtige til at analysere og måle melet – således, at hvis der modtages et parti korn der har et lav faltal, blandes det med et parti der har en højere faltal så kvaliteten derved er så ens som mulig når den kommer ud i butikkerne. Man regner med at der i DK – i dag bliver brugt 350.000 tons hvedemel udelukkende til bagning.

Read also

Hvorfor lægger man viskestykker over dej?

Når du sætter bagværk til efterhævning, skal det dækkes med et fugtigt viskestykke, så dejen ikke da Read More

Hvor i ovnen skal brød bages?

Brød og kager er færdigbagte, når de har en temperatur på ca. 95°C i midten. For at få en ekstra sp Read More

Terence Kilback
Terence Kilback
2025-08-10 05:18:47
Count answers : 16
0
Når gær, mel og væske er blandet sammen, sker der en kemisk proces. Når vi ælter denne masse godt sammen, begynder hvedemelet i samarbejde med væsken at danne et glutennetværk. Når først dejen slipper, stopper du med at ælte, ellers risikerer du at overælte dejen. Ligesom med røremaskinen skal du mindst bruge 10 minutter på æltningen. Det meste af æltningen kan foregå i en skål, hvor du bruger den ene hånd eller en bageske og kører dejen rundt om og om igen. Hvis den kan strækkes, så den nærmest bliver gennemsigtig, er glutennetværket fint, og du kan forme brødet og sætte det til hævning.
Hudson Kuhlman
Hudson Kuhlman
2025-08-10 03:23:52
Count answers : 19
0
Æltning er vigtigt for, at melet kan danne et godt glutennet, så gærbrød skal gerne æltes i 8-10 minutter. Får brødet lov at hæve i lang tid, intensiveres smagen, og konsistensen forbedres. I kagedej skal æggene piskes godt ud i sukkeret, så sukkeret bliver pisket finere, og der kommer luft i dejen. Efter at tørre ingredienser er rørt i dejen, skal du ikke piske mere, da dejen så kan blive sej og kompakt.

Read also

Kan man bage brød i en stegeso?

Er du klar over, at du kan bage brød i en stegeso fra Römertopf, uden den knækker? Det kan man sagt Read More

Er varmluft bedst til bagning?

Varmluft bruger mindre energi end almindelig ovn, når du skal tilberede din mad. Desuden bliver ovne Read More