Kan man ælte en gærdej for meget?

Terence Kilback
2025-08-10 05:18:47
Count answers
: 4
Når gær, mel og væske er blandet sammen, sker der en kemisk proces. Når vi ælter denne masse godt sammen, begynder hvedemelet i samarbejde med væsken at danne et glutennetværk. Når først dejen slipper, stopper du med at ælte, ellers risikerer du at overælte dejen. Ligesom med røremaskinen skal du mindst bruge 10 minutter på æltningen. Det meste af æltningen kan foregå i en skål, hvor du bruger den ene hånd eller en bageske og kører dejen rundt om og om igen. Hvis den kan strækkes, så den nærmest bliver gennemsigtig, er glutennetværket fint, og du kan forme brødet og sætte det til hævning.

Hudson Kuhlman
2025-08-10 03:23:52
Count answers
: 5
Æltning er vigtigt for, at melet kan danne et godt glutennet, så gærbrød skal gerne æltes i 8-10 minutter. Får brødet lov at hæve i lang tid, intensiveres smagen, og konsistensen forbedres. I kagedej skal æggene piskes godt ud i sukkeret, så sukkeret bliver pisket finere, og der kommer luft i dejen. Efter at tørre ingredienser er rørt i dejen, skal du ikke piske mere, da dejen så kan blive sej og kompakt.