Har du ikke den ene slags, kan du sædvanligvis uden problemer udskifte med et af de mange andre syrnede mælkeprodukter.
Cremefraiche giver friskhed og syre til fx cremer med hvid chokolade, som ellers nemt bliver lidt for søde.
Cremefraiche er også ideelt til tærtemasse, både de søde og de salte.
Fraiche 9 %, Creme Frisk mv. er syrnet fløde i lettere udgaver med fedtprocent på 9 % eller 5 %, som er for lavt til at måtte kaldes cremefraiche.
De er tyndere og mere syrlige end cremefraiche, og de er gode til dressing, dip og kolde saucer og som tærtemasse.
Kærnemælk er oprindeligt et restprodukt fra smørkærning.
Det meste kærnemælk produceres dog i dag som syrnet skummetmælk.
Amerikanske pandekager, vafler og æbleskiver indeholder typisk kærnemælk, hvis syre aktiverer hævemidlet natron.
Kærnemælken giver samtidig smag til dejen og optræder også ofte i søde gærdeje og brød.
Tykmælk er pasteuriseret sødmælk syrnet med mælkesyrekultur.
Det har en fyldig og cremet konsistens og har pga. sødmælksbasen en federe og mere afrundet smag.
Tykmælk kan bruges til både morgenmad, dressinger, bagværk og er også særdeles velegnet til koldskål.
Ymer er syrnet sødmælk med koncentreret mælkeprotein.
Smagen af ymer minder om tykmælk – fyldig og let, men i modsætning til andre typer af tykmælk bliver vallen drænet fra, og det gør, at ymer er mere proteinrigt end tykmælk.
Ymer er godt at bruge i dip, dressinger, koldskål, fromager, bagværk og til fx kartoffel- og pastasalater.
De syrnede mælkeprodukter kan, som du har kunnet læse herover, indgå i rigtig mange forskellige typer bagværk, cremer og fromager eller som tilbehør til kager og desserter.
Find inspiration på opskrifter med syrnede mælkeprodukter her.