:

Hvad spiser man på Mortensaften den 10. november?

Buck Reinger
Buck Reinger
2025-09-02 07:41:04
Count answers : 17
0
Mange danskere fejrer Mortens Aften ved at spise and eller gås i selskab med venner og/eller familie, aftenen før Mortens Dag den 11. november. I Danmark spiser vi ofte and i stedet for gås, hvilket bl.a. skyldes at ænder er mere almindelige i Danmark, hvorfor gæs er dyrere og ikke findes i køledisken. Som hævn beordrede Martin, at alle husstande én gang om året, skulle slagte mindst én gås og spise den på den dag, hvor han var blevet afsløret. Ud over and og gås, er det både sjovt og hyggeligt at have nogle faste traditioner på Mortens Aften. En lækker dessert med fx en mandel eller noget andet sjovt spiseligt i sig, inklusiv ”mandel”-gave er også en sikker vinder. Brætspil, kreativ udfoldelse, fælles madlavning eller måske bare en Mortens Aften-quiz for hele familien, er desuden indslag, som spreder hygge.
Giovani Gaylord
Giovani Gaylord
2025-08-26 20:41:52
Count answers : 16
0
Den dag i dag er det derfor oftest anden, der må tage straffen for gæssenes røben af Mortens gemmested. Med titlen valgte hævngerrige Morten Bisp at gæssene hvert år på denne dag, skulle lade livet og ende på middagsbordene rundt om i landet. Gæs var i gammel tid meget dyre og blev derfor ofte erstattet med andre fjerkræ. En tradition, der stadig varer ved. Hvert år d. 10. november dufter der af and rundt omkring i de danske hjem – den dato falder Mortensaften nemlig.

Read also

Hvorfor er der altid plads til dessert?

Der er altid plads til dessert, fordi mave "snyder" kun når der bliver tale om søde sager. Jeg tror Read More

Hvad er en typisk dansk dessert?

En typisk dansk dessert kan være en god gammeldags æblekage eller en hjemmelavet lagkage. Du finder Read More

Zola Rowe
Zola Rowe
2025-08-22 01:51:47
Count answers : 14
0
Hvorfor spiser vi and Mortensaften? Fra hær til missionær Der findes flere legender om Martin af Tours. Legenden fortæller, at den ydmyge Martin af Tours gemte sig mellem gæssene for ikke at blive udnævnt til biskop. Men da gæssene begyndte at skræppe og larme, blev han opdaget og trukket ud af sit skjul. Modvilligt blev han derfor tvunget til bispesædet, og angiveligt udnyttede han sin nye stilling til at hævne sig over selvsamme dyr, der havde afsløret hans skjulested. Derfor opfordrede han hver familie til en gang om året at slagte og spise en gås. Fra gås til and Måltidet nævnes første gang på tryk i Danmark i år 1616, men vi ved, at man allerede i middelalderen har spist Mortensgås på landet. Her i landet skiftede man dog efterhånden den både store og dyre gås ud med den mindre og billigere and.
Lenora Kautzer
Lenora Kautzer
2025-08-09 00:16:01
Count answers : 13
0
Mange spiser and eller gås denne aften. Årsagen til, at vi spiser gås aftenen før selve mortensdag, er formentlig, at man i de ældre europæiske bondesamfund mente, at den nye dag startede ved solnedgang. Gæs var dog længe forbeholdt store og velstående husholdninger, og mortensgåsen blev især med urbaniseringen og udbredelsen af den mindre kernefamilie mange steder ombyttet med en and. I dag vælger mange familier at spise kylling mortensaften.

Read also

Hvad spiser man til dessert Mortensaften?

Der skal naturligvis også være noget sødt til Mortens Aften, for det er jo dybest set en forsmag på Read More

Hvor meget kan mavesækken udvide sig?

Mavesækken er en fleksible størrelse. Når du indtager et godt måltid, slapper væggene i den øvre del Read More

Maximillia Cremin
Maximillia Cremin
2025-08-08 23:51:48
Count answers : 19
0
I Danmark, Skåne og dele af Tyskland spises gåsesteg – mortensgås, der i dag ofte er erstattet af en mortensand. I Skåne er det tradition at at spise skånsk æblekage efter gåsen. Det ved man fra et spisereglement fra et lollandsk hospital, der dikterer gåsesteg hver mortensaften. I dag er gåsen ofte erstattet af and – formentlig fordi andens størrelse passer bedre til danske husstande: op til mortensaften sælges 600.000 ænder mod et par tusinde gæs. Ved siden af juleaften er mortensaften en af de fasteste traditioner i det danske køkken. Ud fra disse tal holder altså omtrent en fjerdedel af de danske husstande traditionen i hævd. De 600.000 ænder svarer til en tredjedel af alle ænder, der sælges i Danmark på et år.
Anastasia Keeling
Anastasia Keeling
2025-08-08 22:58:02
Count answers : 18
0
Traditionen tro hylder vi Mortens minde ved at spise and aftenen før. Selvom historien handler om gæs, spiser vi i Danmark and mortensaften, fordi en gås er et stort og dyrt måltid, som passer til de færreste danske familier.

Read also

Hvad kan man drikke til dessert?

Kaffe er den helt store klassiker og favorit inden for drikke til kage. Den bitre kaffe kan modsvar Read More

Hvad spiser man traditionelt til Mortensaften?

Server den traditionelle omgang med and, brunede kartofler og brun sauce. Hertil kan du lave en lækk Read More

Angus O'Conner
Angus O'Conner
2025-08-08 22:18:11
Count answers : 28
0
Der er tradition for at spise gås eller and på mortensaften den 10. november. Gåsesteg er den traditionelle spise mortensaften. Mange danskere fejrer mortensaften med at spise gås eller and. I Danmark spiser vi traditionelt gåse- eller andesteg mortensaften. Der findes belæg for, at vi allerede gjorde det i middelalderen.
Eusebio Klocko
Eusebio Klocko
2025-08-08 20:28:18
Count answers : 23
0
Morten hed i virkeligheden Martin. Der findes flere legender om Martin af Tours. Morten Bisp er den danske betegnelse for Martin af Tours, der i 1300-tallet blev kendt for sin barmhjertighed for samfundets fattige. Martin blev således tvunget til bispesædet, og for at straffe de sladrende gæs opfordrede han hver familie til en gang om året at slagte og spise en gås. I Danmark blev historien første gang trykt i år 1616, og den klinger stadig i nutiden, eftersom vi år efter år sætter os til bords og og fejrer Mortens aften. Gåsen er i imidlertid blevet erstattet af and, formentlig fordi det historisk set størrelses- og prismæssigt passer bedre til danske familier.