:

Hvad spiser man på Mortensaften den 10. november?

Maximillia Cremin
Maximillia Cremin
2025-08-08 23:51:48
Count answers : 4
0
I Danmark, Skåne og dele af Tyskland spises gåsesteg – mortensgås, der i dag ofte er erstattet af en mortensand. I Skåne er det tradition at at spise skånsk æblekage efter gåsen. Det ved man fra et spisereglement fra et lollandsk hospital, der dikterer gåsesteg hver mortensaften. I dag er gåsen ofte erstattet af and – formentlig fordi andens størrelse passer bedre til danske husstande: op til mortensaften sælges 600.000 ænder mod et par tusinde gæs. Ved siden af juleaften er mortensaften en af de fasteste traditioner i det danske køkken. Ud fra disse tal holder altså omtrent en fjerdedel af de danske husstande traditionen i hævd. De 600.000 ænder svarer til en tredjedel af alle ænder, der sælges i Danmark på et år.
Anastasia Keeling
Anastasia Keeling
2025-08-08 22:58:02
Count answers : 3
0
Traditionen tro hylder vi Mortens minde ved at spise and aftenen før. Selvom historien handler om gæs, spiser vi i Danmark and mortensaften, fordi en gås er et stort og dyrt måltid, som passer til de færreste danske familier.
Angus O'Conner
Angus O'Conner
2025-08-08 22:18:11
Count answers : 11
0
Der er tradition for at spise gås eller and på mortensaften den 10. november. Gåsesteg er den traditionelle spise mortensaften. Mange danskere fejrer mortensaften med at spise gås eller and. I Danmark spiser vi traditionelt gåse- eller andesteg mortensaften. Der findes belæg for, at vi allerede gjorde det i middelalderen.
Eusebio Klocko
Eusebio Klocko
2025-08-08 20:28:18
Count answers : 6
0
Morten hed i virkeligheden Martin. Der findes flere legender om Martin af Tours. Morten Bisp er den danske betegnelse for Martin af Tours, der i 1300-tallet blev kendt for sin barmhjertighed for samfundets fattige. Martin blev således tvunget til bispesædet, og for at straffe de sladrende gæs opfordrede han hver familie til en gang om året at slagte og spise en gås. I Danmark blev historien første gang trykt i år 1616, og den klinger stadig i nutiden, eftersom vi år efter år sætter os til bords og og fejrer Mortens aften. Gåsen er i imidlertid blevet erstattet af and, formentlig fordi det historisk set størrelses- og prismæssigt passer bedre til danske familier.