:

Hvad spiser man traditionelt til Mortensaften?

Hilario Paucek
Hilario Paucek
2025-08-09 01:43:03
Count answers : 14
0
Der er tradition for at spise gås eller and på mortensaften den 10. november. Det er til minde om biskoppen Martin af Tours, som gemte sig blandt gæs for at undgå at blive biskop. Gåsesteg er den traditionelle spise mortensaften. Det stammer angiveligt fra en fortælling af, at Morten Bisp gemte sig i en gåsesti, for at undgå at blive udnævnt til biskop. Mange danskere fejrer mortensaften med at spise gås eller and. I Danmark spiser vi traditionelt gåse- eller andesteg mortensaften. Der findes belæg for, at vi allerede gjorde det i middelalderen.
Oral Gerlach
Oral Gerlach
2025-08-09 01:40:16
Count answers : 25
0
Morten hed i virkeligheden Martin. Martin blev således tvunget til bispesædet, og for at straffe de sladrende gæs opfordrede han hver familie til en gang om året at slagte og spise en gås. I Danmark blev historien første gang trykt i år 1616, og den klinger stadig i nutiden, eftersom vi år efter år sætter os til bords og og fejrer Mortens aften. Gåsen er i imidlertid blevet erstattet af and, formentlig fordi det historisk set størrelses- og prismæssigt passer bedre til danske familier.

Read also

Hvorfor er der altid plads til dessert?

Der er altid plads til dessert, fordi mave "snyder" kun når der bliver tale om søde sager. Jeg tror Read More

Hvad er en typisk dansk dessert?

En typisk dansk dessert kan være en god gammeldags æblekage eller en hjemmelavet lagkage. Du finder Read More

Drew Hane
Drew Hane
2025-08-09 00:01:56
Count answers : 18
0
Hvorfor spiser mange danskere and på Mortensaften? Selvom det var gåsen, der fik røbet Mortens gemmested, er det ofte and, der bliver serveret på mortensaften. Menuen til Mortensaften At skulle tilberede en hel gås eller kan være yderst krævende og virke tilnærmelsesvis umuligt, hvis mortensaften falder på en hverdag. Hvis du derimod har tid og lyst til den mere originale vej med menuen til mortensaften, kan du passende forsøge dig med en mere klassisk variation. Er det gåsen, der tiltaler dig mest – kan du vælge at gå efter en langtidsstegt version, hvortil du kan servere brunede kartofler, rødkål og sovs. Hvis det er andestegen, der er mere i din smag, og du stadig har en god mængde tid og tålmodighed, så er menuen til mortensaften også reddet. Hvad spiser man til Mortens aften? Oprigtigt spises der gås, selvom det mest normale nu er and.
Kraig Lindgren
Kraig Lindgren
2025-08-08 22:14:19
Count answers : 14
0
Hvorfor vi spiser gås eller and aftenen inden, kan du blive klogere på. Martin af Tours blev begravet den 11. november år 397, og netop derfor spiser mange danskere traditionen tro gås eller and aftenen inden, nemlig den 10. november, som af den grund bliver kaldt mortensaften. Mortensaftensmenuen er opstået som følge af historien om Martin, der gemte sig blandt en flok gæs, som afslørede hans gemmested. Der står gås eller and på menuen for at ‘straffe’ dem, da de netop var årsagen til, at Martin blev fundet og mod sin vilje valgt til biskop. Den traditionelle mortensaften-menu minder om den mad, mange af os nyder til jul. Den består nemlig af andesteg serveret med brunede kartofler, rødkål og selvfølgelig prikken over i'et, brun sovs. Du kan for eksempel stege andebryst i ovnen eller købe confit de canard, som er andelår confiteret i andefedt. Ønsker du en helt anden version af den traditionelle and, kan du også lave en andeburger eller bruge and som topping på din pizza.

Read also

Hvad spiser man til dessert Mortensaften?

Der skal naturligvis også være noget sødt til Mortens Aften, for det er jo dybest set en forsmag på Read More

Hvor meget kan mavesækken udvide sig?

Mavesækken er en fleksible størrelse. Når du indtager et godt måltid, slapper væggene i den øvre del Read More

Lucius Breitenberg
Lucius Breitenberg
2025-08-08 22:09:14
Count answers : 23
0
Server den traditionelle omgang med and, brunede kartofler og brun sauce. Hertil kan du lave en lækker salat såsom grønkålssalat, rødkålssalat eller waldorfsalat for at gøre det lidt ekstra lækkert.