:

Hvad er forskellen på kompot og marmelade?

Zakary Lind
Zakary Lind
2025-09-25 16:41:43
Count answers : 16
0
Hm, gad jeg egentligt også godt vide. I mit hoved er det sådan at man gerne må spise komport med mælk på, hvor marmelade altså skal på brød og ikke bare spises sådan. Og tænker også at komport spise kort efter det er lavet, gerne lun. Sådan bruger jeg det også. Af samme grund er der noget mere sukker i min marmelade end i min kompot.
Lenore Strosin
Lenore Strosin
2025-09-17 02:11:40
Count answers : 18
0
En væsentlig forskel på marmelade og syltetøj er indholdet af hele frugter/frugtstykker. Marmelade laves på ren frugtpuré, hvilket betyder, at det ikke indeholder hele frugter, hvorimod syltetøj skal indeholde hele frugtstykker. Forskel i konsistens Den største forskel, der kan ses mellem syltetøj og marmelade, er deres konsistens. Syltetøj er tyndere og har en mere flydende konsistens, hvorimod marmelade ifølge Marmeladebekendtgørelsen skal have en geléagtig konsistens. Det gør marmeladen tykkere end syltetøj. I Marmeladebekendtgørelsen forekommer der endnu en forskel mellem marmelade og syltetøj, og det handler om kravet til mængden af frugt og bær. Ifølge bekendtgørelsen skal syltetøj indeholde mindst 45 procent frugt, hvorimod marmelade kun skal indeholde mindst 35 procent frugt.

Read also

Hvor længe skal kompot koges?

Rabarberkompot skal koges i 10-15 minutter, afhængig af hvor grov du vil have din kompot. Lad ingred Read More

Hvordan laver man bær kompot?

Jeg vil vove den påstand, at dette formentlig er den nemmeste og bedste bærkompot, du nogensinde kom Read More

Mohammed Jacobs
Mohammed Jacobs
2025-09-06 03:56:20
Count answers : 17
0
Forskel i konsistens er den største forskel på syltetøj og marmelade. Syltetøj er tyndere end marmelade. Ifølge Miljø- og Fødevareministeriets Marmeladebekendtgørelse er syltetøj tyktflydende i konsistensen, imens marmelade er af geléagtig konsistens. Der er også et krav til indholdet af frugt i både syltetøj og marmelade. Syltetøj skal indeholde mere frugt end marmelade. Ifølge Marmeladebekendtgørelsen skal syltetøj indeholde 450 g frugt pr. 1000 g færdigt produkt, dvs. 45 % frugt. Marmelade skal kun indeholde 35 % frugt. Der er også forskel på, hvorvidt syltetøj og marmelade skal indeholde hele frugter. Det er et krav, at syltetøj skal indeholde hele frugter, mens marmelade kan laves på ren frugtpuré.
Joel Zieme
Joel Zieme
2025-08-31 09:04:12
Count answers : 18
0
Kompot er hurtigere, nemmere og knap så sødt som syltetøj og marmelade, hvor der skal mere sukker til for at konservere marmelade og syltetøj til efteråret og vinteren. Så er jordbærkompot noget man spiser relativt kort efter det er tilberedt. Holdbarheden er ca 3-4 dage i køleskab.

Read also

Kan man jævne en kompot?

Hvis kompotten er for vandet, kan du evt. jævne den. Bland ca. 2 tsk. kartoffelmel med lidt vand. Ko Read More

Hvor længe kan kompot holde sig?

Hvis du sørger for at skolde dine glas og køle kompotten hurtigt ned, så kan den sagtens holde i hve Read More

Florida Kutch
Florida Kutch
2025-08-23 02:24:21
Count answers : 8
0
Marmelade minder meget om syltetøj, men er generelt tykkere i konsistens. Den kogte og stivede frugtgrød kan spises afkølet som dessert og kaldes kompot. Marmelade fremstilles af mange produkter. Syltetøj er en mere flydende variant af marmelade med tydelige frugter. Gelé er en variant uden frugt- eller bærrester i produktet, men udelukkende saft. Frugtgrød er en grød kogt omtrent på samme måde som marmelade/syltetøj. I bestemmelserne fra Fødevarestyrelsen er der skrappere regler for frugtindholdet i syltetøj end i marmelade. Her skal som hovedregel minimum være 450 g frugt pr. kilo færdigt produkt. Ifølge Fødevarestyrelsen skal der i marmelade som hovedregel findes mindst 350 g puré eller pulp pr. kg færdigt produkt. Syltetøjet er normalt mere tyndtflydende end marmeladen, da syltetøj består af større frugtstykker i en sukkerlage.
Arthur Pollich
Arthur Pollich
2025-08-15 04:35:52
Count answers : 21
0
I modsætning til marmelade har kompot ofte mindre sødme, da dette også selv kan justeres under tilberedningen. En kompot kan derfor bidrage med en anelse mere friskhed og syrlighed til ostene. Man kan også bruge kompot eller chutney til ost som et sødt eller krydret modspil, ligesom man også selv kan lave kompot til ost – eksempelvis vores rabarberkompot med honning og rosa peber til de faste oste.

Read also

Er pektin og Melatin det samme?

Du kan bruge pectin eller agar til at stivne marmelade. Pektin er i mange bitre frugter, eks. trane Read More

Hvor længe kan kompot holde sig i køleskabet?

Hvis du sørger for at skolde dine glas og køle kompotten hurtigt ned, så kan den sagtens holde i hve Read More

Jakayla Macejkovic
Jakayla Macejkovic
2025-08-07 19:14:56
Count answers : 21
0
Ved syltetøj forstås traditionelt hele bær der nænsomt koges i en sukkerlage, så lagen tager smag af bærrene, men bærrene bevarer deres bid og form. Ønsker jeg at lave marmelade, så giver jeg den helt varme syltetøj en tur med stavblenderen, så konsistensen bliver helt ensartet og uden klumper af hele bær. Oprindeligt lavede man marmelade af udkogte frugter og bær fra fremstilling af saft. Kompot kan – ligesom marmelade – også laves af de udkogte bær fra fremstilling af saft. Jeg foretrækker dog at lave den på ovenstående måde, da der så fortsat er meget smag og kraft tilbage i de frugter/bær jeg laver den af. Kompotten koges længe så den får en grødlignende konsistens, men foretrækker man en endnu finere konsistens, så kan også denne gives en tur med stavblender.