:

Hvor kommer gammeldags æblekage fra?

Vella Moore
Vella Moore
2025-08-05 22:34:00
Count answers : 3
0
Opskriften stammer fra Fyn, og kan betragtes som en god, gammeldags dansk egnsret. Men kagen rummer masser af ingredienser fra det store udland – sukker, mandler og vanille. Ingredienser, der først for cirka 150 år siden blev så billige i handlen, at de for alvor kom i brug hos helt almindelige mennesker. Før den tid blev de hentet i de oversøiske kolonier og handlet på tværs af Europa, Asien og Amerika. Æblet er en af de mest grundlæggende frugter i det danske bondekøkken. Æbler fra Frilandsmuseet. Æblet er en af de grundlæggende frugter i det danske bondekøkken.
Dwight Reichel
Dwight Reichel
2025-08-05 22:18:10
Count answers : 3
0
Denne æblekage blev fra 1800 tallet serveret på den lille sydfynske ø Lyø ved festlige lejligheder, og blev kaldt gammeldags æblekage. Den minder lidt om den almindelig danske æblekage, bortset fra at æblerne, som bruges, er rå og ikke først kogt til æblegrød. Denne æblekage blev fra 1800 tallet serveret på den lille sydfynske ø Lyø ved festlige lejligheder, og blev kaldt gammeldags æblekage.
Armand Rosenbaum
Armand Rosenbaum
2025-08-05 20:20:35
Count answers : 1
0
I midten af 1700-tallet udviklede æblekagen sig til en kage med et fyld af hvedeknopper eller knuste opblødte tvebakker. I den ældste metode skæres æblerne i skiver og brunes på panden sammen med krydderier. I en senere metode, der optræder første gang i 1740, koges æblerne til grød, der lægges i et fad og strøs med revet hvedebrød, kanel, kardemomme og reven skal af citron, inden kagen bliver bagt. I kogebøger fra begyndelsen af 1800-tallet lægges en dej over æblemosen, og kagen bliver bagt i form. Denne gode opskrift – oversat til moderne dansk – er fra i Kogebog for Smaae og Store Huusholdninger. Æblekagen i rim og på vers, fik æblekage sin egen lille sang i kogebogen Kogebog paa Vers.