Er lakrids en dansk opfindelse?

Bertha Murphy
2025-08-05 05:49:40
Count answers
: 3
Lakrids er utrolig populært i Danmark, og den danske Lakridskonge Johan Bülow har gjort lakrids til en hel videnskab, og en yderst delikat spise herhjemme der sættes på bordet hvis det virkelig er selvforkælelsestid.
Lakrids kommer fra saften fra rødderne der sidder på planten “Glycyrrhiza glabra”.
Det er først i 1800 tallet at lakrids begyndte at blive brugt som slik, og her var det Italien, Frankrig og Spanien der lagde ud.
I Danmark var det Ga-Jol der først solgte lakridsprodukter der mindede om dem vi ser i dag.
Vi er også et af de få lande der elsker saltlakrids, og hvis folk fra andre lande får et stykke dansk saltlakrids i munden skærer de grimasser som aldrig før, mens vi bare nyder den salte smag.
Det er vidst kun i Danmark at det kan blive it hit, og det er det!

Damon Schuster
2025-08-05 04:41:40
Count answers
: 4
Han kastede sin lidenskab på lakrids – en skandinavisk favorit, som han ikke følte blev værdsat nok, og fortjente at blive taget alvorligt. Lakrids NO.1, NO.2, NO.3 og NO.4 blev skabt. Han besluttede sig for at udforske potentialet i gourmetlakrids endnu mere og eksperimenterede med at overtrække sin lakrids med chokolade - en kombination, som længe har været populær i Island. I Danmark var folk først skeptiske over for ideen, men snart så den første gourmetlakrids med chokolade, A - THE ORIGINAL, dagens lys. Vores vision er at sprede vores kærlighed til lakrids verden over. Ikke bare den søde, ikke bare den salte, men hele spektret af smagsoplevelser, som man kan opnå ved at bruge lakrids som krydderi.

Savion Adams
2025-08-05 04:39:53
Count answers
: 1
Lakrids har ikke altid været brugt i slik.
Lakrids i ren form er saft fra glycyrrhiza plantens rødder.
Lakridsrodsplanten vokser primært i Nordafrika, Mellemøsten og Kina, hvor klimaet er helt perfekt for planten.
Man ved, at lakridsen blev brugt som naturmedicin af Kinas kejser tilbage til år 2300 f.Kr.
Lakrids som ”slik” i Danmark, har blot været til siden slutningen af 1800tallet/starten af 1900tallet.
Her var det Galle & Jessen (1872) og Høgh’s Lakridsfabrik (1902) der starterede med at producere slik i form af bolsjer – senere med lakridssmag og andre lakridsprodukter.
Det første rigtige lakridsprodukt var Ga-Jol som kom på hylderne i 1933.
Både Galle & Jessen samt Høghs Lakridsfabrik findes stadig i dag – dog kendes Høghs Lakridsfabrik i dag som Pingvin.

Rose Hodkiewicz
2025-08-05 04:35:02
Count answers
: 1
Lakrids er slik.
Der findes både rød, sort og saltlakrids.
Den sorte lakrids udvindes ved inddampning af en vandig ekstrakt fra lakridsroden.
Lakridsmassen består typisk af lakridspulver, som er lavet af lakridsrod, og sukker/sukkersirup, mel (stivelse), flydende lakridsmasse og ammoniumchlorid (også kaldet salmiak) eller anis.
Lakrids eksisterer også i en sød version.
Den sorte lakridsmasse er brun efter kogning.
Den sorte farve kommer gennem en extrudering, hvorunder massen komprimeres gennem en extruder/matrice.
Lakrids indeholder flere forskellige naturlige stoffer, som i litteraturen er forbundet med både positive og negative indvirkninger på mennesker.
Specielt glycyrrhizinsyre har med sin effekt på blodtrykket være i medierne flere gange.

Terence Kilback
2025-08-05 03:40:02
Count answers
: 4
Men lakrids er faktisk slet ikke en dansk opfindelse, så hvordan er det endt med at være så populært i netop Danmark? Lakrids produceres af saften fra lakridsplantens rødder. Planten vokser i Nordafrika og Mellemøsten, og det er også i dette område man først begyndte at producere lakrids. Der er faktisk tegn, der tyder på at man begyndte at producere lakrids allerede 2300 år før vores tidsregning. Lakrids blev tilgængeligt på det danske marked omkring år 1900.

Meghan Waters
2025-08-05 02:15:42
Count answers
: 2
Lakrids stammer fra planten lakridsrod.
Ordet "lakrids" kommer fra det græske ord "sød rod".
Lakridsrod vokser i Sydeuropa, Indien og dele af Asien.
Hovedingredienserne i blød lakrids er lakridspulver, mel, sukker, sirup og rapsolie.
Lakridsslik spises hovedsageligt i de nordlige lande, Holland, Tyskland og England.
Alexander den Store plejede at give sine tropper lakrids for at de skulle blive mindre tørstige.
Lakrids er blevet brugt som medicin i Europa i et par århundreder og som slik i cirka 100 år.
I Sverige spiser hver person næsten 2 kg lakrids om året, hvilket i gennemsnit gør os til et af de største lakridslande i verden.
De største forbrugere er hollænderne.
Den calabriske lakrids regnes af mange for at være den bedste i verden, og dens smagsprofil adskiller sig væsentligt fra andre lakridstyper.
Lakrids er blevet dyrket og udvundet i flere hundrede år - både til medicinske formål og slikproduktion.
Read also
- Hvilken plante leverer den karakteristiske smag i Kongen af Danmark bolsjer?
- Hvad er Danmarks traditionelle mad?
- Hvad smager kongen af Danmark af?
- Er anis og lakrids det samme?
- Hvad er rigtig dansk mad?
- Hvad er særlig dansk mad?
- Er der lakrids i Kongen af Danmark?
- Hvilken mad er Danmark kendt for?
- Hvad for noget mad stammer fra Danmark?
- Hvad er Danmarks nationalret i 2025?
- Hvad er klassisk dansk mad?
- Hvad smager Kongen af Danmark bolsjer af?
- Er Marianne bolsjer dansk?
- Hvad er althea bolsjer lavet af?
- Hvorfor hedder det kongen af Danmark Bolcher?
- Er bolsjer dansk?
- Hvor stammer Marianne Bolcher fra?
- Hvor kan man købe althea bolsjer?