Hvordan holder man nybagte boller friske?

Flavie Feeney
2025-08-03 15:45:50
Count answers
: 4
Hemmeligheden bag friskt og lækkert brød længere er rigtig opbevaring.
Uanset om du har købt brødet færdigt eller bagt det selv, så er en ting sikkert: Det handler om at holde brødet saftigt og knasende godt så længe som muligt.
Pakker du det ind i plastik, kan vandet ikke slippet ud og sætter sig i stedet skorpen, som bliver blød.
Hvis du til gengæld pakker brødet ind i en papirspose eller et stofklæde, som kan suge vandet, holder skorpen sig sprød.
Helt frisk bagerbrød eller hjemmebag opbevares bedst i papir eller klæde til at starte med, men efter det første døgns tid er det en god idé at pakke en plastikpose uden om papirposen.
På den måde når alt vandet ikke at forsvinde fra brødet, inden det skal spises, og samtidig har papiret stadig den vandsugende effekt, så skorpen ikke bliver gummiagtig.
Så snart brød er blevet bagt, begynder kulhydraterne at krystallisere, eller ”blive hårde”.
Den vigtige pointe her er, at krystalliseringen går hurtigere i køleskabet.
Derfor: Put aldrig dit brød i køleskabet, men opbevar det ved stuetemperatur, så det holder sig saftigt længere.

Armand Rosenbaum
2025-08-03 15:22:56
Count answers
: 1
For at holde brødet frisk længe nok til, at vi får det spist op, kan vi følge nogle enkle råd. Jo mere fugtig og blød en dej er, jo længere kan brødet holde sig frisk. Derfor kan vi bage i forholdet 1 del mel til 0,75-0,9 dele vand og tilføje fugtige ingredienser som kerner, surmælksprodukter eller en havregrød. Det er vigtigt, at disse ingredienser er udblødt før tilsætning, så de ikke suger vand til sig under hævningen og gør brødet tørt. Når brødet er bagt, skal det afkøles på en bagerist og ikke skæres, til det er afkølet eller efterbagt. Det skal også kunne ånde, når det er pakket ind, så man kan pakke det i smørrebrødspapir, et rent viskestykke eller en brødpose. Til sidst kan brød opbevares bedst ved stuetemperatur, og hvis man vil gemme det, er det bedre at fryse det i mindre portioner, der kan tages op efter behov.

Helen Anderson
2025-08-03 14:02:11
Count answers
: 3
Boller opbevares på samme måde som øvrigt hvedebrød, så kom bollerne i plasticpose med huller. I køleskabet vil hvedebrød ikke mugne så hurtigt, men til gengæld bliver det meget hurtigt tørt og kedeligt, så drop køleskabet, og læg hvedebrød, franskbrød og den slags i en hullet plasticpose, som opbevares ved stuetemperatur. Vil du opbevare hvedebrød i længere tid, ja så skal du komme det i fryseren. Her pakkes det i fryseposer.
Og et godt trick er, at du prikker eller stikker nogle små huller i plasticposen, for på den måde kan brødet ånde, og dermed mugner det ikke så let.

Sandy Koss
2025-08-03 13:46:42
Count answers
: 3
Spiser du bollerne i løbet af 1-2 dage kan du lade brødet være ved stuetemperatur og pakket i en stofpose, eventuelt omgivet af en plastikpose, for at sikre at fugten af bollerne bliver i bollerne.
Ellers så overvej om du bare skal fryse nogle ned og tø når du skal bruge dem.
Pak boller direkte ned i fryseposer.
Sørg for at fjerne så meget luft som muligt, inden du binder knude på posen.
Frysebrød kan holde sig frisk i flere måneder.
Har du haft dine boller i fryseren, kan du tø dem overnatten på køkkenbordet, eller om morgen i ovnen i 10 minutters tid, eller i mikroovnen i 30 sekunder per bolle, giv dem eventuelt en kort tur i en brødrister, og så kan du se frem til en bolle med ost, selv flere dage efter du har bagt.

Lesley Toy
2025-08-03 12:19:54
Count answers
: 2
Nedfrysning af brød er en metode til at holde det friske. Alt brød der indeholder gær skal være helt færdigbagt, før du kan fryse det ned. Det bedste resultat opnår du ved at pakke brødet ned i fryseposer, inden det når at blive helt koldt. Et godt trick er at skære brødet i skiver og pakke det ned med mellemlægspapir – så er det nemt at tø lige præcis den mængde op, som man skal bruge. Brød bagt med gær kan holde sig i 4-6 måneder ved -18°C.

Mina Funk
2025-08-03 12:14:31
Count answers
: 4
Opbevares bedst i en pose ved stuetemperatur, når du forventer at få det spist i løbet af et par dage.
Jeg bruger enten de her fryseposer, der er lavet af bio-baseret plast eller bivoks poser.
Skal dine brød eller boller holde sig længere tid, så skal det enten i køleskabet eller fryses.
En pose sikrer, at fugtigheden i bagværket bevares.
Skal brødet holde sig længere, så kan du med fordel putte brødet i en papirspose eller i et viskestykke inden, du kommer det i en plasticpose - så får dit bagværk mulighed for at ånde, samtidig med at plasticposen holder på fugtigheden i brødet.
Det forlænger holdbarheden.
Kommer du dit bagværk i en papirspose uden en plasticpose omkring, så vil det blive tørt.
Kom altid først dit bagværk i en pose, når det er helt kølet af.
I en lukket plasticpose kan dit bagværk ikke ånde, og den mindste smule fugt kan fremme væksten af skimmelsvampe, der får dit bagværk til at mugne.
Som udgangspunkt kan boller og brød holde sig i 3-4 dage og kager i 5-6 dage.
Vær opmærksom på, at dit bagværk hurtigere fordærves, når sommeren er over os, og der er lune temperaturer i dit køkken.

Arthur Pollich
2025-08-03 11:38:13
Count answers
: 3
Ønskes en blød skorpe, lad da det nybagte brød afkøle dækket med et viskestykke.
Er dine boller blevet tørre, pensl dem med lidt mælk eller vand, og sæt dem ind i en varm ovn et kort øjeblik.
De kommer til at smage som nybagte.
Afkøl det færdige bagværk på en rist, så der ikke dannes fugt i bunden af brødet.