Hvad er bedst i et æg?

Dillan Beatty
2025-07-15 07:27:25
Count answers
: 4
Et friskt æg kendes på, at det har en høj og buet æggeblomme – og at hviden er delt i to lag, et tykt lag tæt omkring blommen og et tyndt, der ligger yderst.
Hvis blommen er flad og nemt går i stykker eller hviden flyder meget ud, kan enten ægget være lagt af en ældre høne eller også være ved at være gammelt.
Ægs holdbarhed ser man forskelligt på i forskellige lande.
I den Europæiske Union har man vedtaget, at æg er bedst før 28 dage efter den dag, de bliver lagt i stalden.
I mange lande udenfor EU opererer man med op til fire måneders holdbarhed på æg.
I Hong Kong har man fx besluttet, at æg har en holdbarhed på 120 dage.
På vores æggebakker kan du altid se datomærkningen.
Derfor anbefaler vi dig at opbevare dine æg i æggebakken i køleskabet - så ved du altid, hvilken dato æggene er "bedst før".
Æggenes holdbarhed kan du altid aflæse på æggebakken.
For gamle æg kan rådne på grund af fugt, og der vil så typisk være mug på indersiden af æggeskallen.
Dårlige æg lugter meget, så din næse vil garanteret hurtigt afsløre et dårligt æg.
Den danske lovgivning siger, at æg skal opbevares ved max. 12 °C.
Danæg anbefaler at du opbevarer æggene i køleskabet ved mellem 5 °C og 12 °C.
Så holder æggene længere, og risikoen for smitte med bakterier mindskes.
For yderligere at sikre friskheden af æggene anbefales det, at de opbevares i æggebakken med spidsen nedad.
Så kan du også se holdbarheden på låget af æggebakken.

Olga Abernathy
2025-07-06 16:02:04
Count answers
: 3
Hvis ægget synker helt ned på bunden og falder til ro på siden, er det friskt. Synker det til bunds, men vender den ene ende lidt opad, er det stadig helt okay at bruge. Har ægget kun lidt eller ingen kontakt med bunden af glasset, kan ægget måske/måske ikke bruges. Hvis ægget flyder ovenpå, er det desværre blevet for gammelt og skal smides ud. Står du tilbage efter testen med et æg, der måske/måske ikke er brugbart, kan du altid prøve at slå det ud og bruge dine sanser til at vurdere det. Lugter ægget grimt, er der slet ingen tvivl; det er for gammelt og skal durk i skraldespanden. Har ægget ingen lugt, men en meget tyndtflydende hvide og en ret flad blomme, er det tegn på, at det synger på allersidste vers, og så det er op til dig at beslutte, om du tør binde an med det.

Danny Halvorson
2025-06-27 09:09:18
Count answers
: 4
Æg indeholder mange forskellige vitaminer og mineraler
Æg har bl.a. et højt indhold af vitaminerne A, B, D og E og mineralerne kalium, fosfor, jern, zink og selen.
Derfor er æg sunde for bl.a. dine øjne, knogler, immunforsvar, hud og hår.
Proteinerne i æg består af alle de 9 essentielle aminosyrer.
Essentielle aminosyrer er aminosyrer (små dele af proteiner), som din krop ikke selv kan lave.
Derfor er det vigtigt, du får dem gennem maden.
Æg er derfor en god kilde til proteiner.

King Bosco
2025-06-18 06:34:38
Count answers
: 4
Æggets protein er af høj kvalitet.
Det skyldes, at æg indeholder alle ni essentielle aminosyrer, og at aminosyresammensætningen i høj grad ligner det vores krop har brug for.
Både æggeblommen og æggehviden bidrager med protein – faktisk indeholder blommen 1,5 gang så meget protein pr. 100 g, som hviden.
Derfor bør man spise hele ægget, da det også er her alle vitaminerne og mineralerne er gemt.
Men måske er der endnu en god grund til at spise hele ægget.
Ægget, som helhed, bidrager med en blanding af højkvalitetsprotein, fedt, vitaminer og mineraler, som måske giver anledning til en større effekt i musklerne end hvis der kun indtages æggehvider.
Det tyder altså på, at indtag af uforarbejdede proteinrige fødevarer, fx æg, har en unik effekt på nydannelsen af proteiner i vores muskler.

Kristina Monahan
2025-06-18 06:33:23
Count answers
: 3
Hvad er bedst i et æg?
Et særligt lille trick giver dig nemlig kogte æg med en skal, der er nem at pille af.
Så kan du godt glæde dig til det perfekte kogte æg, der på et godt stykke rugbrød og i selskab med en hjemmerørt mayonnaise er en af livets små glæder.
Vil du have hårdkogte æg, der er nemme at pille og som ikke går i stykker mellem fingrene, skal du tilsætte eddike i vandet i gryden, inden du lægger æggene heri.
Eddiken blødgører nemlig æggeskallen, og det bliver derfor langt nemmere for dig at pille æggene.
Foruden at tilsætte eddike i vandet, når du koger æg, er der også andre metoder, du kan tage i brug, hvis du vil have æg, der er pærenemme at pille.
Æg er en uundværlig ingrediens – både i det salte og det søde køkken.
I det søde køkken beriger æg os med lækre kager, råcreme til desserten og mange andre herligheder.
I det salte køkken mætter æggene os i en god, spansk tortilla, i frikadeller og ikke mindst som vigtig bestanddel i en af vores favoritter: Smørrebrød med æg og rejer.
Netop klassisk og højtelsket smørrebrød som den med æg og rejer kræver hårdkogte æg.
Og de bliver aller bedst hvis æggene er kogt og pillet helt perfekt.

Arlene Bechtelar
2025-06-18 03:26:42
Count answers
: 4
Æg er en billig og super god kilde til protein. De indeholder samtlige 20 aminosyrer, der findes, som vi blandt andet skal bruge til at opbygge vores muskler med. Proteiner er også med til at holde blodsukkeret stabilt, hvilket kan mindske din sukkertrang. Visse studier har endda vist, at måden du tilbereder dit æg på, kan maksimere æggets næringsindhold. Ifølge bogen "Zero Belly Breakfast" er den sundeste version af ægget det helt klassiske blødkogte æg, der koges i cirka 6 minutter, til hviden er fast, og blommen er flydende.
Sammenligner man et pocheret æg med et blødkogt æg, bibeholder man ifølge "The Journal of Sports Science & Medicine" mere af ægget og optager flere proteiner ved at vælge det blødkogte æg. Studiet har ligeledes vist, at blødkogte æg indeholder flere næringsstoffer i modsætning til hårdkogte æg eller scramblede æg, der tilberedes ved højere temperaturer i længere tid.
Endelig tæller kalorierne, når det kommer til vægttab, og her vinder det også, at vælge det blødkogte æg eller det pocherede æg. Du undgår nemlig at tilføje ekstra kalorier fra olie og smør til stegning, så tilberedningen er lavere på kalorier end spejlæg, scramble æg eller omelet.
Når dette er sagt, så er æg generelt meget sunde lige meget hvilken måde, du tilbereder dem på, men det blødkogte æg, er den tilberedning, hvor du undgår at tilføje flere kalorier, hvis du ønsker at tabe dig.

Katrina Wunsch
2025-06-18 03:21:18
Count answers
: 5
Hvis du vil have æg fra høner, der har mulighed for at komme udenfor, kan du vælge Frilandsæg.
Frilandsæg kommer fra høner, der har cirka samme forhold i stalden som skrabehøner.
Hønerne lever altså i en stald, hvor der må være ni høner per kvadratmeter i stalden.
Hønerne har i modsætning til skrabeægshøner adgang til en hønsegård.
Hønerne skal have mindst fire kvadratmeter hver at bevæge sig på i hønsegården.
Økologiske æg kan du vælge, hvis du vil have æg, hvor hønerne har haft mere plads i stalden og mulighed for at komme udenfor.
Økologiske æg kommer fra høner, der går i flokke i hønsehuse.
Økologiske høner må være op til 3.000 sammen i en flok.
Der må være seks høner per kvadratmeter i staldene og hønerne skal have dagslys i staldene.
Hønerne har adgang til en udendørs hønsegård, hvor hver høne skal have mindst fire kvadratmeter at bevæge sig på.
Hønerne får økologisk foder og må ikke få GMO-foder.
Biodynamiske æg kan du vælge, hvis du vil have æg fra en produktion, der tager hensyn til natur og bæredygtighed – og hvor hønerne har mere plads i stalden og mulighed for at komme ud.
Biodynamiske æg kommer fra høner, der har cirka de samme forhold som de økologiske.
Forskel len er, at landmanden skal følge særlige regler for naturpleje og bæredygtighed.
Biodynamiske høner må være op til 3.000 sammen i en flok.
Hønerne har adgang til en udendørs hønsegård, hvor hver høne skal have mindst fire kvadratmeter at bevæge sig på.
Hønerne bliver fodret med biodynamisk eller økologisk foder, og de må ikke få GMO-foder.
Read also
- Hvor mange kalorier er der i en ægge sandwich?
- Hvorfor er det vigtigt, at vi spiser æg eller at vi ikke spiser æg?
- Hvad putter man i en sandwich?
- Hvad putter man op i en and?
- Hvor mange kalorier er der i en æg og reje sandwich?
- Hvor længe kan en sandwich holde sig i køleskabet?
- Kan man lave æggesalat dagen før?