Hvorfor er det vigtigt, at vi spiser æg eller at vi ikke spiser æg?

Kathleen Rolfson
2025-07-27 16:49:08
Count answers
: 4
Æg har fået meget dårlig omtale i de sidste årtier, men ingen af anklagerne holder vand. De fleste myter om æg stammer fra 1990'ernes diætkultur, hvor fedtfattige diæter var populære, og det blev antaget, at fødevarer med højt kolesterolindhold bidrog til hjertekarsygdomme. I dag ved vi, at det ikke er tilfældet. Et stort æg indeholder cirka 78 kalorier, 5,4 g fedt, 7,5 g protein, ubetydelig mængde salt og ingen kulhydrater. De er høje i protein, en komplet kilde til essentielle aminosyrer, rig på B-vitaminer, D-vitamin, A-vitamin og cholin, en kilde til sunde fedtstoffer, mættende og kaloriefattige. Med 7,5 g protein og under 80 kalorier indeholder få fødevarer så meget protein pr. gram. Æg indeholder alle ni essentielle aminosyrer, hvilket gør dem til en proteinkilde af høj kvalitet. Æggeblommer er særligt næringsrige og indeholder D-vitamin, jern, calcium, zink, kalium og B12, som især er vigtigt for dem, der ikke spiser fisk eller kød. Æg indeholder desuden præformeret A-vitamin, som er mere biologisk tilgængeligt end den type A-vitamin, man finder i planter.

Brenden Harber
2025-07-19 20:48:50
Count answers
: 3
For almindelige danskere er der ingen øvre grænse for, hvor mange æg, man må spise. Det er der ingen evidens for. Æg har ganske rigtigt et højt indhold af kolesterol, men kolesterolen fra vores mad går ikke direkte i vores blod, viser forskningen. Man skal naturligvis levere plads til at kunne spise andre ting som grøntsager, kulhydrater, fibre og det gode fedt. Æg er et fantastisk produkt, der indeholder alle vitaminer – bortset fra C-vitamin. Det er fyldt med proteiner, og det indeholder ingen sukker eller kulhydrater. Forskningen viser, at det har været helt forkert at forbinde højt kolesteroltal med æg. Det i kosten, der påvirker et menneskes kolesteroltal, er indtaget af mættet fedt som i f.eks. smør, fløde og bacon. Det er vigtigt at huske, at kostrådene henvender sig til raske personer og tager hensyn til hele kosten med henblik på en samlet sund kost.

Amira Connelly
2025-07-09 18:03:31
Count answers
: 4
Det er sundt at spise æg, da de indeholder vitaminer, proteiner, mineraler og aminosyrer. Æg har hele pakken, og et æg på 52 gram dækker ca. 12 procent af en voksen mands daglige proteinbehov samt en del af en voksens vitamin- og mineralbehov. Fødevarestyrelsen anbefaler, at vi kun spiser et æg om dagen, dels begrundet i, at æggeblommen har et højt fedtindhold, og dels ud fra et forsigtighedsprincip. Mennesker med forhøjet kolesterol frarådes at spise mere end tre-fire æg om ugen, og type 2-diabetikere skal også holde igen med æg-spisning. Æg har et højt indhold af kolesterol, men forskning viser, at det er ikke fødevarens indhold af kolesterol, der spiller den største rolle for vores helbred, men derimod vores samlede indtag af mættet fedt, der påvirker kolesteroltallet.

Barbara Hane
2025-07-07 23:29:47
Count answers
: 3
Æg indeholder mange forskellige vitaminer og mineraler. Æg har bl.a. et højt indhold af vitaminerne A, B, D og E og mineralerne kalium, fosfor, jern, zink og selen. Derfor er æg sunde for bl.a. dine øjne, knogler, immunforsvar, hud og hår.
Æg er derfor en god kilde til proteiner.
Du kan spise æg flere gange om ugen.
Det er dog først og fremmest madens indhold af mættet fedt og altså ikke indholdet af kolesterol, der påvirker blodets indhold af kolesterol.
Du kan derfor reducere klimaaftrykket cirka 50 % ved at vælge æg i stedet for kylling, og op til cirka 90 % ved at vælge æg i stedet for oksekød.
Det kan derfor være en god idé at erstatte noget af det kød, som vi danskere spiser for meget af, med æg.

Raymond Larkin
2025-07-01 00:54:50
Count answers
: 7
Æg er en lille ernæringsbombe, der indeholder mange af de næringsstoffer, man skal bruge. Æg er rig på vitaminer, mineraler og proteiner, samt en billig kilde til sund ernæring. Derfor kan raske mennesker med god samvittighed spise æg flere gange om ugen. Der er så meget sund ernæring i æg, og samtidig er det et fint supplement til en planterig og varieret kost, der lever op til Fødevarestyrelsens officielle kostråd, der giver råd til en sund og klimavenlig kost. Æg er i det hele taget en lille ernæringsbombe, der indeholder rigtig mange af de næringsstoffer, man skal bruge, som for eksempel B12- og D-vitamin samt selen. Derudover indeholder æg rigtig meget protein, der bidrager til muskelopbygningen og mæthed. Og så er æg i det hele taget en klimaeffektiv kilde til protein.

Dwight Reichel
2025-06-18 06:38:27
Count answers
: 3
Ægget er ikke bare en råvare, der kun kan spises som beset.
Når et æg bliver kogt eller stegt, bliver hviden og blommen stiv.
Smagen af ægget kan opleves meget forskelligt, alt efter hvordan det er tilberedt.
Når æg varmes op, bliver det i stand til at binde væske.
Når du pisker æg, bliver æggemassen luftig og stiv.
Æggehviden kan forøge sin størrelse med 8 gange, når den piskes til skum.
Æggeblommen kan bruges til at jævne supper med.
At emulgere noget betyder at få to ikke blandbare væsker til at blandes med hinanden.
En æggeblomme kan fx binde olie og eddike sammen, så det bliver til mayonnaise.
Det er vigtigt at sørge for, at alle ingredienserne har samme temperatur, inden de blandes.